Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.5°C27.4°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.0°C24.6°C
3 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
18.7°C22.1°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.1°C24.8°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C24.0°C
0 BF 38%
Κωστής Χατζηδάκης / Διοικητής του ΣΕΠΕ ο 6ος σε τυπικά προσόντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κωστής Χατζηδάκης / Διοικητής του ΣΕΠΕ ο 6ος σε τυπικά προσόντα

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλή η «αξιοκρατική» επιλογή του νέου διοικητή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Ο Γιώργος Τσιλιβάκης κατατάχθηκε 6ος στα τυπικά προσόντα, όμως, χάρη σε ένα «επιτελικό» θαύμα, κατέληξε να επιλεγεί από τον Κωστή Χατζηδάκη ως πρώτος διοικητής της νέας Επιθεώρησης Εργασίας που θα λειτουργεί πλέον ως «ανεξάρτητη» αρχή.  Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την επιλογή Τσιλιβάκη αντιδρώντας έντονα στη νέα «αξιοκρατική» επιλογή ενός «ημέτερου» της κυβέρνησης. «Παραβιάστηκε κάθε έννοια αξιοκρατίας και διαφάνειας» τόνισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επαναλαμβάνοντας ότι οι διατάξεις με τις οποίες ιδρύθηκε το νέο ΣΕΠΕ είναι αντισυνταγματικές.

Ο Γ. Τσιλιβάκης κατατάχθηκε 6ος στα τυπικά προσόντα και 4ος στα προσόντα εμπειρίας, κατάφερε όμως να μπει στη μικρή λίστα των τεσσάρων υποψηφίων χάρη στη συνέντευξη. Τέσσερα από τα πέντε μέλη της επιτροπής που επέλεξε τους τέσσερις υποψηφίους είτε επιλέγονται από τον υπουργό είτε είναι φίλα προσκείμενa στη Ν.Δ., όπως ο πρόεδρος της ΟΚΕ. Αν και 4ος στη μοριοδότηση και σε σημαντική απόσταση από την 1η υποψήφια, ο Γ. Τσιλιβάκης «κατάφερε» να μπει στην τελική δυάδα και να επιλεχθεί από τον Κ. Χατζηδάκη ως διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας.

Τσιλιβάκης: Αδύναμος είναι και ο εργοδότης που λειτουργεί σύννομα

Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας τη νέα «φιλοσοφία» του ΣΕΠΕ, ο Γ. Τσιλιβάκης δήλωσε την «ουδετερότητά» του μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών. «Το όραμά μου είναι ότι μέσα από την εφαρμογή του νόμου να υποστηριχθεί ο αδύναμος. Και όταν λέω ο αδύναμος, δεν εννοώ μόνο ο εργαζόμενος αλλά και ο εργοδότης ο οποίος λειτουργεί σύννομα» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Γ. Τσιλιβάκης.  Άλλωστε, η καριέρα του Γ. Τσιλιβάκη ήταν σε θέσεις προσωπάρχη σε μεγάλες επιχειρήσεις, κάτι που επίσης αποτέλεσε σημείο έντονης κριτικής από την αντιπολίτευση.

Ξενογιαννακοπούλου: Δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες

«Είναι σαφές ότι δεν τηρήθηκαν καν οι τυπικές προϋποθέσεις διαφάνειας, αξιοκρατίας, ανεξαρτησίας αυτών που έκαναν τις επιλογές» υπογράμμισε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, επικρίνοντας παράλληλα την απουσία ασυμβίβαστου για τη μελλοντική καριέρα του διοικητή σε κάποια επιχείρηση που σήμερα καλείται να ελέγξει. Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι η Ελλάδα κατέχει αρνητικό «ρεκόρ» στα εργατικά ατυχήματα, την ώρα που το ΣΕΠΕ έχει μόλις 700 εργαζομένους και ουσιαστικά αδυνατεί να διενεργήσει ελέγχους στις τουριστικές περιοχές. Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ακόμα ότι ο αποκλεισμός των συνδικάτων και των κοινωνικών εταίρων από τη λειτουργία του ΣΕΠΕ παραβιάζει τις συστάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, στο οποίο έχει ήδη προσφύγει η ΓΣΕΕ.

Κατ’ εντολή Γεραπετρίτη η τοποθέτηση

Την υποκρισία της Ν.Δ., που μιλά συνέχεια για «αξιοκρατία», αλλά προχώρησε σε μια επιλογή για το ΣΕΠΕ που δεν ανταποκρίνεται καν στα τυπικά προσόντα σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Τα “μαντρόσκυλα των αφεντικών” τους λέγαμε αυτούς τους προσωπάρχες» υπογράμμισε ο Παύλος Πολάκης αναφερόμενος στο παρελθόν του Γ. Τσιλιβάκη. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμαναν και τις καταγγελίες του Γ. Καταπόδη, στελέχους της Ν.Δ. και κουμπάρου του  Άδωνι Γεωργιάδη, που διαμαρτυρόμενος για τη μη επιλογή του κατήγγειλε ότι ο Γ. Τσιλιβάκης «σπρώχθηκε» κατ’ εντολή Γεραπετρίτη.

Πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση

Ο Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχολίασε με το γνωστό δηκτικό του ύφος την επιλογή του Κ. Χατζηδάκη να ορίσει επικεφαλής του ΣΕΠΕ τον 4ο σε μόρια υποψήφιο. «Ξεπέρασε αυτά που πρότεινε η επιτροπή και πάει και φέρνει εδώ μία πρόταση η οποία είναι αυτή που του έχει επιβληθεί από τους εργοδότες» υπογράμμισε σχετικά με τα κίνητρα Χατζηδάκη ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ. «Δεν θα είναι η προστασία των εργαζομένων στο μυαλό του κ. Τσιλιβάκη. Θα είναι η ηρεμία, να μην μπορούμε να ταράξουμε πολύ τα νερά. Να είμαστε όλοι εν καταστολή, αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα να μην χτυπιούνται» επισήμανε ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση. Εξίσου επικριτική ήταν και η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει γιατί επέλεξε τον υποψήφιο με τα λιγότερα τυπικά προσόντα, ο Κ. Χατζηδάκης αναρωτήθηκε με τον γνωστό κυνισμό του: «Ο υπουργός έχει ευχέρεια μεταξύ δύο να επιλέγει τον ένα ή είναι υπουργός περιορισμένης ευθύνης;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL