Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Μνήμη Λαμπράκη: Διαπιστώσεις και μια πρόταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μνήμη Λαμπράκη: Διαπιστώσεις και μια πρόταση

ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ

Εξήντα μείον ένα χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, 22 Μαΐου 1963. Βιβλία πολλά έχουν γραφτεί για τον πολυβαλκανιονίκη υφηγητή της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, βουλευτή της Αριστεράς και πάνω απ’ όλα ηγετική μορφή του ελληνικού Κινήματος Ειρήνης.

Πασίγνωστο το βιβλίο «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού, που έγινε ταινία από τον Κώστα Γαβρά με τεράστια διεθνή επιτυχία, αλλά και όπλο στα χέρια των Ελλήνων δημοκρατών που πολεμούσαμε τη στρατιωτικοφασιστική χούντα από το 1967 μέχρι το 1974. Προσωπικά, έχω συνεισφέρει με ένα βιβλίο υπό τον τίτλο «Ο Λαμπράκης και το Κίνημα Ειρήνης» (εκδόσεις Ταξιδευτής), το οποίο κυκλοφόρησε και στα αγγλικά από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Μπέρτραντ Ράσελ για την Ειρήνη.

Συχνά λέμε ότι «Ο Λαμπράκης ζει», σύνθημα που ακούστηκε από την επομένη της δολοφονίας του και γράφτηκε σε πολλούς τοίχους πόλεων της Ελλάδας. Το σύνθημα αυτό ισχύει και σήμερα, αλλά επιπλέον ισχύει ότι «ο Λαμπράκης νίκησε» μετά θάνατον, όπως συνέβη με πολλούς μάρτυρες της ειρήνης και της ελευθερίας στη διαδρομή του 20ού αιώνα, όπως ο Πατρίς Λουμούμπα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τα δολοφονημένα παιδιά στο Πολυτεχνείο.

Ο Λαμπράκης νίκησε διότι η δολοφονία του πυροδότησε ένα μεγάλο κίνημα, ιδιαίτερα στον χώρο της νέας γενιάς, το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και λίγους μήνες μετά στη δημοκρατική νίκη στις εκλογές του Νοέμβρη 1963, η οποία επανελήφθη τον Φλεβάρη του 1964.

Ο Λαμπράκης νίκησε επίσης διότι η πρώτη μαραθώνια πορεία ειρήνης που απαγορεύτηκε και αναγκάστηκε να κάνει μόνος του, με λίγους συνοδοιπόρους, καθιερώθηκε και έγινε μια ετήσια μεγάλη γιορτή της ειρήνης και προπαντός της ενωμένης Αριστεράς και άλλων προοδευτικών δυνάμεων. Κι αν μετά τη Μεταπολίτευση την πορεία αυτή διεκδίκησαν η ΕΕΔΥΕ (ΚΚΕ) και η ΑΚΕ (ΚΚΕ Εσωτερικού) βαδίζοντας επί χρόνια χωριστά, στο τέλος της δεκαετίας του 1980 η πορεία έγινε μία και προάγγελος του ενωτικού αριστερού εγχειρήματος με τίτλο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, που ως ενιαίο κόμμα, μετά το 1991-1992, προετοίμασε το έδαφος για την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ (7.1.2004), με την πρωτόγνωρη νικηφόρα πορεία του μετά το 2012.

Να θυμόμαστε πάντοτε οι αριστεροί όλων των αποχρώσεων ότι ο Λαμπράκης εξελέγη βουλευτής το 1961 συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ. Δεν δήλωνε κομμουνιστής, αν και συνειδητά συνοδοιπορούσε σε πολύ χαλεπούς καιρούς έξαρσης του αντικομμουνισμού με το αστυνομικό κράτος της Δεξιάς σε πλήρη δράση μαζί με το φασιστικό παρακράτος.  

Αναμφίβολα, λοιπόν, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, εχθρός του παλατιού και της Δεξιάς, αποτελεί σύμβολο ενότητας των δυνάμεων της Αριστεράς και της προόδου, σύμβολο της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Προφανώς δεν μπορεί να τον οικειοποιείται ένα κομμάτι της Αριστεράς, ενώ το ίδιο ισχύει για την παράδοση των μαραθώνιων πορειών, διαπίστωση που σημαίνει ότι μια μαραθώνια πορεία ειρήνης πρέπει να είναι ενωτική, αλλιώς δεν πρέπει να γίνεται. Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν στον ευρύτατο κήπο των φιλειρηνικών αγώνων. 

Όμως, επειδή οι εξελίξεις διεθνώς και στη χώρα μας είναι κρισιμότατες και η Δεξιά επιεικώς αδιόρθωτη, με πρόθεση να παρατείνει τη διακυβέρνησή της συνεπικουρούμενη από  Έλληνες ολιγάρχες -δεν υπάρχουν μόνο στη Ρωσία και Ουκρανία-, οφείλουμε να σκεφτούμε πώς θα τιμήσουμε το 2023 τα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την πρώτη μαραθώνια πορεία ειρήνης, πώς θα κάνουμε τη μνήμη του πρωτοπόρου και ασυμβίβαστου αγωνιστή κινητήρια δύναμη για μια μεγάλη, παλλαϊκή και ενωτική μαραθώνια πορεία ειρήνης και πολιτισμού και κοινωνικών δικαιωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL