Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C25.8°C
4 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C26.6°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.4°C26.0°C
3 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C23.8°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.2°C
0 BF 68%
Μύρισαν εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μύρισαν εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμερικανικό Κογκρέσο
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Μεγάλη επιτυχία! Ιστορική ομιλία! Εκνευρίστηκε η Τουρκία. Πανηγύριζαν τα φιλοκυβερνητικά μίντια για το ταξίδι του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Δεν πρόλαβε όμως να επιστρέψει και... μύρισε εκλογές.

«Όλοι οι σοβαροί αναλυτές συμφωνούν» στην επιτυχία. Μόνο οι μεμψίμοιροι και οι μίζεροι διαφωνούν, λένε γνωστοί δημοσιογράφοι του φιλοκυβερνητικού μιντιακού συστήματος. Μάταια όμως. Με μια πομπώδη γενίκευση από τις πολλές δεν μπορούν να πείσουν. Απλά χειραγωγούν και προσπαθούν να εξουδετερώσουν την κριτική με την ταμπέλα του ασόβαρου... Άραγε έχουν σκεφτεί ότι τυγχάνει ο κόσμος να έχει εξοικειωθεί πλέον με τέτοιου είδους πρακτικές εξαιτίας της πολυχρησίας τους;

Όσο πιο πολλές οι θριαμβολογίες τόσο πιο κοντά στον πάτο βρισκόμαστε. Με βάση αυτά που γνωρίζουμε από τη συνάντηση, το ουσιαστικό είναι ότι πρόκειται για άλλη μία αγορά 4 δισ., που θα διασφαλίσει, υποτίθεται, την υπεροπλία μας. Ενώ, παράλληλα, η Τουρκία εξοπλίζεται με F-16. Άρα μια τρύπα στο νερό, χαλάλι της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκε μια άνευ προηγουμένου βαθιά υπόκλιση της χώρας διά του πρωθυπουργού της μπροστά στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για παραχώρηση των βάσεων επ’ αόριστον. Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που χειροκροτούσαν με πάθος οι Αμερικανοί.

Ουσιαστικά όμως, το πόσο επιτυχημένο ήταν το ταξίδι κρίθηκε από το γεγονός ότι τα σχέδια αποδρομής -μέσω κυβερνητικών διαρροών- «έπεσαν» στο τραπέζι πριν ο πρωθυπουργός πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος. Τέτοια ήταν η επιτυχία!

Αποκαλύφθηκε έτσι η ανησυχία τους για την κοινωνία που αγανακτεί και τους γυρνάει την πλάτη. Άλλωστε η συσπείρωση του κόσμου γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. με αφορμή την εσωκομματική κάλπη ήταν ένα ηχηρό καμπανάκι.

Τα εκλογικά σενάρια συνάδουν με την πλήρη εξαφάνιση, τηλεοπτικά τουλάχιστον, των πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών, που λειτουργούν με το κριτήριο της αυτοπροστασίας προφυλάσσοντας την εικόνα τους από τα κανάλια ώστε να μην ταυτιστεί με την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Παράλληλα, όσοι δεν συμμερίζονται τις θριαμβολογίες και τους πανηγυρισμούς άνευ νοήματος χαρακτηρίζονται «μεμψίμοιροι» και «μίζεροι». Η αντιμετώπιση της κριτικής με χαρακτηρισμούς όμως είναι ίδιον ενός βαθύτατου συντηρητισμού αλλά και μιας απόλυτης αδυναμίας να απαντήσουν στα ουσιώδη.

Τελικά, το μόνο που έφερε από την Αμερική ο πρωθυπουργός είναι ανασχηματισμός και εντός τετραμήνου εκλογές. Αναμφίβολα αυτό αποτελεί ομολογία αποτυχίας γι' αυτόν αλλά και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την κοινωνία που υποφέρει εξαιτίας του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL