Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
30.2°C33.5°C
5 BF 16%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
31.0°C34.3°C
3 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
36 °C
34.9°C36.5°C
3 BF 25%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.8°C31.0°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
34 °C
31.8°C33.9°C
3 BF 29%
Οι πυρκαγιές ante portas 
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι πυρκαγιές ante portas 

BERIEV
(EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Το μεγαλύτερο κακό στη χώρα είναι ένας πυρηνικός πόλεμος, με κύριες εστίες υποδοχής πυρός την Αλεξανδρούπολη και τη Σούδα ! Εμείς όμως θα παρακάμψουμε αυτό το ενδεχόμενο και θα μιλήσουμε για ένα κατά πολύ μικρότερο, που είναι οι πυρκαγιές: Αυτές που μπορούν να εξελιχθούν σε μεγαπυρκαγιές, χωρίς συγκεκριμένα μέτωπα, καίγοντας ακατάπαυστα επί ημέρες και εβδομάδες ή μήνες, όπως έδειξε η περίπτωση της Αυστραλίας και της Καλιφόρνιας. Βέβαια, έχουμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος μας βοήθησε πέρυσι - όπου είχαμε και την μεγαλύτερη ανάγκη: Χώρες όπως η Κύπρος, η Σουηδία, η Πολωνία, η Γερμανία και πολλές άλλες, έδωσαν την πολύτιμη βοήθειά τους και συνέβαλαν στο να μετριαστεί το κακό.

Πέρυσι είχαμε επίσης την επικουρία του ρωσικού Beriev, αυτού του θηριώδους αεροπλάνου που σώρευε δεκάδες τόνους νερό για να τους ξαποστείλει εν είδει βομβαρδισμού. Βέβαια, το χρυσοπληρώναμε σε δολάρια ή ευρώ, αλλά ούτε μπορούσαμε να βρούμε κάποιο άλλο σε μια περίοδο οξυμένων ευρωπαϊκών αναγκών. Τώρα όμως έρχεται μια περίοδος ιδιαίτερα καυτή, με την ποώδη βλάστηση να έχει αναπτυχθεί στον υπέρτατο βαθμό εξαιτίας των μεγάλων βροχοπτώσεων του χειμώνα. Μόνο κατά τύχη μπορούμε να γλιτώσουμε από τις περσινές απώλειες, που ξεπερνούσαν τα 1,3 εκατομμύρια στρέμματα καμένου εδάφους.

Υπήρχε εποχή, που άφησε τις γραπτές της μαρτυρίες στο περιοδικό «Νέα Οικολογία», όταν μια μερίδα αναλυτών υποστήριζε ότι η καλύτερη άμυνα του δάσους προέρχεται από την… κατοίκησή του(!). Αυτός ο λίαν ανόητος συλλογισμός εξαφανίστηκε βέβαια, όμως απέμεινε από αυτόν η βεβαιότητα ότι πεύκα και κατοικίες είναι ασύμβατα μεταξύ τους. Αυτό μπορούσε να σημαίνει ότι οι πολίτες που βρέθηκαν με σπίτια στο δάσος έπρεπε να εξοντώσουν το δάσος(!), για να κοιμούνται ήσυχοι.

Φέτος η κυβέρνηση θα αυξήσει τον προϋπολογισμό κατά 35%, με κύριο στόχο να πολλαπλασιάσει τα εναέρια μέσα με μικρά και ευέλικτα αεροσκάφη, του τύπου Air-Tractor. Eπίσης στρέφεται προς τη χρησιμοποίηση επιβραδυντικού υγρού, που θα είναι πιο αποτελεσματικό από απλές ρίψεις νερού, καθώς επίσης στη διαμόρφωση μιας καλής συνεργασίας μεταξύ Δασικής Υπηρεσίας και Πυροσβεστικής - που είχε διασαλευθεί από την εκδικητική απόσπαση αρμοδιοτήτων από τους δασολόγους επί εποχής Σημίτη. Ακόμη αρχίζει η εκπαίδευση 500 δασοκομάντος, που με την παρέμβασή τους καθορίζουν το οριστικό σβήσιμο της φωτιάς…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL