Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.1°C26.3°C
3 BF 31%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.6°C27.7°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.0°C29.4°C
3 BF 48%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.4°C25.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C26.2°C
0 BF 65%
Σε ταληράκια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ταληράκια

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Για χάρη της πρώτης σελίδας της εφημερίδας, υποστήκαμε προχθές μέχρι τη μία το βράδυ το τυπικό της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.  Ήταν ανυπόφορο.

Τζορτζ Πορτοκάλος και βάλε. Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα.

Χορτάσαμε ανοησίες για την κοιτίδα του πολιτισμού, το πώς κάνει τον σταυρό του ο Μπάιντεν και το «Μπαΐντενόπουλος», που το λένε και το ξαναλένε ως εξαιρετική πλάκα.

Μας είπαν επίσης ότι ο Μητσοτάκης πήγε εκεί γιατί οι ΗΠΑ θα τιμήσουν τα 201 χρόνια και 2 μήνες από την Ελληνική Επανάσταση. Εντάξει, συγκινητικό.

Πάμε τώρα στα πιο σοβαρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είχε πει στον Τραμπ εκείνο με το διαβολικό, που το έχουν ανασύρει και μας το κοπανάνε 15 με 20 φορές την ημέρα, αλλά στις διεθνείς συναντήσεις τα λόγια του δεν τα μάσαγε.

«Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει δυναμικά τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας μόνο εάν απελευθερωθεί από τις θεμελιώδεις εθνικές ανησυχίες της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στο ζήτημα αυτό τόσο στον διπλωματικό όσο και στον αμυντικό τομέα».

Αυτό είχε πει τότε ο Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Τραμπ, σημειώνοντας ότι η επικίνδυνη, παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί γιατί υπονομεύει καθημερινά τις σχέσεις μεταξύ δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων σε μια ευρύτερα ασταθή περιοχή.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα πάντοτε ανοιχτή στον διάλογο, αλλά θέλω να είμαι σαφής: θα προστατεύει και πάντοτε αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι παράνομων διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων» κατέληξε.

Τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ έπαιξαν τη γραμμή «Kolotoumba Τσίπρα, είπε καλά λόγια για τον Τραμπ εκεί που παλιά τον έβριζε» κ.λπ., κ.λπ.  Έτσι το είχαν μεταδώσει το ταξίδι στις ΗΠΑ.

Και δεν τα είπε μόνο εκεί. Στην  Άγκυρα, στις κοινές δηλώσεις με τον Ερντογάν είχε βάλει το θέμα των παραβιάσεων. Και το Κυπριακό επίσης.

Και στις κοινές δηλώσεις με τον Νετανιάχου είχε μιλήσει για λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό.

Αντιθέτως, χθες ακούσαμε κυρίως μύδρους κατά της Ρωσίας. Και διάφορα ηρωικά για ενεργειακούς κόμβους.

Είπε και για το Κυπριακό, ok. Στην ανεπίσημη κυβερνητική ενημέρωση, μάλιστα, λέει ότι τα είπε «έξω από τα δόντια».

Μόνο που δεν είπε τίποτα έξω από τα δόντια για την Τουρκία. Για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, τις παραβιάσεις, τα F-16 που ετοιμάζεται να της πουλήσει ο Μπάιντεν.

Αλλά το κυβερνητικό νον πέιπερ μας διαβεβαιώνει ότι κατ’ ιδίαν ο Μητσοτάκης έδειξε στον Μπάιντεν τον χάρτη με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Δεν επέμεινε όμως ιδιαίτερα στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων για να μην μονοπωλήσει τη συζήτηση.

Μερικά πράγματα δεν είναι για να λέγονται δημόσια, επισημαίνει το νον πέιπερ. Το οποίο όμως μας ενημερώνει ότι δεν ελέχθησαν ούτε κατ’ ιδίαν.

Επί της ουσίας τα έκανε εντελώς γαργάρα. Αυτό είναι το νόημα.

Ας μιλήσουμε τώρα για στρατηγικές συμμαχίες. 

Αλλά θα είμαστε ενεργειακός κόμβος για το υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ ώστε να απεξαρτηθούμε από το φυσικό αέριο του Πούτιν, που είναι φτηνότερο.

Και επίσης θα προμηθευτούμε και F-35. Για να θωρακίσουμε την άμυνά μας και να κυριαρχήσουμε στο Αιγαίο, μια και οι ΗΠΑ πουλάνε F-16 στην Τουρκία.

Αλήθεια, δεν έχετε βαρεθεί αυτά τα ρίγη περί στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας σε παράγοντα σταθερότητας της περιοχής κάθε φορά που δηλώνουμε πελατάκια;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL