Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
ΝΔ / Μπρα ντε φερ μεταξύ 18% και 40%, ενώ πέφτουν τα ποσοστά της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΔ / Μπρα ντε φερ μεταξύ 18% και 40%, ενώ πέφτουν τα ποσοστά της

ΣΑΜΑΡΑΣ

Πυκνά νέφη συσσωρεύονται στο νεοδημοκρατικό κάδρο μετά το μπρα-ντε-φερ μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Κυριάκου Μητσοτάκη, που σφράγισε την εικόνα του 14ου Συνεδρίου του κόμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός, που φέρεται δυσαρεστημένος διότι δεν προτάθηκε για την Προεδρία της Δημοκρατίας ή τη θέση του επιτρόπου στην Κομισιόν, εμφανίστηκε ως αυθεντικός εκφραστής της σκληρής δεξιάς πτέρυγας κατακεραυνώνοντας το σύνολο των κυβερνητικών χειρισμών. Η ανταπόκριση μάλιστα του κομματικού ακροατηρίου στις σαμαρικές βολές προκάλεσε ψυχρολουσία στο Μαξίμου. Η πλευρά των υποστηρικτών του Κ. Μητσοτάκη επισημαίνει, πάντως, ότι η επιλογή του πρωθυπουργού να αντιπαραβάλει το 18% της Ν.Δ. τον Μάιο του 2012 (επί ηγεσίας Σαμαρά) με το 40% που συγκέντρωσε το κόμμα στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση κέρδισε τελικά τις εντυπώσεις.

Ο Αντώνη Σαμαράς επιχείρησε, με το μανιφέστο που κατέθεσε, να αναδείξει το DNA της παράταξης, όπως επισημαίνουν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής οι συνομιλητές του. Το ιδεολογικό στίγμα των αναφορών του σε συνδυασμό με την κριτική του στην ενεργειακή-οικονομική πολιτική απηχούν τις αρνητικές απόψεις πλειάδας στελεχών απέναντι στους τεχνοκράτες του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα. Στο πολιτικό στόχαστρο της πρώτης ομάδας των βουλευτών, που αυτοπροσδιορίζονται ως γνήσιοι νεοδημοκράτες, είναι κυρίως οι Αλέξης Πατέλης, Θεόδωρος Σκυλακάκης και  Άκης Σκέρτσος. Στην «αγία τριάδα», όπως επισημαίνουν κάποιοι σκωπτικά, χρεώνεται έλλειψη πολιτικού αισθητηρίου, που αντικατοπτρίζεται στην επιμονή τους στη δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, επισημαίνουν οι επικριτές τους, να μην λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, να βυθίζεται η Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις και να κυριεύει το άγχος της μη επανεκλογής τα δύο τρίτα της Κ.Ο.

Καραχάλιος: Ο Μητσοτάκης έχασε τα τρία τέταρτα των συνέδρων του

Σ’ αυτό το πλαίσιο, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Νίκου Καραχάλιου. «Ο Μητσοτάκης κατάφερε να στρέψει 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους του εναντίον του» εκτίμησε (ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο) ο πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ.  Όπως αποκάλυψε, βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας του μετέφεραν ότι τους βρίζουν οι γαλάζιοι ψηφοφόροι και ότι δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους. Σε άλλο δε σημείο είπε ότι ο πρωθυπουργός μέσα στο ίδιο το συνέδριό του κατάφερε να χάσει τα τρία τέταρτα των συνέδρων του, καθώς η εναρκτήρια ομιλία του είχε 8.000 κόσμο και στις ψηφοφορίες, «που είναι το πικ της δημοκρατίας, μαζεύτηκαν διά της βίας 1.000 άτομα»…

Βολές για τη διάσωση του «κόμματος Νοvartis»;

Πρώην γαλάζιος υπουργός εκτιμά, ωστόσο, πως το ύφος και το περιεχόμενο της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά αποτέλεσε μια επίδειξη πυγμής προς τον Κ. Μητσοτάκη προκειμένου να μην ενσωματώσει η κυβέρνησή του την ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως αυτών της υπόθεσης Novartis. Υπενθυμίζεται ότι την επομένη της λήξης του συνεδρίου δημοσιεύτηκε η επιστολή-ράπισμα προς τη Ν.Δ. της Επιτροπής Διεθνούς Διαφάνειας για την παρατεταμένη άρνησή της να ενσωματώσει την κοινοτική Οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Ως γνωστόν, στο Υπουργικό Συμβούλιο της 9ης Μαρτίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας παρουσίασε συγκεκριμένη τροπολογία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Στη ρύθμιση υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις από τους συνομιλητές του Αντ. Σαμαρά  Άδωνι Γεωργιάδη, Θάνο Πλεύρη και Μάκη Βορίδη, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να πει στον Κ. Τσιάρα το αλήστου μνήμης «Κώστα, άσ’ το αυτό το θέμα». Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη παραβιάσει την προθεσμία (17 Δεκεμβρίου 2021) που έχει δοθεί στα κράτη-μέλη για την ενσωμάτωση του συνόλου της κοινοτικής Οδηγίας.

Ενόχλησε η κριτική για την ενεργειακή πολιτική

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, παρά την συντονισμένη προσπάθεια να υποβαθμίσουν το περιεχόμενό της. Κομματικά στελέχη, που έχουν ανοιχτούς διαύλους με το Μαξίμου, υποστηρίζουν πως ενόχλησαν περισσότερο το πρωθυπουργικό περιβάλλον οι σαμαρικές βολές στο πεδίο της ενεργειακής πολιτικής. Οι επικριτικές αναφορές του Αντ. Σαμαρά, μάλιστα, που αφορούν την τσέπη του πολίτη («οι έκτακτες επιδοτήσεις δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση» κ.τ.λ.) θεωρήθηκαν από την κυβέρνηση ότι υπονόμευσαν την επιχείρηση ανάταξης της κυβερνητικής εικόνας. Ειδικά τη στιγμή που μόλις τρεις ημέρες πριν ο πρωθυπουργός είχε απευθύνει νέο τηλεοπτικό μήνυμα. Εξ ου και οι επιθέσεις που δέχτηκε ο Αντ. Σαμαράς από αρθρογράφους των φιλοκυβερνητικών μίντια.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν στην ΑΥΓΗ ότι -παρά τα χειροκροτήματα που ακούστηκαν στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού- «οι σαμαρικοί δεν συγκροτούν τάση στη νέα Πολιτική Επιτροπή». Σημειώνουν μάλιστα ότι πολιτευτές και στελέχη που δηλώνουν θιασώτες του Αντ. Σαμαρά έχουν απορροφηθεί στην κυβερνητική μηχανή ή ακόμα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμούν πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει εσωτερικά ρήγματα και επικαλούνται «τη συγκολλητική ουσία της εξουσίας» για την επιστροφή στην κομματική ηρεμία.

Μιλούν για εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Οι ίδιοι κύκλοι επιχειρούν να διαψεύσουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί τον πιθανό λόγο της επίσπευσης των εκλογών, λέγοντας ότι «οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας». Όπως ανέφερε η εφημερίδα Εστία, ο Κ. Μητσοτάκης «δεν θα ήθελε να δοθεί χρόνος στον πρώην πρωθυπουργό να στήσει αφανώς από το παρασκήνιο ισχυρό πολιτικό κόμμα στα δεξιά της Ν.Δ.». Επικαλείται δε κυβερνητική πηγή που αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός έδειξε να ταλαντεύεται τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν μετά την ομιλία Σαμαρά για το αν θα έπρεπε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, αμέσως μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, και της οριστικοποίησης στο παρασκήνιο της ελλείψεως ομοφωνίας στην Ε.Ε. για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου».

Δένδιας κατά Σαμαρά, Γεωργιάδης κατά Δένδια

Αναφορικά με τη δημόσια απάντηση του Νίκου Δένδια προς τον Αντώνη Σαμαρά, χωρίς να τον κατονομάσει, με αιχμή τον «πατριωτισμό που καλύπτει ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες», έμπειρος βουλευτής της Ν.Δ. προχωρά στην εξής εκτίμηση: ο υπουργός Εξωτερικών αφενός επιχείρησε να υπερασπιστεί τους χειρισμούς στο πεδίο ευθύνης του και αφετέρου να συνταχθεί με τη γραμμή Μητσοτάκη ώστε αποδυναμώσει τη φημολογία ότι πλασάρεται ως «δελφίνος».

Μόλις προχθές πάντως ο  Άδ. Γεωργιάδης ανέλαβε συνήγορος του πρώην πρωθυπουργού ρίχνοντας καρφιά κατά του Ν. Δένδια. «Ο κ. Δένδιας υπήρξε υπουργός του κ. Σαμαρά. Δεν θυμάμαι τον κ. Δένδια να είχε πει ότι δεν θέλω να συνεργαστώ με τον Σαμαρά μια χαρά τον υπηρετούσε ως υπουργός του» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, βάζοντας τη δική του πινελιά στην… ωραία ατμόσφαιρα του κυβερνητικού στρατοπέδου.

ΝΕα δημοκρατια

Χαιρέτα την αυτοδυναμία που χάνεις, με ποσοστό κάτω από 30% στην κάλπη της απλής

Έντονη ανησυχία στα γαλάζια επιτελεία. Οι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν ότι αν γίνουν εκλογές σε ένα χρόνο, θα διακυβεύεται και η πρώτη θέση και διατηρούν ενεργό το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο

Προεκλογικό άρωμα αναδίδει το πρόγραμμα περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκης σε περιοχές της χώρας -μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ-, σε αντιδιαστολή με τις επίμονες διαβεβαιώσεις του ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Στο ραντάρ, μάλιστα, του Μαξίμου έχει τεθεί το εύρημα της GPO που καταδεικνύει πως ένα ισχυρό πλέον ποσοστό (40,3%) θεωρεί ότι πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Υπό το βάρος της γαλάζιας δημοσκοπικής φθοράς, ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τα γαλάζια στελέχη να τεθούν σε διαρκή κομματική εγρήγορση. «Δώδεκα μήνες δεν είναι πολλοί» επεσήμανε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Συνεργάτες του εξηγούσαν πως με αυτή την αναφορά επιδιώκει να καταδείξει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της. Δεν πρέπει όμως, όπως επισημαίνουν, να μεταδώσει αυτή η δέσμευση κλίμα χαλαρότητας σε όλες τις βαθμίδες της κομματικής πυραμίδας. Κομματικοί παράγοντες, αντίθετα, υποστηρίζουν ότι το εκλογικό σενάριο του φθινοπώρου παραμένει ενεργό. Θεωρούν ότι η νομοτελειακή μεγέθυνση του πολιτικού κόστους λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας ίσως επιταχύνει τις εξελίξεις.

Άγχος για την πρώτη θέση

Ο πρωθυπουργός προτάσσει τον στόχο να εξασφαλιστεί στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που θα είναι βατήρας για την αυτοδύναμη Ελλάδα». Από τη Ν.Δ. υπογράμμιζαν στη ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι η παράταξη ξορκίζει το κλίμα ανεμελιάς στις πρώτες κάλπες. Υπολογίζουν ότι ένα εκλογικό ποσοστό γύρω στο 30% θα ενταφιάσει τον στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Οι πιο απαισιόδοξοι, παράλληλα, θεωρούν ότι σε ένα χρόνο -στη μάχη της απλής αναλογικής- θα διακυβεύεται και η πρώτη θέση. Δεν κρύβουν μάλιστα την αγωνία τους για το γεγονός «ότι περιεχόμενο στην απλή αναλογική έχει δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το αφήγημα περί προοδευτικής διακυβέρνησης, σε αντίθεση με εμάς που ‘πηγαινοφέρνουμε’ τον πήχη της αυτοδυναμίας».

Στο επίκεντρο της κυβερνητικής τακτικής θα τεθεί η προσπάθεια ανασύστασης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Η επιχείρηση, μάλιστα, δαιμονοποίησης της κυβερνητικής περιόδου 2015-2019 ήταν ευδιάκριτη στις πρωθυπουργικές ομιλίες του συνεδρίου. Πρώην υπουργός της  Ν.Δ. επικαλείται την πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη- «το 2022 δεν είναι 2012»- για να σχολιάσει: «ούτε είναι 2018 ή 2019 το 2022».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL