Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
23.6°C27.9°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.9°C25.6°C
4 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.0°C27.1°C
2 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.8°C26.1°C
3 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
2 BF 78%
Πρωτομάστορες στην εξαπάτηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτομάστορες στην εξαπάτηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο βάθος το σήμα της ΔΕΗ
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Η Ν.Δ. μιλάει με γρίφους. Ο αρχηγός της ένας προφήτης που διαλέγει κατά συρροή αποφθέγματα από το πανέρι των προσχημάτων, των ανέξοδων απολογιών και των ανύπαρκτων λύσεων. Η πραγματικότητα όμως είναι μια δύσκολη συνθήκη.

Όταν τα χρέη του κόσμου έχουν συσσωρευτεί και οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδά τους, δεν ξέρω πόσο ανακουφισμένοι μπορούν να νιώσουν με μια «επιδότηση» από 18 ευρώ έως 600 ή μεσοσταθμικά στο εξάμηνο 66,6.

Με τρεις τουλάχιστον λογαριασμούς από 400 έως 3.000 ευρώ, η υπερχρέωση των περισσότερων οικογενειών είναι δεδομένη. Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργείται, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Η αισχροκέρδεια των παρόχων ενέργειας παραμένει αλώβητη και ο πόλεμος συνεχίζεται.

Ο Μητσοτάκης, αντί για τα πολυπόθητα μέτρα στήριξης, ειρωνεύεται τους πολίτες κοιτώντας τους στα μάτια μέσα από αλλεπάλληλα διαγγέλματα. Τάζει ελάχιστα, κάπου στο μέλλον και όποιος αντέξει. Φορτώνει όλο το βάρος της ενεργειακής κρίσης στην κοινωνία, ενώ τα golden boys προστατευμένα χτίζουν ανενόχλητα τις βίλες τους.

Με παρόμοια στρατηγική όπως και στην πανδημία, τα μέτρα είναι από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα, αλλά η υπόσχεση ότι θα ληφθούν και νέα παραμένει. Και ο κόσμος υπομένει και περιμένει. Ειδικά ενόψει του συνεδρίου της Ν.Δ., ένα πρόσχημα ενίσχυσης κρίθηκε επιτακτικά αναγκαίο για το προφίλ του αρχηγού και ως άμυνα στα εσωκομματικά πυρά.

Κάνουν τέχνη την εξαπάτηση και κερδίζουν χρόνο. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Ο αυτάρεσκος νεοφιλελευθερισμός του Μητσοτάκη τον προδίδει. «Η φτηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται» είπε ουσιαστικά, προτρέποντας: «Μείνετε στα σκοτάδια από μόνοι σας για να μην σας κόψουμε το ρεύμα».

Γι’ αυτό τα μέτρα επιμελώς έμεναν στο σκοτάδι και δεν «εξειδικεύτηκαν» επαρκώς ούτε καν στις σχετικές ανακοινώσεις. Η επιτελική ασάφεια που τα περίβαλλε από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν μέρος του σχεδίου εξαπάτησης. Στην πραγματικότητα, ομολογούν τις προτεραιότητές τους μόνο όταν πιέζονται από την κοινωνική κατακραυγή.

Έτσι, Γεωργιάδης (ΣΚΑΪ) και Καιρίδης (ΑΝΤ1) παραδέχθηκαν ότι η ρήτρα υπάρχει για να στηριχθούν οι εταιρείες παροχής ενέργειας. Και ο Παπαδημητρίου, προχωρώντας παραπέρα, ότι οι ίδιες την επέβαλαν στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

Κατά συνέπεια, η κοινωνία δεν έχει τίποτα να περιμένει από αυτούς. Ο κόσμος θα συνεχίσει να υποφέρει και οι κερδοσκόποι να αυξάνουν τα κέρδη τους. Μόνη μας ελπίδα είναι οι εκλογές και να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά δυστυχώς η ειρήνη δεν είναι διάσημη τελευταία...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL