Live τώρα    
7°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
4.9°C7.4°C
4 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
4 °C
2.0°C5.7°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
6 °C
4.0°C6.6°C
2 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
6.1°C8.8°C
4 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
1 °C
0.6°C3.4°C
1 BF 68%
Θανάσης Κουκάκης / Πώς συνδέονται Μαξίμου και παρακολουθήσεις Ελλήνων πολιτών από την ΕΥΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θανάσης Κουκάκης / Πώς συνδέονται Μαξίμου και παρακολουθήσεις Ελλήνων πολιτών από την ΕΥΠ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με άρθρο γνώμης του που δημοσιεύει η ισραηλινή Haaretz, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης περιγράφει σαφώς το πώς οι δύο περιπτώσεις παρακολούθησης εις βάρος του και οι «αντιδράσεις» της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενοχοποιούν το Μαξίμου για την χρήση μέσων κατασκοπείας εις βάρος των πολιτών και με «σκοτεινά» τα αίτια, καθώς μπορεί να εξυπηρετούνται τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά συμφέροντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «πρώτος πολίτης της Ευρώπης που επιβεβαιωμένα είχε το κινητό του στοχοποιημένο από το spyware λογισμικό Predator της ισραηλινής Cytrox που εδρεύει στη Βόρεια Μακεδονία», όπως λέει, για πρώτη φορά αντελήφθη ότι παρακολουθείτο από τις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας μέσω των πηγών που διαθέτει ως δημοσιογράφος. Το 2020 μόνο, οι ελληνικές υπηρεσίες έκαναν τουλάχιστον 13.751 παρακολουθήσεις για τις οποίες είχαν άδεια από τη Δικαιοσύνη.

«Την ίδια μέρα που υπέβαλα επισήμως διαμαρτυρία, ο εισαγγελέας που εδρεύει στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών διέταξε την παύση της παρακολούθησής μου», λέει ο Κουκάκης, προσθέτοντας πως «οι μυστικές υπηρεσίες δρουν υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου».

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών αποτέλεσε ένα από τα πρώτα σκάνδαλα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς τοποθετήθηκε εκεί ο Π. Κοντολέων, για τον οποίο το Μαξίμου δεν απάντησε καν αν έχει... πτυχίο! Στη συνέχεια, ακολούθησε και τροπολογία στη νομοθεσία για να γίνει ο διορισμός. Ακόμη χειρότερα, σύντομα άρχισαν να συσσωρεύονται τα στοιχεία που υποδείκνυαν ότι ήδη πριν εκλεγεί πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης, δρούσε παρακρατικό δίκτυο για λογαριασμό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πανικός που προκλήθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη οδήγησε, λίγους μήνες αργότερα, στην νομοθέτηση δυσμενέστερων ρυθμίσεων για τους πολίτες που παρακολουθούνται. Από τον Μάρτιο του 2021, δεν έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται επισήμως ότι ήταν στόχος παρακολούθησης, αν υποβάλουν επισήμως αίτημα. «Η ελληνική νομοθεσία μεταβλήθηκε επί τα χείρω για να στοχοποιήσει και να προσπεράσει τα δικαιώματα του ατόμου», όπως υπογραμμίζει ο Κουκάκης.

Ενώ ο Κουκάκης ζητούσε επισήμως επιβεβαίωση της παρακολούθησής του από τις ελληνικές Αρχές και αυτές αρνούντο με βάση την νέα νομοθεσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρακολουθείτο ξανά. Αυτή τη φορά, με διαφορετικό τρόπο. Όπως αποκαλύφθηκε με βάση τις αποκαλύψεις του Citizen Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο, το iPhone του Κουκάκη είχε «μολυνθεί» με το spyware λογισμικό Predator της ισραηλινής Cyrtox, που εδρεύει στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία. 

Μόλις έγινε γνωστή η δεύτερη παρακολούθηση, πριν καν ερευνηθούν τα παραπάνω, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποστήριξε ότι αυτή έγινε από άγνωστα πρόσωπα. «Κάπως δύσκολο να το χωνέψω, όταν είχα μόλις λάβει έγγραφη επιβεβαίωση ότι η πρώτη παρακολούθηση έγινε από την ΕΥΠ με έγκριση του εισαγγελέα», σχολιάζει ο Κουκάκης. Μοιάζει προφανές ότι βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποδείξει ότι δεν συνδέονται οι δύο παρακολουθήσεις.

Η ελληνική Δικαιοσύνη επίσης είναι υποχρεωμένη να δώσει εξηγήσεις, κατά τον ίδιο. «Κάποια στιγμή πρέπει να απαντήσει η εισαγγελία που υπέγραψε για 13.751 παρακολουθήσεις του ελληνικού κράτους, παραβιάζοντας τις ασφαλείες και ιδιωτικές επικοινωνίες για «λόγους εθνικής ασφάλειας». Όπως αναρωτιέται ο Κουκάκης, «Γιατί στοχοποιήθηκα; Γιατί προσπάθησε τόσο πολύ το ελληνικό κράτος, που έφτασε να αλλάξει τους νόμους, για να με αποτρέψει από το να μάθω;».

Ζητά παράλληλα να ενισχυθούν σε Ευρώπη και Ελλάδα οι ανεξάρτητοι θεσμοί και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στις μυστικές υπηρεσίες, με λογοδοσία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Και καταλήγει: «Μόνο τότε θα ξέρουμε σίγουρα ότι όταν κάποιος παρακολουθείται θα είναι για λόγους εθνικής ασφάλειας και ότι οι κρατικές παρακολουθήσεις δεν γίνονται παράνομα όπλο πολιτικών επιδιώξεων ή ακόμη και επιχειρηματικών συμφερόντων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL