Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Βουλή / Χωρίς διάθεση αυτοκριτικής Πλεύρης και Γκάγκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλή / Χωρίς διάθεση αυτοκριτικής Πλεύρης και Γκάγκα

Χωρίς διάθεση αυτοκριτικής για την τραγική αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας εμφανίστηκε ο Θάνος Πλεύρης στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τους θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε ανυποχώρητος από τις προθέσεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Στο ίδιο κλίμα έλλειψης αυτοκριτικής κινήθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Χειραγωγώντας «βολικά» τα στοιχεία, ο Θ. Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ε.Ε. στην υπερβάλλουσα θνητότητα, καθώς και ότι ο μέσος όρος αναμονής για εισαγωγή στη ΜΕΘ είναι 30 ώρες, χρόνος που δεν διαφέρει σημαντικά από την Ε.Ε.  Όσον αφορά τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, ο Θ. Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι «έχουμε συνολικούς θανάτους 26.246. Εκτός ΜΕΘ ήταν οι 16.000 περίπου. Εκτός νοσοκομείου 125. Ο μικρότερος μέσος όρος σε όλη την Ευρώπη».

Ο Θ. Πλεύρης πρόσθεσε κυνικά ότι «από τους 16.000 εκτός ΜΕΘ ο μέσος όρος ηλικίας είναι 81 ετών και συνολικά άπαντες είχαν ένα συνοδό πρόβλημα. Οι διασωληνωμένοι από αυτούς είναι κάτω από το 4%».

Ενίσχυση η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Ο Θ. Πλεύρης επιχείρησε να αξιοποιήσει τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση και την παρεπόμενη αποτυχία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας προκειμένου να υποστηρίξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος. «Λέτε ότι έχουμε τον μεγαλύτερο ιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι δημιουργήθηκε ανάγκη να υπάρχει τόσο μεγάλος ιδιωτικός τομέας δεν δείχνει ότι κάτι δεν λειτουργούσε σωστά και δεν καλύπτονταν οι ανάγκες οι οποίες έπρεπε;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας, με τη γνωστή στρεψοδικία του, προσπάθησε να εμφανίσει την ιδιωτικοποίηση δομών του ΕΣΥ ως... ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. «Εξυπηρετείτε συμφέροντα ιδιωτικών κλινικών, εάν δεν στηρίξετε τα απογευματινά χειρουργεία. Ο μόνος που χάνει από τα απογευματινά χειρουργεία είναι οι ιδιωτικές κλινικές» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά, «ξεχνώντας» ότι οι πολίτες θα καλούνται να πληρώσουν για να χειρουργηθούν σε δημόσιες δομές.

Διασωληνώσεις με πίεση συγγενών

«Γενικά η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας ήταν πάρα πολύ καλή, η υπερβάλλουσα θνητότητα δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη» υποστήριξε με κυνισμό η Μ. Γκάγκα.  Όσον αφορά τις διασωληνώσεις, η Μ. Γκάγκα ισχυρίστηκε λίγο-πολύ ότι και πολλές έγιναν υποστηρίζοντας ότι «διασωληνώσαμε ασθενείς με την πίεση των συγγενών, με την πίεση της ώρας, που δεν πληρούσαν τα κριτήρια της διασωλήνωσης».

Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

Κριτική σε υψηλούς τόνους για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας έκαναν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τους θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. «Το ΕΣΥ, ήδη ταλαιπωρημένο από τις χρόνιες παθογένειες και την τραγική υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, κρατήθηκε όρθιο ουσιαστικά λόγω της αυταπάρνησης των εργαζομένων, καθώς δεν υπήρξε ουσιαστική κυβερνητική στήριξη πέρα από μπαλώματα και εμβαλωματικές λύσεις» υπογράμμισε ο Γιώργος Φραγγίδης από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο Γ. Φραγγίδης σημείωσε ότι «ευθύνεται η κυβέρνηση γιατί δεν προχώρησε στις απαραίτητες προσλήψεις, αλλά βολεύτηκε με την ανακύκλωση προσωπικού», ενώ επέκρινε την «προχειρότητα» στο σύστημα των ΜΕΘ αλλά και τις «αδυναμίες» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Δύο και πλέον χρόνια πανδημίας. Εξακολουθούμε να μετράμε εκατόμβες νεκρών. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα ασθενείς και τα μεγαθήρια της ιδιωτικής Υγείας συνεχίζουν να κερδοσκοπούν ενώ η εργατική λαϊκή οικογένεια στενάζει από την ακρίβεια» σημείωσε ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ. Ο Γ. Λαμπρούλης παρατήρησε επίσης ότι το «νέο ΕΣΥ» που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε «ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των ασθενών», ενώ υποστήριξε ότι «αντίστοιχα απατηλή για τον λαό» είναι και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γιατί «ευθυγραμμίζεται απόλυτα» με την πολιτική της Ε.Ε.

«Η κυβέρνηση κράτησε στο σύνολό του τον ιδιωτικό τομέα Υγείας έξω από τον κοινό αγώνα, αφαιρώντας, αντί να ενισχύει, δομές, υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό σε κρίσιμες φάσεις στην εξέλιξη της πανδημίας» τόνισε η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση. Η Μ. Αθανασίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέδειξε απροκάλυπτη ιδεοληπτική προσέγγιση και κυρίως έλλειψη πολιτικής βούλησης για στήριξη και ενίσχυση του ΕΣΥ».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε οτιδήποτε άλλο εκτός από την πραγματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ξέρασε αυταρχισμό, ατομική ευθύνη και πάρα, μα πάρα πολύ διχασμό» επισήμανε η Μαρία Αμπατζίδη από το ΜέΡΑ25, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση βασίστηκε στις «μνημονιακές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL