Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
15.9°C22.3°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.6°C21.2°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.0°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.0°C
1 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 88%
Αλέξης Τσίπρας / «Είμαστε και Δύση και Ανατολή και Βορράς και Νότος»
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας / «Είμαστε και Δύση και Ανατολή και Βορράς και Νότος»

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης
(INTIME NEWS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ)

«Είμαστε και Δύση και Ανατολή και Βορράς και Νότος. Είμαστε η κοιτίδα  του δυτικού Πολιτισμού. Την απάντηση την έχει δώσει ο ελληνικός λαός κύριε Μητσοτάκη. Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για τη ρωσική εισβολή απαντώντας στην αιχμή Μητσοτάκη ότι η «Ελλάδα ανήκει και στη Δύση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και την απόφαση του πρωθυπουργού να στείλει «θανατηφόρο εξοπλισμό στην Ουκρανία», ότι «κατανοώ πλήρως τις υποχρεώσεις που έχουμε ως κράτη μέλη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» ωστόσο σημείωσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εσείς δεν κάνατε αυτό».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι «θα ήταν προτιμότερο να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια αλλά όχι θανατηφόρο εξοπλισμό». «Οι κούτες με κατασχεμένα καλάσνικοφ έχει άλλη συμβολική αξία» υπογράμμισε και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και το κόμμα του λέει «ναι στις διπλωματικές κυρώσεις ναι στην ανθρωπιστική βοήθεια και όχι στο θανατηφόρο εξοπλισμό».

Ο ίδιος έφερε και ως παράδειγμα τη στάση που κράτησε η Ισπανία και η Ιταλία. «Είναι λάθος το ότι η Ελλάδα είναι μέρος της εμπλοκής και όχι μέρος της λύσης. Αυτό μας αποδυναμώνει», ανέφερε.

«Είμαστε Έλληνες ευρωπαίοι με την ειρήνη και δίπλα στον ουκρανικό λαό» διαμήνυσε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να κατανοούμε τη σημαντικότητα των στιγμών» και είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πως «δεν θα συμφωνήσω μαζί σας με τα γρήγορα αντανακλαστικά της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν κι άλλες στιγμές, κακές στιγμές, όπως η οικονομική κρίση και όπως η στάση της σε θέμα εξωτερικής πολιτικής. Δεν έδειξε καθόλου εξαιρετικά αντανακλαστικά η ΕΕ», ενώ υπενθύμισε τα αργά αντανακλαστικά της ΕΕ στην περίπτωση της Τουρκίας.

Αναφορικά με την Ουκρανία ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αποφάσισε μόνος του λέγοντας χαρακτηριστικά «πως αν ο πρωθυπουργός σήκωνε το τηλέφωνο για να επικοινωνήσει μαζί του, τότε θα του έλεγε την άποψή του σχετικά με τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του στην ενεργειακή κρίση συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ προειδοποίηση ότι υπάρχει ήδη ο κίνδυνος να έρθουν ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να πείτε ένα mea culpa για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο για το πώς θα παραμείνει η χώρα αυτάκρης και ασφαλής ενεργειακά;» διερωτήθηκε σε έντονο ύφος ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ απάντησε στα υπονοούμενα του πρωθυπουργού στην πρωτολογία του πως δήθεν η αξιωματική αντιπολίτευση κρατά ίσες αποστάσεις.

«Δεν είμαστε ούτε φιλορώσοι ούτε αντιρώσοι, ούτε φιλοαμερικάνοι ούτε αντιαμερικάνοι. Είμαστε Έλληνες, είμαστε Ευρωπαίοι, είμαστε με το διεθνές δίκαιο» απάντησε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα βασικά σημεία της δευτερολογίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 • Δεν μου διέφυγε της προσοχής ότι στην δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης ήταν ορισμένα κλικ πιο χαμηλών τόνων, όπως αρμόζει στις περιστάσεις. Διαφορές έχουμε και θα αναφερθώ σε αυτές. Πρέπει να καταθέτουμε τις ενστάσεις μας, αλλά είναι σημαντικό να κατανοούμε κρισιμότητα στιγμών.
 • Διαφωνώ μαζί σας ότι η ΕΕ τα τελευταία χρόνια δεν έχει δείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά. Εκτός από την κρίση της πανδημίας και το Ταμείο Ανάκαμψης, τα τελευταία χρόνια υπήρχαν και άλλες, κάκιστες στιγμές. Είχε εξαιρετικά αντανακλαστικά όταν ζητούσαμε κυρώσεις για την Κύπρο; Όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε κυριαρχικά δικαιώματα; Όταν άνοιξαν τα Βαρόσια; Δεν θα συμφωνήσω, δεν έδειξε καθόλου εξαιρετικά αντανακλαστικά η ΕΕ.
 • Η διαφωνία μου δεν έχει να κάνει με την αποστολή αμυντικού υλικού στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά δεν κάνατε αυτό. Συνταχθήκατε με ορισμένες χώρες της ΕΕ που προέτρεξαν όχι σε πλαίσιο συλλογικών αποφάσεων αλλά διμερές, να στείλει στρατιωτικό υλικό.
 • Όταν ένας Υπουργός Εξωτερικών διαφωνεί, ο Πρωθυπουργός οφείλει να τον αποπέμψει. Εγώ δεν υπαινίχθηκα ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ σας, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να απαντήσει, δεν ξέρω σε ποιον.
 • Είπα ότι θα ήταν προτιμότερο να στείλουμε μη θανατηφόρο εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια, όπως έκαναν και άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
 • Οποιοδήποτε σήμα πως η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος της εμπλοκής και όχι της λύσης είναι λάθος και μας αποδυναμώνει.
 • Δεν θα κουραστώ να λέω ότι υποστηρίζουμε την επαρκή άμυνα της χώρας. Ψηφίσαμε και την αγορά των 18 ραφάλ και των Μπελχάρα. Διαφωνήσαμε με εξοπλισμούς που ανεβάζουν πολύ ψηλά το κόστος, χωρίς να στοχεύουμε σε κάποια ουσιαστική ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας και σε εξοπλισμούς που είναι υπερκοστολογημένοι.
 • Επί σειρά ετών η χώρα μας δαπανούσε πάνω από το 2%. Τα χρόνια της κρίσης πέσαμε μόνο κάτω από το 2%, όταν παραλάβατε είχαμε 1,8%. Και επιλέξατε ότι να πάτε σε λελογισμένη αύξηση, αλλά από το 1,8% στο 3% το 2021 και το 3,5% το 2022.
 • Είπατε για τα εξοπλιστικά που ανακοίνωσε η Γερμανία. Η Γερμανία δεν έχει ελλείμματα αλλά πλεονάσματα, προφανώς δεν έχει πρόβλημα δημόσιου χρέους σε αντίθεση με εμάς. Και επίσης, το τελευταίο ευρώ που δίνει η Γερμανία για εξοπλισμούς θα πάει στη γερμανική βιομηχανία, ενώ εμάς θα πάει σε ξένες βιομηχανίες, ούτε ένα ευρώ στην ελληνική.
 • Θυμίζω ότι σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπήρξε ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου. Η θέση αυτή είναι ορθή, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές για απαράδεκτες διεκδικήσεις όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών και ο αναθεωρητισμός για τη Συνθήκη της Λωζάνης.
 • Δεν μπορείτε να κρύψετε τις ευθύνες και τη δραματική ακρίβεια πίσω από την κρίση στην Ουκρανία.
 • Γιατί η χώρα μας παραμένει πρωταθλήτρια στις τιμές ενέργειας;
 • Γιατί ιδιωτικοποιήσατε τη ΔΕΗ και το ΔΕΔΔΗΕ, τα δίκτυα εν μέσω κρίσης;
 • Γιατί πληρώνουμε ήδη εδώ και μήνες 30% ακριβότερα από τη γειτονική Βουλγαρία το φυσικό αέριο στη Ρωσία;
 • Γιατί χωρίς σχέδιο και χωρίς λογική σπεύσατε να ανακοινώσετε την πιο βίαιη απολιγνιτοποίηση;
 • Γιατί αρνείστε προτάσεις όπως την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, που έχουν κάνει άλλες 15 χώρες της ΕΕ. Είπατε όχι δηλαδή, για να καταλάβει και ο κόσμος που μας ακούει στις εξής κατά μέσο όρο ετήσιες ελαφρύνσεις: 300 ευρώ στον τόνο πετρελαίου θέρμανσης, 100 ευρώ το μήνα για ΙΧ βενζίνης, 6 ευρώ για κάθε γέμισμα ΙΧ diesel, 450 ευρώ το μήνα για φορτηγό μεταφορών Αθήνα Θεσσαλονίκη, 2000 ευρώ για τον αγρότη το χρόνο
 • Γιατί είπατε όχι στην άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, παραπέμποντας τις αποφάσεις για κάποια αόριστη αύξηση το Μάιο;
 • Γιατί είπατε όχι σε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής;
 • Γιατί είπατε όχι στην παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, προκειμένου να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τους ιδιώτες παρόχους; Αντίθετα, αφήνετε τη ΔΕΗ να σέρνει το χορό της αισχροκέρδειας στο καρτέλ της ενέργειας.
 • Ο πληθωρισμός τον Γενάρη έφτασε 6,2% και από αυτό, το 4,5% οφείλεται αποκλειστικά στην ενέργεια και τα καύσιμα.
 • Και όλα αυτά χωρίς τις νέες τρομακτικές αυξήσεις που μπορεί να πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και ενδεχόμενος ενεργειακός εκβιασμός της Μόσχας.
 • Και επειδή μας λέτε για άλλες χώρες της Ευρώπης. Σας είπα, πάνω από 15 χώρες της ΕΕ έχουν μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα.
 • Η Γαλλία του Μακρόν, που δεν τον λες και σοσιαλιστή, με κατώτατο μηνιαίο μισθό 1.603 ευρώ, ζήτησε αναστολή της λειτουργείας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 • Και Όρισε ανώτατο όριο για τη αύξηση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στο 4%.
 • Δεσμεύτηκε, δηλαδή, ότι οι λογαριασμοί ρεύματος στα νοικοκυριά για φέτος δεν θα ανέβουν πάνω από αυτό το ποσοστό.
 • Η Γερμανία επιτρέπει μόνο το 20% του συνολικού όγκου ενέργειας να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο πωλείται εκτός Χρηματιστηρίου με διμερή συμβόλαια ή στην προθεσμιακή αγορά. Εδώ τι κάνουμε κ. Μητσοτάκη;
 • Τώρα που λέτε και εσείς ότι η κρίση θα αυξηθεί, θα συζητήσουμε για παρέμβαση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ή απλά θα βλέπουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να διαλύονται;
 • Θα μιλήσουμε επιτέλους για πλαφόν στις τιμές ενέργειας για όσο διαρκεί η κρίση;
 • Θα υπάρξει επιτέλους σκληρός έλεγχος της αγοράς που έχει διαμορφωθεί καρτέλ;
 • Και αν δεν σας κάνει που το λέμε εμείς, το λέει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.
 • Θα είναι η κρίση έστω μία αφορμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή θα είναι δικαιολογία για να μην προχωρήσουμε;
 • Είπατε για το το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, εγω το υπέγραψα μαζί με τον Βούλγαρο ΠΘ τον Μπορίσοφ, το 2016. Αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Είπατε για τον EastMed, τον οποίον όμως ακύρωσαν οι ΗΠΑ ενώ έχουμε δώσει γη και ύδωρ στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι το κάνουν όχι μόνο λόγω οικονομικής βιώσιμότητας αλλά γιατί δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή.

 • Ελπίζουμε ότι έχει ληφθεί μέριμνα όπως είχε γίνει στο παρελθόν, για πρόσθετες ποσότητες, εναλλακτικούς προμηθευτές LNG και αποθέματα ασφαλείας.
 • Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να πείτε ένα mea culpa για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο για το πώς θα παραμείνει η χώρα αυτάκρης και ασφαλής ενεργειακά;
 • Χθες η Γερμανία που δεν έκλεισε βίαια τις μονάδες της ανακοίνωσε ότι θα το επανεξετάσει για την αποτροπή κρίσης ενεργειακού εφοδιασμού και περαιτέρω εκτόξευσης των τιμών.
 • Η απολιγνιτοποίηση είναι επιβεβλημένη και πρέπει να γίνει, αλλά ο ρυθμός απεξάρτησης από τον λιγνίτη πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια εφοδιασμού και την επάρκεια σε προσφορά ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Σήμερα αποδεικνύεται ότι η βεβιασμένη απολιγνιτοποίησης που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση δεν είχε λάβει υπόψη ούτε ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού, ούτε ζητήματα ενεργειακού κόστους.
 • Θα συνεχιστεί αυτή η αισχροκέρδεια και εσείς θα τη παρακολουθείτε; Υπέρογκα κέρδη μέσα στη κρίση η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ (900 εκ), η ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ (400εκ) μέσα στη κρίση. Το ίδιο και οι ιδιωτικές εταιρίες ενέργειας. Αυτό θα συνεχιστεί ; Θα επιδοτείτε τη κερδοφορία τους ή τους καταναλωτές;
 • Αφήσατε στην πρωτολογία σας υπονοούμενα πως δήθεν η αξιωματική αντιπολίτευση κρατά ίσες αποστάσεις. Ότι δήθεν είμαστε με το θύτη και όχι με το θύμα, ότι είμαστε φιλορώσοι, με καλέσατε την προηγούμενη φορά να συνεργαστώ με τον κ. Βελόπουλο. Ο εφιάλτης σας φοβάμαι είναι ότι η μοναδική σας ελπίδα να συνεργαστείτε με τον κ. Βελόπουλο για να ξαναείστε Πρωθυπουργός.
 • Δεν είμαστε ούτε φιλορώσοι ούτε αντιρώσοι, ούτε φιλοαμερικάνοι ούτε αντιαμερικάνοι. Είμαστε Έλληνες, είμαστε Ευρωπαίοι, είμαστε με το διεθνές δίκαιο.
 • Το 2018, όταν πάλι κρατούσαμε στάση αρχών με την προώθηση των εθνικών συμφερόντων μας με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που άνοιξε το δρόμο να περιπολούν τα ελληνικά μαχητικά και όχι τα τούρκικα τον εναέριο χώρο, δεν διστάσαμε να προχωρήσουμε στην απέλαση Ρώσων διπλωματών και πολιτών που υποκινούσαν παρεμβάσεις . Τι κάνατε τότε εσείς; Βάζατε αστερίσκους, ήσασταν και μας ασκούσατε κριτική να μην μπλέκουμε το θέμα των Πρεσπών με εξωτερικές παρεμβάσεις. Εμείς τότε δεν σας είπαμε φιλορώσους, σας είπαμε ανεύθυνους.
 • Στην δήλωσή σας πως «είμαστε και εμείς Δύση», η απάντηση είναι ότι είμαστε και Δύση και Ανατολή και Βορράς και Νότος. Είμαστε η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, δεν είμαστε «και εμείς Δύση». Είναι ευθύνη μας να αναγεννήσουμε αυτό που ονομάζεται δυτικός κόσμος. Με τις αρχές μας, με το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, τις αρχές της αλληλεγγύης.
 • Την απόφαση για το πού ανήκουμε την έχει λάβει εδώ και δεκαετίες ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, είναι οριστικό και αμετάκλητο, μην το ανακινείτε.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL