Ο Παπαχρήστου χθες, στα Νέα, την είπε στην ΑΥΓΗ, ότι έθαψε το τεράστιο πολιτικό θέμα του Ευκλείδη και αντ’ αυτού προέβαλε το ανύπαρκτο θέμα της διαγραφής Κύρτσου. Γι' αυτό θα πούμε σήμερα μια ιστορία.
Το 2016 είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Βγενόπουλου. Χαριστικά δάνεια 4 δισ. ευρώ που οδήγησαν την τράπεζά του σε πτώχευση.
Η Κύπρος ζητούσε την έκδοσή του. Η εισαγγελέας που ερευνούσε την υπόθεση στην Ελλάδα την αρχειοθέτησε. Η Κύπρος ανέβηκε στα κάγκελα και φώναζε.
Εκεί είναι που η συγκεκριμένη εισαγγελέας δήλωσε ότι δέχεται πιέσεις από τον Παπαγγελόπουλο.
Για την αρχειοθέτηση, όμως, ασκήθηκε σε βάρος της πειθαρχική δίωξη, η οποία τελεσιδίκησε.
Λίγο καιρό μετά, ο Βγενόπουλος έδωσε μια συνέντευξη Τύπου. Και είπε ότι μια κυρία, γνωστή της Βασιλικής Θάνου, που τότε ήταν πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τον είχε προσεγγίσει και του είχε ζητήσει λεφτά για να κλείσει η υπόθεση.
Η Θάνου διέταξε να γίνει προανάκριση. Και ζήτησε να αρθεί το απόρρητο των συνομιλιών της.
Την προανάκριση την έκανε ένας εισαγγελέας Πρωτοδικών, ο οποίος φώναξε τον Βγενόπουλο και την κυρία. Ο Βγενόπουλος δήλωσε ότι δεν είχε τσεκάρει την αξιοπιστία της κυρίας, η οποία ισχυριζόταν ότι μίλαγε εκ μέρους της Θάνου.
Η κυρία, η οποία είχε με τη Θάνου μια τυπική γνωριμία, δήλωσε ότι ο Βγενόπουλος την είχε παρεξηγήσει και δεν είχε καταλάβει τι του έλεγε.
Ηχητικό συνομιλίας δεν εμφανίστηκε στην υπόθεση. Και ο εισαγγελέας την αρχειοθέτησε.
Ο δικηγόρος του Βγενόπουλου είπε ότι ο ίδιος δεν στρεφόταν κατά της Θάνου αλλά κατά της κυρίας που προσπαθούσε να τον εξαπατήσει.
Η Θάνου ετοίμαζε αγωγή στον Βγενόπουλο, αλλά εν τω μεταξύ ο Βγενόπουλος πέθανε.
Έξι χρόνια μετά, και συγκεκριμένα χθες, έσκασε το ηχητικό από εκείνη τη συνομιλία.
Η Ν.Δ. έβγαλε αμέσως ανακοίνωση. Ώστε να μην έχουμε αμφιβολίες ποιος είναι πίσω από την ιστορία.
Τι λέει η ανακοίνωση της Ν.Δ.: συγκλονιστική αποκάλυψη, παρακράτος, εμπλοκή ανώτατων δικαστικών, στοχοποιούσαν πολιτικούς (εδώ πάει η Novartis), εκβίαζαν επιχειρηματίες.
Δηλαδή το εξής: ότι αυτά που κάνει σήμερα η Ν.Δ., με τις διώξεις εναντίον της Τουλουπάκη και άλλων δύο εισαγγελέων Διαφθοράς, καθώς και του Βαξεβάνη και της Παπαδάκου, δεν είναι εκδικητική δίωξη για τη διερεύνηση της Novartis, όπως νομίζει όλος ο κόσμος.
Αλλά είναι εξυγίανση κάποιου παραδικαστικού κυκλώματος που είχε στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόθεση να στοχοποιήσει πολιτικούς.
Κοντολογίς, κάθε προσπάθεια που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ να διαλευκανθούν σκάνδαλα παρουσιάζεται εκ των υστέρων ως δράση του υποτιθέμενου παραδικαστικού κυκλώματος.
Θέλει θράσος εκατό χιλιάδων πιθήκων για να κάνεις αυτό που κάνει η Ν.Δ. Αλλά, κατά βάση, είναι προσπάθεια αντιπερισπασμού.
Και γίνεται έξι χρόνια μετά, γιατί η Ν.Δ. φοβάται ότι οι διώξεις εναντίον των εισαγγελέων και των δημοσιογράφων που έκαναν απλά την δουλειά τους με την υπόθεση Novartis θα της κάνει μεγάλη ζημιά.
Και αυτό παρ' όλο που στην Ελλάδα συζητιέται ελάχιστα. Αρκεί που συζητιέται στην Ευρώπη.
Γιατί αν το θέμα πάρει διαστάσεις στην Ευρώπη και κριθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραβιάζει το κράτος δικαίου, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να της κόψουν κοινοτική χρηματοδότηση.
Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Και ηθικό και οικονομικό.
Αυτό ακριβώς είπε και ο Κύρτσος. Και τον διέγραψαν.
Καταλάβατε λοιπόν γιατί το προέβαλε η ΑΥΓΗ; Και γιατί το εκτίμησε ως σοβαρότερο από την αστική αυτοπεποίθηση του Τσακαλώτου;