Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.7°C30.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.3°C27.1°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.7°C29.8°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.1°C28.3°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.9°C27.3°C
0 BF 53%
Κίνημα Αλλαγής / Αμήχανη αντιπολίτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνημα Αλλαγής / Αμήχανη αντιπολίτευση

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο τιμόνι του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τον ντόρο με τον οποίο είχε περιβληθεί η εσωκομματική διαδικασία πλέον να έχει κοπάσει, η δυναμική του κόμματος σε επίπεδο πολιτικού λόγου και προτάσεων παραμένει σε χαμηλή καμπύλη.

Οι έως τώρα παρεμβάσεις του νέου αρχηγού -διά ζώσης ή δι’ ανακοινώσεων- δεν επαρκούν ώστε να έχει εμπεδωθεί κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα, πλην εκείνου μιας διάθεσης για μετριοπάθεια με στόχο την προσέγγιση του κεντρώου ακροατηρίου και επαναπατρισμό ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όμως η ήπια κριτική που ασκεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο πλαίσιο της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» έως τώρα δεν έχει καταστήσει σαφές αν και πόσο επιτακτικό θεωρεί να υπάρξει πολιτική αλλαγή άμεσα. Σε επίπεδο τακτικής αυτή αποτυπώνεται ως προσπάθεια για αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Ν.Δ. ακόμα και όταν γίνεται με αμήχανο τρόπο.

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο μεγάλο ζήτημα των ημερών, των ατελείωτων ουρών για τη διενέργεια τεστ. Το κόμμα του Ν. Ανδρουλάκη θέλησε να κάνει παραμετρική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και να μην ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει συνταγογράφηση των μοριακών τεστ. Έτσι κατέληξε αρχικά σε πρόταση με τρία σκέλη: Περισσότερα σημεία όπου πραγματοποιούνται δωρεάν τεστ (PCR + rapid), περισσότερα δωρεάν self tests ανά ΑΜΚΑ, ενώ όσον αφορά στα ιδιωτικά τεστ πρότεινε -και μάλιστα μόνο για όσο διάστημα κορυφώνεται το πρόβλημα- να επιβληθεί πλαφόν 40 ευρώ στα PCR και 7 στα rapid. Κατέληξε σε αυτήν την τιμή με το επιχείρημα ότι «αφενός ελαφρύνει το κόστος για τους πολίτες που πραγματοποιούν τον έλεγχο με δικά τους έξοδα, αφετέρου καθιστά βιώσιμη τη διενέργεια των test από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία θα κληθούν να ελαχιστοποιήσουν το περιθώριο κέρδους τους».

Όμως, μόλις ανακοινώθηκε το πλαφόν στα 47 ευρώ, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «κάνει παζάρια με τους μεγάλους ιατρικούς ομίλους χωρίς να υπολογίζει το δημόσιο συμφέρον». Σκληρή και ορθή καταγγελία αλλά ασύμμετρα έντονη αντίδραση εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ από τη στιγμή που η πρότασή του απείχε 7 ευρώ από αυτήν του Άδ. Γεωργιάδη.

Το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε με την Κύπρο ο Άδ. Γεωργιάδης, αμφισβητώντας την αξιοπιστία των μοριακών τεστ που εκεί κοστίζουν 20-25 ευρώ, έβαλε νέα δεδομένα στη συζήτηση: Τα PCR είναι αξιόπιστα ακόμα κι αν κοστίζουν λιγότερο από 47 που επέβαλε η κυβέρνηση ή 40 που πρότεινε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παράλληλα, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Σίμος Δανιηλίδης, που εξασφάλισε μοριακά τεστ με 27 ευρώ, επισήμανε ότι παρενέβη για να θέσει την εμπειρία του υπόψη «και των πολιτικών κομμάτων που τοποθετούνται επ’ αυτού».

Έτσι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει τη θέση του για το πλαφόν των 40 ευρώ και αναδεικνύει τη θέση του για αύξηση των σημείων διενέργειας δωρεάν τεστ.

Να μειωθεί δραστικά το 50%+1

Πιο ευκρινή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε στο ζήτημα των σχολείων. Ζήτησε άνοιγμα αλλά με ασφάλεια. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, δραστική μείωση στο πρωτόκολλο 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος, αύξηση της εκ περιτροπής διδασκαλίας, προετοιμασία της τηλεκπαίδευσης, διενέργεια των rapid tests στα σχολεία από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, πρωτοβουλία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό και να δίνονται στοιχεία καθημερινά για τον αριθμό των κρουσμάτων στα σχολεία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL