Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.9°C26.8°C
2 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.8°C25.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.0°C25.5°C
1 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.7°C24.9°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C21.8°C
0 BF 43%
Κυβέρνηση άλλης χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση άλλης χώρας

Μίνα Γκάγκα, Θάνος Πλεύρης και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
(INTIME NEWS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ)

Είναι εδώ και αρκετό καιρό σαφές ότι τα απολύτως κυρίαρχα ζητήματα εντός της ελληνικής κοινωνίας, που -ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της υπόλοιπης επικαιρότητας- καθορίζουν το κοινωνικό και το πολιτικό κλίμα, είναι δύο: η πανδημία και το μεγάλο κύμα ακρίβειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για τα δύο πιο ζωτικής σημασίας ερωτήματα για κάθε άνθρωπο, κάθε ελληνική οικογένεια.  Όπως το είχαμε γράψει σε παλιότερη ανάλυση, θα μπορούσε κανείς να τα περιγράψει ως το αίτημα «να ζήσω» και το ερώτημα «πώς θα ζήσω;».

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα χρειαζόταν ενδεχομένως κανείς να διαβάσει αριθμούς για να καταλάβει ότι και για τα δύο αυτά θέματα η μεν ελληνική κοινωνία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη, η δε κυβέρνηση κρίνεται -επιεικώς- μετεξεταστέα. Αρκεί μια βόλτα στο κέντρο των πόλεων, στα καταστήματα, στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους εργασίας για να ακούσει την ανησυχία και τη διαμαρτυρία των ανθρώπων. Το παραπάνω κλίμα έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα ευρήματα της νέας έρευνας της Palmos Analysis για λογαριασμό της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής.

Στο πεδίο της πανδημίας -και μάλιστα πριν από τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις τεράστιες ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου, που φέρεται να αγνόησε ακόμα και τις μελέτες του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Σ. Τσιόδρα- οι απαντήσεις αποτελούν κυριολεκτικά κόλαφο για την κυβέρνηση.

Οι πολίτες τοποθετούνται ακριβώς στον αντίποδα των κυβερνητικών επιλογών. Το 53% θεωρεί ότι τα σχολικά τμήματα όπου εντοπίζεται έστω και ένα κρούσμα πρέπει να αναστέλλουν τη διά ζώσης λειτουργία τους, αντί του 50% +1 του αριθμού των μαθητών στο οποίο επιμένει η κυβέρνηση, ενώ σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από τις μειώσεις που ψήφισε η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό για την Υγεία κινείται η συντριπτική πλειοψηφία (83%), που ζητά να αυξηθούν οι δαπάνες για την Υγεία τη νέα χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο εύρημα αναφορικά με την πανδημία αφορά δύο ζητήματα που βρέθηκαν στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης τις μέρες αυτές.

Το πρώτο έχει να κάνει με το ζήτημα της στήριξης του ΕΣΥ, που απέκτησε νέες διαστάσεις μετά τη δημοσίευση της μελέτης των Τσιόδρα - Λύτρα, την οποία γνώριζε και απέκρυπτε εδώ και μήνες η κυβέρνηση. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι η κοινωνία, ήδη πριν από τις αποκαλύψεις αυτές, γνώριζε: το 62% απάντησε στην έρευνα της Palmos Analysis ότι η κυβέρνηση δεν στήριξε όσο θα έπρεπε (34%) ή όσο μπορούσε (28%) το ΕΣΥ.

Το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα των «VIP ΜΕΘ», που απασχόλησε την πολιτική επικαιρότητα πρόσφατα μετά τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ. Ανεξαρτήτως του περιεχομένου των καταγγελιών, η αίσθηση που έχει αποκομίσει η πλειοψηφία των πολιτών (60%) είναι ότι μέσα στο σύστημα Υγείας οι επώνυμοι πολίτες τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης.

Αντίστοιχα είναι τα πράγματα στο πεδίο της οικονομίας και της ακρίβειας. Την ίδια βδομάδα που ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης δήλωνε ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις εκτός των λογαριασμών της ενέργειας, η συντριπτική πλειοψηφία όσων απάντησαν στην έρευνα διαπιστώνει είτε μεγάλη (65%) είτε μικρή (28%) αύξηση των τιμών. Ειδικά στους λογαριασμούς της ενέργειας η πλειοψηφία (65%) δηλώνει ότι δυσκολεύεται να τους πληρώσει, ενώ το (22%) βρίσκεται σε ακόμα δυσκολότερη θέση δηλώνοντας αδυναμία να ανταποκριθεί.

Με άλλα λόγια, η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα -και ειδικά σε αυτά τα δύο που προαναφέρθηκαν, την πανδημία και την οικονομία, που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα και την επιβίωση όλων, έχει πλέον σπάσει το φράγμα της επικοινωνιακής διαχείρισης και τρυπάει την ασπίδα προστασίας που έχουν προτάξει αρκετά ΜΜΕ.

Σε προηγούμενη αρθρογραφία είχαμε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση έδειχνε αυτο-παγιδευμένη στην παγίδα της επιτυχίας της προπαγάνδας της και του ελέγχου του μιντιακού τοπίου. Αυτό ακριβώς «πληρώνει» τώρα.

Οι 20.000 συμπολίτες μας που χάθηκαν, οι χιλιάδες άλλοι που βρίσκονται στα νοσοκομεία έχουν οικογένειες, φίλους, συναδέλφους που αντιλαμβάνονται από πρώτο χέρι πλέον την κατάσταση, ό,τι κι αν πούνε τα κανάλια για το ΕΣΥ, όσο κι αν διαστρεβλώσουν την επιστήμη και την κοινή λογική οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το ίδιο συμβαίνει και με το γνωστό «καλάθι της νοικοκυράς», τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τις άδειες τσέπες την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Είναι πολύ απτά, πολύ υπαρκτά δεδομένα για τον καθένα και την καθεμία.

Η κυβέρνηση απέτυχε. Δεν χωράει πια αμφιβολία. Η κοινωνία όχι απλώς το ξέρει, αλλά το λέει με εντυπωσιακή σαφήνεια. Σύντομα οι πολίτες θα κατορθώσουν να επικοινωνήσουν με τις προτάσεις που καταθέτουν συνεχώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αποσιωπούν εσκεμμένα τα ΜΜΕ. Τότε όμως θα είναι πολύ αργά για την κυβέρνηση.

* Ο Κώστας Πουλάκης είναι μαθηματικός, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL