Live τώρα    
1°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
1 °C
-0.2°C2.7°C
1 BF 93%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
2 °C
-0.4°C3.5°C
0 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
3 °C
2.0°C6.2°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
3 °C
2.7°C6.4°C
4 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
1 °C
-0.5°C0.9°C
4 BF 40%
Εξεταστική - «Λίστες Πέτσα» / Μοιράστηκαν 20 εκατ. «με κριτήρια που αλλάζουν κάθε μέρα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξεταστική - «Λίστες Πέτσα» / Μοιράστηκαν 20 εκατ. «με κριτήρια που αλλάζουν κάθε μέρα»

ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ

Τα κριτήρια αλλάζουν κάθε μέρα». Με αυτή τη φράση ο νυν πρόεδρος της  Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (και εκδότης του Ελεύθερου Τύπου) Αλέξης Σκαναβής περιέγραψε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή τον τρόπο που διασπάθισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα εκατομμύρια ευρώ που μοιράστηκαν μέσα από τις λίστες Πέτσα. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι η ΕΙΗΕΑ δεν γνωρίζει τα κριτήρια με τα οποία έγινε η διανομή. «Μα γιατί να τα ξέρω; Τι είμαι εγώ; Υπάλληλος διαφημιστικής εταιρείας;» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Σκαναβής παραπέμποντας στη διαφημιστική εταιρεία και στο υπουργείο που έκανε τη σύμβαση.

Υπογραμμίζεται ότι ο Αλ. Σκαναβής ήταν ένας μάρτυρας που ήθελε να στηρίξει την καμπάνια που έγινε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και δήλωνε διαρκώς ότι καλώς έγιναν οι καμπάνιες. Αλλά ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έδωσε τα χρήματα από τις λίστες Πέτσα χωρίς καμία διαβούλευση τόσο επί των ημερών του όσο και επί της προηγούμενης διοίκησης: «Κατά τη δική μου περίοδο που ήμουν πρόεδρος δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση. Κατά την περίοδο που δεν ήμουν πρόεδρος σας λέω λοιπόν πως δεν πιστεύω να έχει γίνει καμία διαβούλευση. Τελείωσα!» είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου εστίασε στο θέμα των κριτηρίων. «Τα συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία έχουν τεθεί στη σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της διαφημιστικής εταιρείας, δεν τα γνωρίζω. Για να το τελειώσουμε αυτό το πράγμα» είπε ο Αλ. Σκαναβής και παραδέχθηκε: «Υπάρχουν κριτήρια γενικότερα σ’ αυτά τα θέματα και εν πάση περιπτώσει δεν τυχαίνει να γνωρίζω τα εξειδικευμένα ή τα συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν τεθεί». Επίσης, ο Αλ. Σκαναβής παραδέχθηκε ότι «βεβαίως και έχουν αποκλειστεί μέσα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν γνωρίζω τα κριτήρια που αποκλείστηκαν». Μάλιστα, κάποια στιγμή απέδωσε τον αποκλεισμό της εφημερίδας Documento σε ενδεχόμενες κακές σχέσεις του με τη διαφημιστική εταιρεία Initiative που μοίρασε το δημόσιο χρήμα της λίστας Πέτσα λες και ήταν δικά της λεφτά!

Σκαναβής
Ο νυν πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (και εκδότης του Ελεύθερου Τύπου) Αλέξης Σκαναβής επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έδωσε τα χρήματα από τις λίστες Πέτσα χωρίς καμία διαβούλευση τόσο επί των ημερών του όσο και επί της προηγούμενης διοίκησης

«Φασόλια Πρεσπών»

Μετά τη συνεδρίαση η Ν.Δ. επιχείρησε να αξιοποιήσει την αναφορά του Αλ. Σκαναβή σε ενημερωτική καμπάνια που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Αν θυμάμαι καλά, είχαν δοθεί και κάποια χρήματα τότε και με τις Πρέσπες, δηλαδή πρόσφατα, τώρα τελευταία. Αν θυμάμαι καλά, γιατί δεν ξέρω, έτσι νομίζω» είπε ο μάρτυρας.

Κεφαλογιάννης: Εννοεί για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σκαναβής: Μάλιστα. Τι να πω; Για την Πρέσπα την ίδια; Για τα φασόλια της;

Κεφαλογιάννης: Για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σκαναβής: Για τη Συμφωνία των Πρεσπών νομίζω ότι είχαν δοθεί κάποια χρήματα. Δεν το θυμάμαι όμως. Δεν είμαι σίγουρος ακόμα.

Μόνο που τότε τα χρήματα είχαν δοθεί σε όλα τα έντυπα με βάση το τιμολόγιο που είχαν, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς να παρέμβει καμία ιδιωτική εταιρεία…

Η Ν.Δ. μιλά για μπούλινγκ του ΣΥΡΙΖΑ στους εκδότες

Σε ρόλο συνηγόρου του μάρτυρα οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ τον ρόλο του πιο επιμελή έπαιζε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, που, ακόμα και όταν η Τζάκρη στρίμωχνε τον μάρτυρα, διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν του άρεσε το ύφος της προς τον Σκαναβή

 

Σε εμφανή υποστήριξη του μάρτυρα έσπευσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. βλέποντας ότι με όσα έλεγε ανέτρεπε το κυβερνητικό αφήγημα. Ρωτούσε, για παράδειγμα, ο Γιάννης Ραγκούσης τον εκδότη Αλέξη Σκαναβή «πότε έχουν ξαναδοθεί αυτά τα κονδύλια για καμπάνια στον Τύπο, στα μέσα ενημέρωσης;» και πεταγόταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Ανδριανός λέγοντας: «Πότε είχαμε ξανά πανδημία;».

Ρωτούσε ο Γ. Ραγκούσης αν τα χρήματα της λίστας Πέτσα «ήταν τελικά χρήματα για καμπάνιες ή για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» και απαντούσε αντί του μάρτυρα ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Υψηλάντης: «Για καμπάνιες, κύριε Ραγκούση».

Ρωτούσε ο Μάριος Κάτσης αν ο εκδότης που πήρε 100.000 ευρώ από τη λίστα Πέτσα θεωρεί ότι είναι κατάλληλος μάρτυρας και η βουλευτής της Ν.Δ. Κατερίνα Παπακώστα - Παλιούρα φώναζε: «Θα του επιβάλετε τι θα πει;». «Δεν έχει ανάγκη συνηγόρου» της απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πιο επιμελής σε αυτόν τον ρόλο από τη Ν.Δ. ήταν ο Μπάμπης Παπαδημητρίου. «Πόσες ώρες θα μείνουμε εδώ;» πίεζε τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννη Κεφαλογιάννη. «Γρήγορα, κύριε Μπογδάνε» παρακινούσε τον ανεξάρτητο βουλευτή. Αλλά η πιο κομβική παρέμβασή του ήταν όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη στρίμωχνε τον μάρτυρα. Ο Μπ. Παπαδημητρίου διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν του άρεσε το ύφος της προς τον Αλ. Σκαναβή!

Παπαδημητρίου: Η διαδικασία του μπούλινγκ εναντίον των μαρτύρων δεν πρέπει να γίνει πρότυπο.

Τζάκρη: Ποιο μπούλινγκ, μωρέ;

Παπαδημητρίου: Το επεσήμανα αρχικώς ότι εδώ οι άνθρωποι έρχονται να μας παράσχουν πληροφορίες και όχι να τους ανακρίνει με ύφος κατηγόρου!

Κεφαλογιάννης: Κύριε Παπαδημητρίου, σας παρακαλώ.

Παπαδημητρίου: Με συγχωρείτε. Εγώ, αν ήμουν στη θέση του Αλ. Σκαναβή, θα είχα φύγει.

Κεφαλογιάννης: Σας παρακαλώ. Κλείστε τα μικρόφωνα. Δεν θα παίρνει ο καθένας τον λόγο εδώ πέρα!

Ραγκούσης: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας εδώ μέσα τον προεδρεύοντα.

Κεφαλογιάννης: Κύριε Ραγκούση, είδατε ότι προσπαθώ να θέσω την τάξη σε κάθε ερωτώντα.

Ραγκούσης: Προσπαθείτε, αλλά πρέπει να κάνετε σύσταση στους συναδέλφους. Αυτά που έκαναν προηγουμένως δεν θα τα ανεχτούμε άλλη φορά.

Κεφαλογιάννης: Κάνω σύσταση στον οποιοδήποτε.

Ενδεικτικό δε του εκνευρισμού που προκάλεσε η Θ. Τζάκρη στη Ν.Δ. ήταν το σχόλιο βουλευτή της Ν.Δ. όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι έχει πέντε λεπτά καθαρό χρόνο για να υποβάλει τις ερωτήσεις της: «Σιγά μην ανοιγοκλείνει και το χρονόμετρο! Τι παίζουμε, μπάσκετ εδώ πέρα, κυρία Τζάκρη; Τι έχουμε; Καθαρό χρόνο;» είπε!

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

Άδειασε τη διοίκηση της ΕΙΗΕΑ, που μίλησε για αδιαφάνεια και χειραγώγηση

Εσωτερικές έριδες στην Ενωση Ιδιοκτητών προδίδει η στάση του νυν προέδρου της Αλέξη Σκαναβή, ο οποίος συστηματικά απέφυγε να καλύψει την ανακοίνωση της ΕΙΗΕΑ για τη λίστα Πέτσα.

Η ανακοίνωση έκανε λόγο για «προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ μέσω αυτής διαδικασίας» και για «συνεχιζόμενη αδιαφάνεια». «Εκείνη την εποχή δεν ήμουν εγώ πρόεδρος. Εγώ είμαι πρόεδρος στην  Ένωση Ιδιοκτητών από τον Ιανουάριο του 2021» έλεγε ο μάρτυρας στη Θεοδώρα Τζάκρη και την Αναστασία Γκαρά.

Σκαναβής: Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορώ να τη σχολιάσω, δεν ήμουν πρόεδρος εκείνη την εποχή.

Γκαρά: Αρνείστε να σχολιάσετε και να απαντήσετε στην ερώτησή μου.

Σκαναβής: Σας απάντησα. Δεν θέλω να τη σχολιάσω γιατί δεν ήμουν πρόεδρος εκείνη την εποχή.

«Θα φωνάξετε τον Χατζηνικολάου; Ορίστε;»

Μάλιστα, όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του αντέτεινε «τότε να προτείνουμε να καλέσουμε τον Νίκο Χατζηνικολάου εδώ!» (σ.σ.: ο οποίος ήταν ο προηγούμενος πρόεδρος της  Ένωσης), ο μάρτυρας μόνο που δεν πήδηξε από την θέση του!

«Ορίστε; Φωνάξτε όποιον θέλετε! Γιατί με ρωτάτε εμένα; Εγώ σας είπα ποιον θα φωνάξετε; Εμένα με φωνάξατε, εγώ ήρθα» φώναζε και έλεγε στην Αν. Γκαρά ότι «δεν ξαναδέχομαι κριτική για το τι είχα κάνει και αν έχω ενημερωθεί. Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Μου κάνετε κριτική και δεν την ανέχομαι. Δεν πειράζει, και εγώ σε ήρεμο τόνο μιλάω, αλλά δεν την ανέχομαι».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL