Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Ο οικουμενικός Μπάιρον συνάντησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο οικουμενικός Μπάιρον συνάντησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη

ΒΥΡΩΝΑΣ

Πέραν του ότι ο λόρδος Βύρων αναγνωρίστηκε ως εθνικός ήρωας των Ελλήνων, αν και Βρετανός, υπήρξε κατά δήλωσή του και «πολίτης του κόσμου», όπως προκύπτει τόσο από την ποίησή του όσο και από τις ιδέες που υπηρέτησε. Ανταποκρίνεται, λοιπόν, στην αλήθεια ο τίτλος του άρθρου αυτού.

Με μια εμπνευσμένη ομιλία που συνδύαζε το τοπικό με το οικουμενικό, ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καλωσόρισε την περασμένη Κυριακή 21 Νοεμβρίου στο δημαρχείο της πόλης του Μπάιρον τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο εξηγώντας γιατί το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο τυπικός λόγος που ο Πατριάρχης επισκέφθηκε τον Βύρωνα ήταν η Μονή της Ανάληψης, που αποτελεί Μετόχι της υπαγόμενης στο Πατριαρχείο Αγιορείτικης Μονής Σίμωνος Πέτρας. Πρόσθετος λόγος, ότι η πόλη μας αποτελεί μετεξέλιξη ενός προσφυγικού συνοικισμού ξεριζωμένων της Μικράς Ασίας, όπως μαρτυρούν και οι περισσότεροι δρόμοι της (Χρυσοστόμου Σμύρνης, Κωνσταντινουπόλεως κ.λπ.).

Το όνομα Βύρωνας στην πόλη δόθηκε από την τότε κυβέρνηση το 1924, στη δε αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήθηκε στο κτήριο διακίνησης της προσφυγικής βοήθειας αναφέρεται ως λόγος της ονοματοδοσίας η «φιλοπροσφυγική δράση» του ποιητή, άγνωστη στο ευρύτερο κοινό, την οποία ο κορυφαίος των φιλελλήνων είχε αναπτύξει διαμένοντας στην Κεφαλλονιά το 1823, και στη συνέχεια στο Μεσολόγγι, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Απριλίου 1824.

Οικουμενικό μήνυμα

Σημαντικότεροι όμως λόγοι που υποδέχτηκε και τίμησε τον Πατριάρχη ένας δήμος παραδοσιακά αριστερός είναι οι ακόλουθοι. Ο πρώτος, ότι πρόκειται για τον «πράσινο» Πατριάρχη, που εκστρατεύει υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος στη Μαύρη Θάλασσα και από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τον Αμαζόνιο στέλνοντας μήνυμα οικουμενικό και πανανθρώπινο, πολύ περισσότερο σήμερα που η κλιματική κρίση απειλεί με την εξαφάνιση κάθε ζωής στη Γη.

Η δράση αυτή επιβεβαιώνει έμπρακτα κάτι που ορισμένοι αμφισβητούν, ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αποτελεί οικουμενικό θεσμό. Προτεραιότητα και για τον Βύρωνα η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς βρίσκεται στις παρυφές του Υμηττού, του οποίου η προστασία αφορά το σύνολο της Αττικής γιατί το βουνό αυτό κατατάσσεται ανάμεσα στους λίγους πνεύμονες ζωής που έχουν απομείνει.

Εξίσου σημαντικό και σωτήριο το έργο του Πατριάρχη κατά της φτώχειας και υπέρ της ειρήνης στον κόσμο, με κύρια συνιστώσα της δεύτερης τον διαθρησκειακό διάλογο, κρίσιμο επίσης στις μέρες μας που φουντώνουν οι θρησκευτικοί φονταμενταλισμοί, ιδιαίτερα στην ταραγμένη ευρύτερη περιοχή μας. Ο διάλογος αυτός αποτελεί απάντηση και στην περιβόητη θεωρία της σύγκρουσης των πολιτισμών, την οποία κάποια κέντρα της Δύσης προωθούν αποβλέποντας στη δημιουργία εστιών σύγκρουσης ώστε να διευκολύνονται οι δικές τους επεμβάσεις.

Στο σημείο αυτό θυμίζω ότι ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, πρώην δεξί χέρι του κ. Βαρθολομαίου, συμμετείχε προ διετίας διαδηλώνοντας στο κίνημα της Αμερικής Black Lives Matter.

Θρησκευτικός τουρισμός

Καταλήγω με την επισήμανση-πρόταση προς τους δημάρχους Βύρωνα και Καισαριανής ότι οι δύο πόλεις με τα τόσα μοναστήρια στην περιοχή τους, κυρίως στις πλαγιές του Υμηττού, μπορούν να εξελιχθούν σε μαγνήτες θρησκευτικού τουρισμού, εσωτερικού και διεθνούς. Ας τους απασχολήσει το ενδεχόμενο αυτό, δεδομένου ότι σήμερα, πιθανόν και στο άμεσο μέλλον, οι κρατικοί πόροι για την Αυτοδιοίκηση μειώνονται λόγω και πανδημίας, που περιορίζει δραστικά ακόμη και τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL