Live τώρα    
7°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
7 °C
5.1°C8.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
3 °C
0.8°C4.7°C
3 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
6 °C
3.0°C9.0°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
7.7°C9.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
1 °C
-0.1°C1.6°C
0 BF 58%
Έφη Αχτσιόγλου / Ανάπτυξη με περικοπές στο κοινωνικό κράτος και εξαθλίωση της εργασίας
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφη Αχτσιόγλου / Ανάπτυξη με περικοπές στο κοινωνικό κράτος και εξαθλίωση της εργασίας

Αχτσιόγλου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με κριτήριο τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, έχει αποτύχει» τόνισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου προσθέτοντας ωστόσο ότι «προφανώς, με κριτήριο τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων η στρατηγική αυτή κρίνεται απολύτως επιτυχημένη».

Η ίδια μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2022, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής επεσήμανε ότι «το ζήτημα είναι με ποιο κριτήριο κανείς ασκεί πολιτική, εκεί βρίσκεται η διαχωριστική μας γραμμή» και σημείωσε:

«Τα δύο κρίσιμα μέτωπα, της πανδημίας και της ακρίβειας, έχουν επιδεινωθεί ραγδαία, ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ανούσια διαγγέλματα του κ. Μητσοτάκη. Θεωρεί, μάλιστα, πως για τα δυο αυτά προβλήματα η ίδια δεν έχει καμία ευθύνη, αλλά και πως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ότι αυτό που κάνει είναι απολύτως επαρκές. Την ώρα που η κοινωνία ασφυκτιά από τις ανατιμήσεις, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι έχει λάβει επαρκή μέτρα προστασίας της. Την ώρα που συμπολίτες μας χάνουν της ζωή τους εκτός ΜΕΘ, επιμένει σε βαθμό παραλογισμού ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει στηριχθεί επαρκώς».

Παράλληλα, η κα Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά κόβει 820 εκατ. από τη δημόσια υγεία, αφαιρεί 280 εκατ. από τα δημόσια νοσοκομεία και περικόπτει κατά 600 εκατ. τις έκτακτες δαπάνες για την πανδημία.

«Η κυβέρνηση με λογιστικούς ακροβατισμούς, χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν τις έκτακτες δαπάνες για την πανδημία, προσπαθεί να αντιστρέψει την εικόνα. Λες και το ζήτημα είναι η επικοινωνία και όχι η ουσία» σημείωσε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε ότι «στο μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας, δεν προβλέπεται κάποια παρέμβαση στον προϋπολογισμό του 2022 για την προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ οι τιμές σε βασικά ήδη διαβίωσης έχουν εκτοξευθεί όχι μόνο σε σύγκριση με το 2020 αλλά και σε σχέση με το 2019».

Όσον αφορά στον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ανέφερε ότι «είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης με την ύφεση της προηγούμενης χρονιάς» και σημείωσε ότι, «σε σχέση με το rebound της ελληνικής οικονομίας και σε σύγκριση με την ανάκαμψη των άλλων χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 7η από το τέλος σε σύνολο 27 κρατών. Επ’ ουδένι δεν δικαιολογούνται πανηγυρισμοί, ιδίως  εν μέσω μιας  τέτοιας κοινωνικής συνθήκης».

Παράλληλα, η Έφη Αχτσιόγλου υπογραμμίζοντας ότι «το κρισιμότερο είναι για τι ανάπτυξη μιλάμε, ποιους αφορά» υπενθύμισε ότι η την ώρα που κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη, «κόβει κατά 1,7 δισ. την κρατική χρηματοδότηση για κοινωνικές παροχές» και «καταργεί 8ωρο, συλλογικές συμβάσεις και κάθε φραγμό στις απολύσεις».

Ακόμη η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην έρευνα του Eurofound σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι πρώτη στο ποσοστό των νέων που έμειναν άνεργοι στην πανδημία, φτάνοντας το 30% και κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι:

 • κρατάει καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό,
 • εξαπάτησε τους συνταξιούχους, υποσχέθηκε αυξήσεις που δεν έκανε και έκοψε τα 900 εκατ. της μόνιμης 13ης σύνταξης που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
 • μηδενίζει όλα τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, λόγω πανδημίας,
 • έχει συμφωνήσει να είναι η Ελλάδα πρωταθλήτρια στη δημοσιονομική προσαρμογή ως το 2024 στην Ευρωζώνη».

Τέλος αναφερόμενη στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. υπογράμμισε ότι αυτές είναι συγκεκριμένες και κοστολογημένες και περιλαμβάνουν:

 • Νέο ΕΣΥ, με ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές και πρωτοβάθμια υγεία.
 • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
 • Διαγραφή σημαντικού μέρους των χρεών της πανδημίας.
 • Μείωση ειδικών φορών κατανάλωσης καυσίμων για όσο διαρκεί το κύμα της ακρίβειας.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
 • Εργαλεία ρευστότητας στις ΜμΕ μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας.

«Η κυβέρνηση έκανε άλλες επιλογές: μείωση φορολογίας κερδών επιχειρήσεων για τις λίγες επιχειρήσεις που έχουν κέρδη, μείωση φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, μείωση φόρου στις γονικές παροχές για ανώτατα εισοδήματα και περιουσίες. Σαφείς προτεραιότητες που οξύνουν τις ανισότητες», τόνισε καταλήγοντας η Έφη Αχτσιόγλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL