Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Εκλογές ΚΙΝΑΛ / Τύμπανα πολέμου 15 ημέρες πριν από τις κάλπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές ΚΙΝΑΛ / Τύμπανα πολέμου 15 ημέρες πριν από τις κάλπες

ΚΙΝΑΛΛ

Ανεβαίνουν κατακόρυφα οι τόνοι στην εσωκομματική κούρσα για το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με τις τελευταίες εξελίξεις να προμηνύουν ένα δεκαπενθήμερο σκληρής κόντρας, έως τον πρώτο γύρο της 5ης Δεκεμβρίου, μεταξύ των υποψηφίων που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις να συγκροτούν την τριάδα που θα κονταροχτυπηθεί για το τιμόνι του κόμματος.

Αυτοί είναι οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ, σύμφωνα τουλάχιστον με τα δημοσκοπικά δεδομένα που δεν τους κατατάσσουν στις πρώτες τρεις θέσεις, οι Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Χρηστίδης θα έχουν σαφέστατα κρίσιμο ρυθμιστικό ρόλο να διαδραματίσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου τον νικητή θα κρίνουν παράμετροι που δεν μπορούν να υπολογιστούν ακόμα, όπως το εύρος και η προέλευση των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία, αλλά και οι «δεξαμενές» των υπόλοιπων τεσσάρων υποψηφίων τη δεύτερη Κυριακή.

Βαριές καταγγελίες Παπανδρέου

Οι τελευταίες καταγραφές σύγκρουσης στο προεκλογικό ημερολόγιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αφορούν τις καταγγελίες του Γ. Παπανδρέου για προσπάθειες παρέμβασης στην εσωκομματική διαδικασία από «εξωθεσμικά και άλλα κέντρα και από παράγοντες της Δεξιάς».

Η εν λόγω δήλωση ήρθε ενώ είχαν προηγηθεί δημοσκοπήσεις (Metron Analysis και Marc), των οποίων τα ευρήματα δεν ευνοούσαν την υποψηφιότητα Παπανδρέου τόσο για τον πρώτο όσο και για τον δεύτερο γύρο, όπου υπερτερούν είτε ο Ν. Ανδρουλάκης είτε ο Αν. Λοβέρδος, ενώ στα πιθανά ζευγάρια του δεύτερου γύρου ο Γ. Παπανδρέου πάντα εμφανίζεται να ηττάται και ο Ν. Ανδρουλάκης πάντα να υπερτερεί έναντι των δύο άλλων.

Στο επιτελείο του εκτιμούν πως το γεγονός ότι στην παράσταση νίκης εκείνος βγαίνει πρώτος και το περιθώριο που έχει η υποψηφιότητά του να κερδίσει περισσότερο έδαφος -αφού ανακοινώθηκε αργότερα από εκείνες των βασικών ανταγωνιστών του- συνιστούν λόγους για βάσιμη αισιοδοξία.

Σε αυτό το κλίμα, και ενώ βάλλεται από τους βασικούς αντιπάλους του και για το ζήτημα του ντιμπέιτ της 29ης Νοεμβρίου, στο οποίο έχει αποφασίσει να μην συμμετάσχει αφού δεν υιοθετήθηκαν οι όροι που εκείνος έθετε, ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε ευθείες βαριές κατηγορίες κατά της Ν.Δ. για απόπειρα παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία.

Χωρίς να κατονομάσει ποιους συνυποψηφίους του εννοεί ότι θα ευνοηθούν, η αναφορά του συνέπεσε χρονικά με την αποστροφή που διατύπωνε την ίδια ημέρα ο Αν. Λοβέρδος ότι όσοι θέλουν να έρθουν να ψηφίσουν στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι «καλοδεχούμενοι» και ότι ο σκοπός από μια τέτοια ανοιχτή διαδικασία είναι μετά «να προσπαθήσουμε να τους κρατήσουμε στις τάξεις μας».

«Ξέρω ότι στελέχη της Ν.Δ. παίρνουν τηλέφωνα για συγκεκριμένους υποψηφίους. Δεν θα πω ονόματα, αλλά είναι δεδομένο» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντάς το ως ένδειξη φόβου της Ν.Δ. εναντίον του διότι, όπως είπε, «φαίνεται ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ξαναμπαίνει στο προσκήνιο της πολιτικής». Ο ίδιος κάλεσε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις εκλογές ώστε να έχουν ακόμα μικρότερες πιθανότητες «να παίξουν ρόλο αυτές οι παρεμβάσεις».

Ανδρουλάκης: Απαράδεκτη η εισβολή στα εσωκομματικά μας

Σε πολύ υψηλούς τόνους απάντησε και ο Ν. Ανδρουλάκης μπροστά στο ενδεχόμενο που περιγράφουν οι καταγγελίες Παπανδρέου. «Είναι απαράδεκτο να έρθουν να ψηφίσουν άνθρωποι έχοντας στην τσέπη τους κομματική ταυτότητα της Ν.Δ. ή του ΣΥΡΙΖΑ». «Αυτό δεν είναι πολιτικός πολιτισμός, είναι εισβολή στα εσωτερικά ενός κόμματος».

Αλλά και ο Π. Χρηστίδης σημείωσε ότι «εκείνο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι οι οργανωμένες μετακινήσεις ψηφοφόρων από κόμματα και κέντρα εξουσίας αλλότρια προς τις αρχές και τις αξίες μας».

Ο Χάρης Καστανίδης επίσης ζητάει επανειλημμένως μεγάλη συμμετοχή για «να σπάσουν οι μηχανισμοί».

Στρατόπεδο Λοβέρδου: «Δεν συνεργαζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Το ίδιο επιχείρημα πάντως χρησιμοποιεί και ο Αν. Λοβέρδος από την πλευρά του. Αυτό διότι, βάσει των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων της περασμένης εβδομάδας, εκείνος ευνοείται αν στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου η δεξαμενή ψηφοφόρων διευρυνθεί πέραν των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, εδώ και έναν χρόνο δημοσκοπήσεις (όπως της Opinion Poll) καταγράφουν τη... διακομματική υποψηφιότητα Λοβέρδου.  Όπου η έννοια «διακομματική» έχει εν προκειμένω δεξιόστροφη χροιά, δηλαδή κεντροδεξιά κομματική προέλευση ψηφοφόρων.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι, πέραν της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του Γ. Παπανδρέου για την αναφορά του στην «προοδευτική κυβέρνηση», η Ε. Καϊλή -που στηρίζει την υποψηφιότητα Λοβέρδου- ζήτησε να διευκρινίσουν οι Παπανδρέου - Ανδρουλάκης τι εννοούν με τον όρο «προοδευτική διακυβέρνηση» και γιατί δεν αποκλείουν από αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Για εμένα προοδευτικό δεν είναι ούτε ο Πολάκης, ούτε ο Βαρουφάκης, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ», «άρα δεν συνεργαζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ...» είπε.

Εκτός κλίματος

Τόσο οι διακηρυκτικές συμπάθειες και αντιπάθειες του Αν. Λοβέρδου και του στρατοπέδου του για το τοπίο μετά τις εθνικές εκλογές, όσο και η στρατηγική κίνησή του να ταχθεί υπέρ των Ποινικών Κωδίκων που έφερε η Ν.Δ., κόντρα στο κόμμα του, έρχονται σε αντίθεση με την εικόνα και τη στάση που το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διατηρεί και στην εσωκομματική προεκλογική περίοδο απέναντι στο κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Πέρα από το «παρών» στο προαναφερθέν νομοσχέδιο, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μόνο το τελευταίο διάστημα έχει υπερψηφίσει την Εξεταστική Επιτροπή για τις «λίστες Πέτσα» και την... Opinion Poll, ενώ την Παρασκευή συνέβαλε ακόμη μια φορά στην απομόνωση Μητσοτάκη με τη στάση του στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το εκπαιδευτικό αεροπορικό κέντρο Καλαμάτας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL