Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Εκλογές ΚΙΝΑΛ / Οι 7 πρόεδροι, που έγιναν 6, οι εξής 4, δηλαδή ο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές ΚΙΝΑΛ / Οι 7 πρόεδροι, που έγιναν 6, οι εξής 4, δηλαδή ο...

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Αν και σε 45 ημέρες θα ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., αυτό που όλοι αναμένουν σε πρώτη φάση είναι αν θα υπάρξει κάποιο «ξεσκαρτάρισμα» ανάμεσα στους έξι υποψηφίους. Ακούγεται έντονα ότι μπορεί να αποχωρήσουν τουλάχιστον δύο από όσους συγκέντρωσαν τις υπογραφές που απαιτούνται.

Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα υπάρξει μια αναμέτρηση δύο γύρων, επομένως θα υπάρξει χρόνος για να φανούν οι «αδύναμοι κρίκοι» που μπορεί να μην φτάσουν ώς το τέλος. Επίσης είναι κρίσιμο να διαμορφωθούν οι στρατηγικές των υποψηφίων.

Αυτό έως τώρα το έχει κάνει μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έσπευσε να αξιοποιήσει την αόριστη αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου σε «προοδευτική διακυβέρνηση». Ο βουλευτής χαρακτήρισε «ύποπτο» το σενάριο και έσπευσε να φορτώσει στον Γ. Παπανδρέου ότι «εξυφαίνει απόπειρα να φτιαχτεί ένα μέτωπο ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΣΥΡΙΖΑ και ίσως και Βαρουφάκη». Είναι προφανές ότι από την πλευρά του δημιουργεί τη διαιρετική τομή ενόψει του συνεδρίου: από τη μία όσοι θέλουν τη συνεργασία με Τσίπρα και Βαρουφάκη και από την άλλη οι άλλοι.

Βεβαίως, η απάντηση (ουσιαστικά από την πλευρά Παπανδρέου) ήρθε μέσω του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος υπενθύμισε ότι «η προοδευτική διακυβέρνηση με αλλαγή των συσχετισμών» είναι απόφαση των συνεδρίων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Όμως ο Αν. Λοβέρδος έκανε το πρώτο άνοιγμα στη σκακιέρα, το οποίο συμπλήρωσε με τη δήλωση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτική δύναμη».

Τέλος το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο της Ν.Δ.

Την ώρα που ο Αν. Λοβέρδος επιχειρεί να αναδειχθεί στον ένα πόλο της αναμέτρησης, στο «στρατόπεδο» Παπανδρέου καταγράφουν δυνάμεις και διαθεσιμότητες. Η υποψηφιότητα Παπανδρέου ξύπνησε μνήμες σε απλά μέλη, ενώ ενεργοποίησε πολλά στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, αλλά και έμπειρους πολιτικούς από τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλευρό του πρ. πρωθυπουργού έχουν ταχθεί, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Γιώργος Πεταλωτής, ο Γιώργος Ελενόπουλος, ο Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, η Αφροδίτη Παπαθανάση και εσχάτως ο Βασίλης Κεγκέρογλου, η Τόνια Αντωνίου κ.ά.

Η υποψηφιότητα Παπανδρέου συνάντησε την οργή των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης. Η αναφορά της Καθημερινής στην ανάγκη «σοβαρότητας» και η πολεμική αρθρογραφία του ομίλου Μαρινάκη είναι ενδεικτικές και ίσως απηχούν το κλίμα του Μαξίμου. Σε κάποιους θυμίζουν το κλίμα του 2007, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος διεκδίκησε ανεπιτυχώς την ηγεσία.

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι η εκλογή Παπανδρέου διαλύει οριστικά το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και ένα ενδεχόμενο σχέδιο Μητσοτάκη για συνεργασία με το Κέντρο - πλέον ο πρωθυπουργός, αν θέλει κυβερνητικές συνεργασίες μετά από τις εκλογές με την απλή αναλογική, θα κάνει αυτό που του υποδεικνύει ο Αντώνης Σαμαράς: θα δει τα κόμματα στα δεξιά του.

Το στίγμα των υποψηφίων

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει δώσει πολιτικό στίγμα πέρα από την αυτονομία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., στην οποία, όμως, συμφωνούν όλοι οι υποψήφιοι. Έχει πάρει στελέχη που βρίσκονταν δίπλα στη Φώφη Γεννηματά, όπως τον διευθυντή του γραφείου της Μανώλη Όθωνα και τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο, που έχει απήχηση στον χώρο των συνδικαλιστών - μάλιστα για τον τελευταίο αποτέλεσε έκπληξη ότι δεν ακολούθησε τον Γ. Παπανδρέου.

Από τους βουλευτές, τον στηρίζει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ για τη «μάχη της Κρήτης» (που είναι κρίσιμη για τον υποψήφιο πρόεδρο) έχει σημασία η στήριξη του πρ. βουλευτή Φραγκίσκου Παρασύρη. Το πρόβλημα του Ν. Ανδρουλάκη είναι ότι η υποψηφιότητά του επηρεάζεται αρνητικά από την υποψηφιότητα Παπανδρέου, ενώ μέχρι την απόσυρση Γεννηματά ήταν ο πιθανότερος νικητής.

Η υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη έχει το σαφέστερο ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο από όλες, όμως επλήγη από την κάθοδο Παπανδρέου (για παράδειγμα, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, που τον στήριζε, βρέθηκε πολύ ενεργά στο πλευρό του πρ. πρωθυπουργού). Ο βουλευτής και πρ. υπουργός δείχνει πεισμωμένος στην μάχη που δίνει και πολιτικά εστιάζει στη διάκριση ανάμεσα στις συντηρητικές και προοδευτικές πολιτικές. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι ο χώρος του Κέντρου έχει διαβρωθεί από τα οικονομικοπολιτικά συμφέροντα και έχει θέσει ως στόχο του την αυτονομία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από αυτά και τους σχεδιασμούς τους.

Ο Παύλος Χρηστίδης, που παρουσιάζεται ως ο υποψήφιος της γενιάς των εικοσάρηδων και των τριαντάρηδων, λέγεται ότι έχει την οργανωτική υποστήριξη του έμπειρου μηχανισμού του Κώστα Σκανδαλίδη. Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Σκανδαλίδης εκλέγεται ουσιαστικά αδιαλείπτως βουλευτής στην Α' Αθηνών επί μία εικοσαετία (και άλλα 11 χρόνια στα Δωδεκάνησα) και ότι το 2007 είχε διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ από Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλο, συγκροτώντας τότε τη στρατηγική του «τρίτου πόλου» στο κόμμα. Επομένως η προσπάθεια Χρηστίδη είναι η δημιουργία πόλου μέσα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., που σημαίνει ότι πρέπει να υπηρετηθεί μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική.

Ο Παύλος Γερουλάνος, που φιλοδοξεί να είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών, έχει δίπλα του τον γραμματέα Οργανωτικού του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Στέφανο Παραστατίδη (πρωτότοκο γιο τού πρ. βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρου Παραστατίδη), σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει η απήχησή του τα όρια της Α΄ Αθηνών. Το σύνθημα της καμπάνιας του είναι «Η Αλλαγή είσαι εσύ», δείγμα ότι θα ακολουθήσει μια προσωποποιημένη εκστρατεία.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL