Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.0°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C16.6°C
0 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.7°C17.3°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.1°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 77%
Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ / Οργή ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπούλημα – «Οι ευθύνες θα καταλογιστούν»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ / Οργή ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπούλημα – «Οι ευθύνες θα καταλογιστούν»

ΔΕΗ Μητσοτάκης
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Την έντονη αντίδρασή του στο ξεπούλημα της ΔΕΗ εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρίας, αναφορικά με τη μεθοδευμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο την απώλεια της πλειοψηφίας του δημοσίου και τη συνεπακόλουθη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση προχωρώντας στο έγκλημα απώλειας του δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ «αποδεικνύει ότι, όχι μόνο είναι αδιάφορη για το κύμα ακρίβειας που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, είναι και υπεύθυνη για την ακρίβεια, εφόσον επιλέγει να χάσει τον δημόσιο έλεγχο στον ενεργειακό πυλώνα της χώρας», τονίζουν με κοινή δήλωση ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και η αναπληρώτρια τομεάρχης, Πέτη Πέρκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος τονίζει ότι οι πολίτες θα πληρώσουν ακριβά τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα καθώς η ΝΔ «εν μέσω μιας τεράστιας ενεργειακής κρίσης, φροντίζει, με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, να χάσουμε το βασικό δημόσιο εργαλείο ενεργειακής πολιτικής».

Υπενθυμίζεται ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία του EnergyLive η Ελλάδα καταγράφει την ακριβότερη τιμή στο ρεύμα και σπάει τα ευρωπαϊκά κοντέρ. Η τιμή της μεγαβατώρας ξεπέρασε τα 250 ευρώ, αποτελώντας την υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, φανερώνοντας τη θλιβερή πρωτιά της χώρας, όπως και η κυβέρνηση η οποία επιλέγει να μην παρέμβει ουσιαστικά. Ο Ν. Ηλιόπουλος από την πλευρά του σχολιάζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε αρνητικά ρεκόρ με την πιο ακριβή τιμή ρεύματος στην χονδρική σε ολόκληρη την Ε.Ε».

«Η ΝΔ καθημερινά αποδεικνύει ότι ούτε θέλει -ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την ασφάλεια της κοινωνίας. Στόχος της να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων» υπογραμμίζει ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ως επόμενη κυβέρνηση θα ανατρέψει την σημερινή πολιτική και θα εξασφαλίσει τα κοινωνικά δικαιώματα που σήμερα καταργούνται».

Οι τομεάρχες Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν από την πλευρά τους ότι «σήμερα που η Ελλάδα “στέφεται” πρωταθλήτρια ακρίβειας ρεύματος στην Ευρώπη, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή χονδρικής, 253,33 ευρώ/MWh, η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τους ενεργειακούς φορείς και εταιρείες, επιλέγει να χάσει την πλειοψηφία στη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και να εκχωρήσει το 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) σε ένα κερδοσκοπικό fund, το οποίο θα λαμβάνει μόνιμα κέρδη χωρίς υποχρέωση για επενδύσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ επιλέγουν να αφαιρέσουν το Δ, δηλαδή το Δημόσιο, από τη ΔΕΗ. Αυτή ήταν η στρατηγική τους από την πρώτη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας».

«Ξεκίνησε με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019 που επιβάρυναν με 500 εκατ. ευρώ το χρόνο τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, συνέχισε με την ανοχή αισχροκέρδειας των προμηθευτών ηλεκτρισμού το 2020, όπου συμμετείχε και η ΔΕΗ, καθώς και με την ανοχή “παιχνιδιών” στην αγορά εξισορρόπησης. Τα τελευταία 2,5 χρόνια η ΔΕΗ λειτουργεί κερδοσκοπικά και εις βάρος όλων των καταναλωτών, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσά της θέση στην αγορά, έχοντας ξεχάσει τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό της ρόλο.

» Η μείωση του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΗ θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, ενεργειακή φτώχεια και αμφισβήτηση του δικαιώματος πρόσβασης πολιτών και επιχειρήσεων στο αγαθό της ενέργειας».

Καταλήγοντας, ο Σ. Φάμελλος και η Π. Πέρκα υπογραμμίζουν ότι «ακόμα και σήμερα, και μέχρι την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, επιβάλλεται η πολιτεία να κάνει ό,τι οφείλει ώστε να μην χαθεί η πλειοψηφία του Δημοσίου στη ΔΕΗ. Είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια κατάληξη θα εγείρει ζήτημα σοβαρών ευθυνών τόσο των πολιτικών προσώπων όσο και της διοίκησης της ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και η ελληνική κοινωνία δεν θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο έγκλημα χωρίς καταλογισμό ευθυνών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που αυξάνονται ραγδαία οι τιμές στην ενέργεια, αυξάνεται και η τιμή των πρώτων υλών συμπαρασύροντας και το κόστος των μεταφορών. Μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση παραμένει θεατής σε όλα τα παραπάνω, εκτιμάται ότι η επίδραση των ανατιμήσεων θα διαρκέσει μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ν. Ηλιόπουλου:

«Εν μέσω μιας τεράστιας ενεργειακής κρίσης η ΝΔ φροντίζει, με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, να χάσουμε το βασικό δημόσιο εργαλείο ενεργειακής πολιτικής.

Ήδη η επιλογή μη παρέμβασης έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε αρνητικά ρεκόρ με την πιο ακριβή τιμή ρεύματος στην χονδρική σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα θα τις πληρώσει ακριβά η ελληνική κοινωνία.

Η ΝΔ καθημερινά αποδεικνύει ότι ούτε θέλει -ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την ασφάλεια της κοινωνίας. Στόχος της να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ως επόμενη κυβέρνηση θα ανατρέψει την σημερινή πολιτική και θα εξασφαλίσει τα κοινωνικά δικαιώματα που σήμερα καταργούνται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL