Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Ακρίβεια / Οι τιμές χορεύουν και ο Αδωνις σφυρίζει αδιάφορα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια / Οι τιμές χορεύουν και ο Αδωνις σφυρίζει αδιάφορα

ΑΔΩΝΙΣ

Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022 εκτιμάται πως θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής, με την κυβέρνηση να παραμένει θεατής, μην λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Την ίδια ώρα, αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα περάσουν στο «ράφι» νέες ανατιμήσεις, οι οποίες θα φτάσουν μεσοσταθμικά έως και το 15%.

Μάλιστα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης αρκέστηκε να δηλώσει χθες ότι δεν θα πρέπει να δημιουργείται πανικός, την ώρα που η κατάσταση έχει ξεφύγει, δείχνοντας πλήρη αδιαφορία για τις μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά χθες, «δεν υπάρχει λόγος πανικού. Οι αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ είναι πάρα πολύ μικρές, έως και μηδενικές, καθώς οι εταιρείες έχουν πάρει πάνω τους τις αυξήσεις. Επιπλέον, η κίνηση τον Σεπτέμβριο και γενικά τους μήνες που άνοιξε φέτος το εμπόριο μετά την πανδημία κινήθηκε σε εξαιρετικά ικανοποιητικά επίπεδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα», προκαλώντας αντιδράσεις.

Οι αυξήσεις από το 2020

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Αύξηση στη δαπάνη τροφίμων το 2020 σε σχέση με το 2019 καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020 που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, καταγράφεται αύξηση κατά 3,88%, από 3.351,36 ευρώ ανά νοικοκυριό, σε 3.481,56 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη για τα οινοπνευματώδη ποτά κατά 17,67%, όπως και για τα οικιακά είδη άμεσης κατανάλωσης (π.χ. απορρυπαντικά, χαρτικά κ.λπ.) κατά 11,24%.

Αντιθέτως, μείωση παρουσίασαν τα είδη ατομικού ευπρεπισμού (π.χ. είδη προσωπικής φροντίδας) κατά -9,51% και ειδικά η εστίαση κατά -33,45%.

Συνολικά, οι δαπάνες για διατροφή (αθροιστικά αγορές τροφίμων και εστίασης) παρουσίασαν το 2020 μείωση κατά -7,22%, από 5.478,12 ευρώ, σε 5.082,84 ευρώ.

Ανατιμήσεις

Παράλληλα, τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανέβασαν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,2% (1,9 ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή), με σημαντικά υψηλότερες αυξήσεις σε τρόφιμα, στέγαση και μεταφορές από 3,1% έως 7,8% ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού. Ακόμα ακριβέστερα αποτυπώνουν την ακρίβεια επιμέρους δείκτες που δείχνουν, για παράδειγμα, τα λαχανικά να ακριβαίνουν κατά 21,1%, το ελαιόλαδο κατά 18,4%, το φυσικό αέριο κατά 108,5% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9%.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκρηξη ακρίβειας με υπογραφή Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι ο  Άδ. Γεωργιάδης, που μαζί με τον Κ. Μητσοτάκη απλώς παρατηρούν την έκρηξη τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και ενέργεια, εμπαίζει τους πολίτες μιλώντας για αδικαιολόγητο πανικό, προσθέτοντας πως «είναι οι ίδιοι που πριν από έναν μήνα διαβεβαίωναν στη ΔΕΘ ότι με 150 εκατ. θα αντιμετώπιζαν την ενεργειακή κρίση και ότι είναι παροδική, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε από τον Ιούνιο».

Οι πολίτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με δραματική μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και οι επιχειρήσεις με την αδυναμία πληρωμών όσο η κυβέρνηση απορρίπτει:

* Την πρόταση για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών.

* Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που καταψήφισε στη Βουλή.

* Την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους και εξαντλητικούς ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το αδιέξοδο με την έκρηξη της ακρίβειας έχει την υπογραφή του Κ. Μητσοτάκη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL