Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.4°C18.2°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.0°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C18.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C17.5°C
5 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
7.9°C13.5°C
0 BF 100%
Πλημμύρες / Στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ η ένδεια αντιπλημμυρικών στην Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλημμύρες / Στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ η ένδεια αντιπλημμυρικών στην Αττική

Πλημμύρα
Eurokinissi

Ενώπιον των ευθυνών τους θέτουν τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και Υποδομών και Μεταφορών, 41  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με πρωτοβουλία του του τομεάρχη Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη για την πορεία υλοποίησης των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων

«Το πρώτο έντονο καιρικό φαινόμενο του φθινοπώρου με δυνατές βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους κ.λπ., το οποίο αν και είχε προβλεφθεί εδώ και πάνω από δέκα μέρες, έπιασε εντελώς απροετοίμαστο το επιτελικό κράτος το οποίο ανακοίνωσε πρωτόγνωρα έκτακτα μέτρα βάζοντας μεταξύ άλλων σε μίνι lockdown την Αττική μετά από τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε την Πέμπτη» σημειώνουν οι βουλευτές.
 
«Ειδικά η Αττική παρουσιάζει εικόνα απόλυτου χάους και αποδεικνύεται ότι το κράτος Μητσοτάκη δεν έλαβε κανένα μέτρο αντιμετώπισης της προαναγγελθείσας ισχυρής κακοκαιρίας. Πνίγηκε η Αττική, ποτάμια οι δρόμοι, εικόνες ντροπής σε σχολεία και συγκοινωνίες, φόβος για υπερχείλιση του Κηφισού ενώ πλημμύρησαν τα νότια προάστια» τονίζουν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι ειδικοί επιστήμονες και φορείς είχαν προειδοποιήσει αμέσως μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές για την ανάγκη άμεσης εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών, αντιπλημμυρικών και υδρονομικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές, κατά το δυνατόν πριν από τον χειμώνα ώστε να προληφθούν επερχόμενες καταστροφές.
 
Παράλληλα, αναφέρουν πως υπήρξε η ανάγκη μετά την απομάκρυνση της παρόδιας βλάστησης, ώστε να είναι ανοιχτοί οι δρόμοι και να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, να ακολουθήσει ο καθαρισμός των κοιτών των ρεμάτων για να μην υπάρχουν εμπόδια στη ροή του νερού και τέλος να γίνουν τα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα πριν από τη χειμερινή περίοδο.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ρωτούν τους υπουργούς τι έχει γίνει με τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, καθώς και τους καθαρισμούς ρεμάτων, ενώ τους ζητούν καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία.

Ολόκληρη η ερώτηση των 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Ερώτηση και ΑΚΕ     

Προς τους κ. κ. Υπουργούς
Εσωτερικών 
Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας 
Περιβάλλοντος και Ενέργειας 
Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Πορεία υλοποίησης αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων και ΑΚΕ»

Αυτές τις μέρες βιώνουμε την εξέλιξη του πρώτου έντονου καιρικού φαινομένου του φθινοπώρου  με δυνατές βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους κ.λπ., το οποίο αν και είχε προβλεφθεί εδώ και πάνω από δέκα μέρες, έπιασε εντελώς απροετοίμαστο το επιτελικό κράτος το οποίο ανακοίνωσε πρωτόγνωρα έκτακτα μέτρα  βάζοντας μεταξύ άλλων σε μίνι lockdown την Αττική μετά από τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε την Πέμπτη 15-10-2021 η κακοκαιρία «Μπάλλος».

Ειδικά η Αττική παρουσιάζει εικόνα απόλυτου χάους και αποδεικνύεται ότι το κράτος Μητσοτάκη δεν έλαβε κανένα μέτρο αντιμετώπισης της προαναγγελθείσας ισχυρής κακοκαιρίας. Πνίγηκε η Αττική, ποτάμια οι δρόμοι, εικόνες ντροπής σε σχολεία και συγκοινωνίες, φόβος για υπερχείλιση του Κηφισού ενώ πλημμύρησαν τα νότια προάστια.

Τα έντονα φαινόμενα, των βροχοπτώσεων και των επακόλουθων πλημμυρών είχαν έγκαιρα προβλεφθεί από τους ειδικούς επιστήμονες και φορείς οι οποίοι είχαν επίσης προειδοποιήσει αμέσως μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές για την ανάγκη άμεσης εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών, αντιπλημμυρικών και υδρονομικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές, κατά το δυνατόν πριν από τον χειμώνα ώστε να προληφθούν επερχόμενες καταστροφές.

Για άλλη μια φορά και φέτος στις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, και δυστυχώς είχαμε πολλές όπως στα Γεράνεια, στην Αττική, την Κορινθία, τη Βόρεια Εύβοια, τον Πύργο, την Αρκαδία, το Γύθειο, το Λαύριο κ.λπ., υπήρξε η ανάγκη μετά την  απομάκρυνση της παρόδιας βλάστησης, ώστε να είναι ανοιχτοί οι δρόμοι και να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, να ακολουθήσει ο καθαρισμός των κοιτών των ρεμάτων για να μην υπάρχουν εμπόδια στη ροή του νερού και τέλος να γίνουν τα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα πριν από τη χειμερινή περίοδο.

Επειδή η ανάγκη αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στις λεκάνες απορροής, όπου έχει καταστραφεί η βλάστηση από τις πρόσφατες πυρκαγιές, θέτει επί τάπητος τη σωστή λειτουργία, την ανταπόκριση και την αποτελεσματικότητα όλων των δομών του κρατικού μηχανισμού και όλων των επιπέδων διοίκησης. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1) Έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες των Περιφερειών κατά προτεραιότητα στον προγραμματισμό, τη μελέτη, και εκτέλεση έργων και δράσεων για να ελεγχθούν όλα τα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται στη λεκάνη απορροής των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, η συντήρηση αυτών καθώς και η λήψη πρόσθετων μέτρων όπου αυτό ήταν αναγκαίο; 

2) Έχει προχωρήσει και σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο προγραμματισμός, η μελέτη, η ανάθεση και η εκτέλεση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων (κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα, κορμοφράγματα, αυλακώσεις κ.λπ.) στις δασικές εκτάσεις που κάηκαν αυτό το έτος; αναλυτικά σε κάθε πληγείσα περιοχή.

3) Πόσα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα έχουν ανατεθεί και πόσα έχουν ολοκληρωθεί; Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης να μας γνωρίσουν σε ποια φάση της διαδικασίας βρίσκονται;

4) Έχουν ολοκληρώσει οι αρμόδιες Περιφέρειες τον έλεγχο και τον προληπτικό καθαρισμό των κοιτών των υδατορεμάτων για την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής;

5) Ποια αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα τρέχουν και σε ποια φάση βρίσκεται η πορεία υλοποίησής τους, στις περιοχές που βαρύνονται με ανάλογο ιστορικό; Ποιος είναι ο προγραμματισμός και η εκτέλεση νέων έργων σε τέτοιες περιοχές είτε αυτά αφορούν τις Δασικές Υπηρεσίες (ορεινή κοίτη) είτε αφορούν τις Περιφέρειες ( πεδινή κοίτη των υδατορεμάτων);

Οι κ.κ. Υπουργοί καλούνται να καταθέσουν αναλυτικά τα στοιχεία και έγγραφα για: 

⦁    Τις μελέτες, τις αναθέσεις  και τις συντηρήσεις έργων των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών και των Περιφερειών για τα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται στη λεκάνη απορροής των περιοχών που επλήγησαν.
⦁    Τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες και ποια από αυτά έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και αφορούν τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν;    Με αναλυτική κατάθεση στοιχείων σε κάθε πληγείσα περιοχή.
⦁    Τους καθαρισμούς  που έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες Περιφέρειες στις κοίτες των υδατορεμάτων.
⦁    Τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που έχουν προγραμματιστεί στις περιοχές που υπάρχει ιστορικό πλημμυρικών φαινομένων».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL