Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Κώστας Καραμανλής / Επανεμφάνιση με μηνύματα για κοινωνική δικαιοσύνη και μπηχτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Καραμανλής / Επανεμφάνιση με μηνύματα για κοινωνική δικαιοσύνη και μπηχτές

Κώστας Καραμανλής και Κυριάκος Μητσοτάκης
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση μετά από μήνες σιωπής προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μεταξύ άλλων άφησε αιχμές για κοινωνική δικαιοσύνη, δείχνοντας ουσιαστικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρώην πρωθυπουργός στον χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής - Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη» μίλησε για την ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, παρέθεσε τη φράση του ιδρυτή της ΝΔ «όταν ένας λαός δεν μπορεί να πετύχει την κοινωνική δικαιοσύνη στα πλαίσια της δημοκρατίας κλονίζεται η εμπιστοσύνη του στην ιδέα της δημοκρατίας».

«Με τη φράση αυτή, διατυπωμένη στις 5 Μαΐου 1979 στο 1ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο Καραμανλής ανάγει την κοινωνική δικαιοσύνη σε βασικό θεμέλιο της δημοκρατίας. Πράγματι προϋπόθεση πολιτικής ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι οι πολίτες να αισθάνονται ότι η πολιτεία τους αντιμετωπίζει με ισονομία και δικαιοσύνη.

Όταν οι πολίτες ή μεγάλη μερίδα αυτών αισθάνονται αδικημένοι, παραγκωνισμένοι ή περιφρονούμενοι, η δημοκρατία τραυματίζεται και σε ακραία προέκταση υπονομεύεται» σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή Μητσοτάκη περί ατομικής ευθύνης.

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε επίσης για την ανάγκη ενότητας και αποφυγής των ακραίων αντιπαραθέσεων. «Οφείλουμε, κατά συνέπεια, να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την διαμόρφωση συνθηκών, σύμπνοιας, ομοψυχίας και εθνικής συνεννόησης.

Ο δημοκρατικός διάλογος, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων πρέπει να διευκολύνει και όχι να υπονομεύει την ανάγκη σύγκλισης απόψεων για την διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής πρωτίστως για τα μεγάλα εθνικά θέματα» επισήμανε σε μία αναφορά που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μπηχτή προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη που αρνείται πεισματικά να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αναφορικά με την Τουρκία.

Ο Κώστας Καραμανλής άσκησε κριτική στην Ευρώπη για «επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών».

Αφού μίλησε για την «ιδιαίτερα ενθαρρυντική» αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, τόνισε ότι η Τουρκία απειλεί ευθέως, όχι μόνο δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ακόμα και την εδαφική ακεραιότητα χωρών - μελών της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατηγόρησε ορισμένα κράτη της ΕΕ ότι «κλείνουν το μάτι στην Τουρκία. Δηλαδή, να ενθαρρύνουν την απαράδεκτη και παραβατική συμπεριφορά της».

Τέλος, κάνοντας αναφορά σε άλλη μία φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έκανε λόγο για πατριδοκαπηλία που μπορεί να καταλήξει σε διχασμό.

«Τόνισε σε ομιλία του στη Βουλή στις 30 Οκτωβρίου 1975 "η ιστορία διδάσκει ότι οι Έλληνες ό,τι κερδίζουν στον πόλεμο το χάνουν στην ειρήνη. Και το χάνουμε γιατί έχουμε την κακή συνήθεια να καθιστούμε τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο έντονων πολιτικών ανταγωνισμών οι οποίοι πολλές φορές παίρνουν την μορφή της πατριδοκαπηλίας και καταλήγουν σε διχασμούς" σημείωσε ο πρώην πρωυθυπουργός. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει πολλάκις αναδείξει την προεκλογική πατριδοκαπηλία της ΝΔ αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την υποκριστική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL