Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
Βουλή / Παραδοχή Μητσοτάκη για απουσία ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας από τη συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλή / Παραδοχή Μητσοτάκη για απουσία ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας από τη συμφωνία

Κυριάκος Μητσοτάκης
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε ιδιαίτερη δύσκολη θέση βρέθηκε ο πρωθυπουργός στη Βουλή κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία.

Οι δυο προϋποθέσεις που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή για να ψηφίσει τη συμφωνία αποδιοργάνωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος τελικά παραδέχθηκε ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις όπως έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα δεν μπορούν να προστεθούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να κάνει το άσπρο – μαύρο υποστηρίζοντας ότι στον όρο «επικράτεια» περιλαμβάνεται η θάλασσα και ο αέρας. Μάλιστα, υποστήριξε ότι σε καμιά αμυντική συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνεται όρος για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Άποψη που δεν συμμερίζεται ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας σύμφωνα με δημοσίευμα του euractiv αφού από την απάντησή του προέκυψε ότι η ελληνογαλλική συμφωνία δεν περιλαμβάνει απειλές και προκλήσεις στην ελληνική ΑΟΖ στις περιοχές που αυτή έχει ήδη χωροθετηθεί ή θα χωροθετηθεί στο μέλλον, ειδικά στην νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου σημειώνονται και οι πυκνότερες στρατιωτικές και διπλωματικές προκλήσεις από την τουρκική πλευρά.

Όσον αφορά στον όρο που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει πρόβλεψη για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν μπορεί η συμφωνία να προβλέπει ότι εμείς μπορούμε να ζητάμε τη συνδρομή των Γάλλων και εμείς να αρνούμαστε να τους συνδράμουμε.

Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί το απόγευμα. Να σημειωθεί ότι απαιτείται από το Σύνταγμα για τις συμβάσεις που προβλέπουν διέλευση στρατευμάτων από την ελληνική επικράτεια και χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία.

Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται, πάντως, να επεκταθεί και σε άλλα άκρως επίκαιρα πολιτικά θέματα, όπως η συμφωνία των Πρεσπών με αφορμή τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη που φοβούμενος την ισχυρή ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ δεν φέρνει στη Βουλή για ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το θέμα του εναγκαλισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ακροδεξιά θα τεθεί με τάπητος και με αφορμή τη διαγραφή Μπογδάνου ο οποίος αν και παραμένει αμετανόητος είδε τον Γιώργο Γεραπετρίτη να του ανοίγει την πόρτα της επιστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να ψηφίσει την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και συγκεκριμένα να υπάρχξει πρόβλεψη για ΑΟΖ και να μην υπάρχει όρος για την αποστολή στρατιωτών στο Σαχέλ.

Υπέρ της συμφωνίας έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση ενώ κατά το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η ένσταση επί της διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ

Με ένσταση επί της διαδικασίας και μια δήλωση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Δρίτσα, ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας ζήτησε η συζήτηση να μην περιοριστεί, όπως ήταν η πρόταση του Προέδρου της Βουλής και της Διάσκεψης των Προέδρων, στις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, στις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών και ενός κύκλου 12 βουλευτών κατά κοινοβουλευτική αναλογία, αλλά να υπάρξει και ένας τουλάχιστον δεύτερος κύκλος ομιλητών, καθώς πρόκειται όντως μία ιστορική συμφωνία και στην οποία θα πρέπει να μπορεί να διατυπωθούν όλες οι απόψεις των βουλευτών που έχουν και το νομοθετικό έργο. Ο Θ. Δρίτσας μάλιστα, θέλοντας να αναδείξει τη σπουδαιότητα της Συμφωνίας προχώρησε και σε μια πολιτική δήλωση λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ για να την υπογραμμίσει θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Προς επίρρωση της ένστασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε τον λόγο και υπενθύμισε ότι σε ανάλογης σπουδαιότητας Συμφωνίες, όπως των Πρεσπών, η συζήτηση στην Ολομέλεια ήταν σε τρεις συνεδριάσεις, παρότι και τότε υπήρχαν τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας απάντησε πως η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί με δική του πρωτοβουλία, ασκώντας το δικαίωμα που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά και γιατί το νομοσχέδιο στην αιτιολογική του έκθεση κάνει επίκληση στο άρθρο 27 του Συντάγματος που απαιτεί την ψήφισή του από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου των βουλευτών και συνεπώς η ψηφοφορία πρέπει να είναι ονομαστική και όχι με της τεκμερώμενης πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών ομάδων. Σχετικά με την ένσταση για τον ένα και μόνο κύκλο ομιλητών βουλευτών μετά τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα λέγαμε ότι εκφράζεται με τον «βαρύγδουπο» τρόπο η θέση της κάθε κοινοβουλευτικής δύναμης, απέναντι σε αυτή την πράγματι ιστορική Συμφωνία.

Το Σώμα, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε την πρόταση διεξαγωγής της συζήτησης του Προέδρου της Βουλής και απέρριψε την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL