Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C26.2°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.7°C
0 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.0°C27.0°C
1 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.8°C27.7°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
19 °C
18.9°C20.5°C
2 BF 94%
Μαξίμου / Θα εμβολιάσουμε τα παιδιά επειδή δεν εμβολιάσαμε τους 50+
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαξίμου / Θα εμβολιάσουμε τα παιδιά επειδή δεν εμβολιάσαμε τους 50+

ΜΑΞΙΜΟΥ

Στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» κινείται η κυβέρνηση στο μέτωπο της πανδημίας και δη των εμβολιασμών, τροφοδοτώντας την αβεβαιότητα για τους φορείς της αγοράς και της εκπαίδευσης.

«Το πρόβλημά μας είναι οι 60 plus, γιατί αυτοί, εφόσον νοσήσουν, θα επιβαρύνουν το σύστημα Υγείας. Αυτοί δεν βλέπω να πείθονται. Τα παιδιά δεν είναι πρόβλημα, και να νοσήσουν θα το περάσουν! Αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 50, δεν θα χρειαζόταν ο εμβολιασμός των παιδιών» επεσήμανε χθες -σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες- κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας βάζοντας νερό στον μύλο των επιφυλακτικών πολιτών έναντι του εμβολίου, ειδικά δε μετά την επέκταση του προγράμματος «Ελευθερία» σε παιδιά και εφήβους.

Ομολογώντας, στην ουσία, την αποτυχία της γαλάζιας εκστρατείας πειθούς για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, εκτίμησε ότι «πλέον ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πείσεις αυτούς που δεν έχουν πειστεί μέχρι σήμερα».

Δεν υπάρχουν αντικαταστάτες!

Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας εφαρμόζεται σε επαγγελματικούς κλάδους του δημόσιου τομέα που διαθέτουν τη δυνατότητα αναπλήρωσης των εργαζομένων! Στο ερώτημα που αφορά τους λόγους για τους δεν επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα στα Σώματα Ασφαλείας, έφερε ως παράδειγμα το Λιμενικό λέγοντας ότι «το 1/3 του προσωπικού θα μπει σε αναστολή, και τόσο προσωπικό δεν μπορεί να αναπληρωθεί»...

Παράλληλα ανέδειξε την σημασία των αποφάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που αφορούν την τρίτη δόση («το θέμα είναι αν θα πάμε σε ηλικιακό όριο ή χρονικό και ποιος έχει κάνει δόση και πότε») προεξοφλώντας «ότι και αυτό σίγουρα δημιουργεί πρόσθετη ένταση στην κοινωνία».

Απαντώντας σε ερώτηση για την εστίαση και το εάν ο πελάτης θα είναι εμβολιασμένος και ο εργαζόμενος όχι, σημείωσε: «Τα δύο βασικά κριτήρια είναι ότι όπου μπορείς να έχεις διαρκώς μέτρο προφύλαξης υπάρχει διαφοροποίηση. Μου λένε γιατί στο θέατρο και όχι στο εστιατόριο: στο θέατρο είσαι όλη την ώρα με μάσκα και το θέατρο είναι ποιοτικά διαφορετικό, είναι πολιτισμός και στοιχείο προσωπικότητας του καθενός».

Ο ίδιος υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας δεν έκρυψε ότι «τον Οκτώβριο φοβόμαστε λιγάκι τη βόρεια Ελλάδα» αρκούμενος να εκδηλώσει την ανησυχία του «για τη μεγάλη χαλαρότητα» που διαπίστωσε το περασμένο σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Μετακύλιση ευθυνών

Ταυτόχρονα οι ένοικοι του Μαξίμου διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι «θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά» μετακυλίοντας ωστόσο την ευθύνη προς την εκπαιδευτική κοινότητα για τη συνέχιση της διά ζώσης διδασκαλίας.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, προχθές, από τον Τύρναβο, έθεσε ως προϋπόθεση «να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών και μαθητών και να τηρούνται σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας» παρακάμπτοντας τις καθολικές αντιδράσεις για την έλλειψη μέτρων αραίωσης στις τάξεις και τα κενά στο προσωπικό καθαριότητας.

Από το κυβερνητικό επιτελείο αφήνουν να διαρρεύσει ότι «την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, θα γίνει εξέταση και μελέτη των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ θα αναλυθεί και η κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απευκταία περίπτωση που εξαπλωθεί η μετάλλαξη Δέλτα μέσα στις τάξεις, από την κυβέρνηση θα πατηθεί το κουμπί της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι το 90% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί ή διαθέτει φυσική ανοσία.

Παράλληλα θα εντατικοποιηθεί η επικοινωνιακή καμπάνια προς τους γονείς για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων άνω των 12 ετών, ενώ στη γαλάζια παράταξη ευελπιστούν ότι θα λειτουργήσει θετικά το κίνητρο των δωρεάν data προς την ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών.

Οι συνεχείς επιστημονικές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που απορρέουν από την πρόβλεψη περί κλεισίματος τμημάτων μόνο αν νοσήσουν οι μισοί μαθητές δεν σχολιάζονται στον άξονα Μαξίμου - υπουργείο Παιδείας.

«Αν είχα παιδιά στην ηλικία αυτή, θα έτρεχα να τα εμβολιάσω πρώτα απ' όλα για να προστατεύσω τα ίδια τα παιδιά» περιορίστηκε να δηλώσει χθες η Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, «αν κάποιος μαθητής επιβεβαιωθεί ως κρούσμα, τα παιδιά που είναι γύρω του θα καταλήξουν να κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα».

Ισχυρίστηκε δε ότι «ακολουθούμε τη διεθνή τάση» παρακάμπτοντας το γεγονός ότι στη μεγάλη πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών λειτουργούν ολιγομελή τμήματα.  Όπως είπε, «τα παιδιά θα κάνουν εργαστηριακό τεστ, είναι ασφαλές» καλώντας τους γονείς να «είναι ευτυχείς που υπάρχει τόσο αυξημένος έλεγχος». Σημείωσε, μάλιστα, χωρίς περιστροφές ότι «δεν προβλέπεται να χαλαρώσει το σύστημα με τις απουσίες».

Λινού: Κίνδυνος έξαρσης στα σχολεία σε 2-3 εβδομάδες

Στην εκτίμηση ότι «τις επόμενες 2-3 εβδομάδες υπάρχει κίνδυνος να δούμε έξαρση στα σχολεία» προέβη η Αθηνά Λινού. «Πριν κρυώσει ο καιρός θα έχουμε κρούσματα. Σήμερα - αύριο θα βρεθούν παιδιά που δεν έχουν ιδωθεί εδώ και σχεδόν τρεις μήνες. Σήμερα δεν θα βρεθούν κρούσματα. Δεν είχαμε συγχρωτισμό τις προηγούμενες ημέρες. Θα αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα και σταδιακά. Πέρυσι είχαμε άλλο στέλεχος. Φέτος είναι πολύ πιο μεταδοτικό» τόνισε η καθηγήτρια Ιατρικής.

Προέβλεψε μάλιστα ότι «κάποια σχολεία θα κλείσουν, και θα κλείσουν όχι μόνο λόγω της διασποράς, αλλά επειδή αρκετοί γονείς δεν θα στείλουν τα παιδιά στο σχολείο μετά από κρούσματα στην τάξη. Και δεν μπορείς να πεις τίποτα στους γονείς που φοβούνται».

Κάλεσε, ωστόσο, τους γονείς «να περάσουν το μήνυμα της αυτοπροστασίας στα παιδιά, αλλά χωρίς να τους δημιουργούν αγωνία και στρες» τονίζοντας ότι «έντεχνα οι γονείς πρέπει να κρατάνε τις ανησυχίες τους κρυφές από τα παιδιά και να τα ενθαρρύνουν παράλληλα να τηρούν τα μέτρα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL