Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.7°C28.5°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.0°C24.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
28 °C
25.1°C30.9°C
1 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.8°C29.3°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.5°C
3 BF 68%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Νεοφιλελεύθερος οίστρος και εξαπάτηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Νεοφιλελεύθερος οίστρος και εξαπάτηση

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τον «μεταρρυθμιστικό» του οίστρο ξεδίπλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ, κάνοντας νεύμα στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα για το περιεχόμενο κομβικών νεοφιλελεύθερων επιλογών που προωθήθηκαν εν μέσω πανδημίας. Μνημείο εξαπάτησης αποτελεί δε η αποστροφή του ότι «στην περίπτωση του εργασιακού νομοσχεδίου δεν ήχησαν τα τύμπανα διότι τελικά και η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε ένα σημαντικό κομμάτι των διατάξεων που φέραμε».

Στη σκιά μάλιστα της πλήρους αποδιάρθρωσης του Εργασιακού Δικαίου που επέφερε ο οδοστρωτήρας, υποστήριξε πως «έχουμε ουσιαστικές ενδείξεις αντιστροφής του brain drain». Ανάλογη μεθοδολογία εμπαιγμού επιστράτευσε και στο σκέλος της εισαγωγής του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, υποστηρίζοντας πως «προφανώς και δεν είναι τζόγος. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης».

Σε πρώτο πλάνο οι ΣΔΙΤ στην Υγεία

Η εκχώρηση υπηρεσιών του ΕΣΥ στους ιδιώτες αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για τον Κ. Μητσοτάκη στη σκιά της απροθυμίας του -τους 19 μήνες της πανδημίας- να ενισχύσει ουσιαστικά τις νοσοκομειακές δομές. Ανέσυρε δε στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου τον γνωστό ισχυρισμό πως «κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα με όρους απολύτως συμφέροντες για το Ελληνικό Δημόσιο».

Υποστήριξε μάλιστα ότι «την ώρα της πανδημίας υπάρχει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας» και «ότι οι δυνάμεις του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα πρέπει να δουλέψουν συντονισμένα» στη σκιά της άρνησής του να δεχθεί το καθολικό αίτημα για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Επιδιώκοντας να ειρωνευτεί την κριτική για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, είπε ότι «αν κάποιος φαντάζεται ότι υπάρχει σύστημα Υγείας το οποίο να είναι μόνο δημόσιο χωρίς καμία ιδιωτική συμμετοχή -δεν ξέρω, ίσως στην Κούβα μπορεί να υπάρχει, στη Βόρεια Κορέα - δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου». Υπό αυτό το πρίσμα, επιτομή του θράσους αποτελεί η σύστασή του «στις συζητήσεις αυτές να αποφεύγουμε τα ιδεολογικά στερεότυπα».

Η λαιμητόμος δεν αλλάζει

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι μέτρο το οποίο ήρθε για να μείνει» είπε ο πρωθυπουργός για το μέτρο - λαιμητόμο 40.000 υποψηφίων στα ΑΕΙ κάνοντας τους ιδιοκτήτες των κολεγίων να τρίβουν τα χέρια τους. Αρκέστηκε δε να πει ότι «και επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έμπαιναν όλα τα παιδιά στο πανεπιστήμιο» και μετακύλησε την ευθύνη της κατάρριψης των ονείρων χιλιάδων νέων στα πανεπιστήμια. «Νομίζω ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια διαπίστωσαν ότι ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν εσφαλμένες επιλογές. Υπήρχαν τμήματα, ας πούμε, της περιφέρειας τα οποία έβαλαν υψηλότερες βάσεις εισαγωγής απ’ ό,τι τμήματα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης που κατά τεκμήριο συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον».

Σεισμικές δονήσεις προκαλεί στο Τwitter η γενικότερη αποστροφή του έναντι της φοίτησης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. «Προτιμώ να πάει ένα παιδί σε δημόσιο ΙΕΚ και σε δύο χρόνια να γίνει web designer, παρά να καταλήξει σε ένα τμήμα δημόσιου πανεπιστήμιου» σημείωσε χωρίς δισταγμό!

Μη σοβαροί όσοι διαφωνούν για τις ανεμογεννήτριες!

«Δεν μπορεί να λέμε όχι στον λιγνίτη από τη μία και να λέμε και όχι στις ανεμογεννήτριες» σημείωσε προχθές ο πρωθυπουργός στο φόντο των καμένων εκτάσεων σε μεγάλο μέρος της επικράτειας. Συνέστησε δε «να μην φανταζόμαστε ότι η ανεμογεννήτρια είναι το επόμενο μεγάλο κακό το οποίο θα συμβεί στη χώρα», αξιώνοντας από όλους όσοι διαφωνούν «περισσότερη σοβαρότητα»! Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει πως «οι ανεμογεννήτριες είναι σύμμαχοι, όχι εχθροί», επιχειρώντας να απαντήσει στα σενάρια που συνέδεαν τις πυρκαγιές με την αύξηση των εγκαταστάσεών τους.

Σ’ αυτό το φόντο, ο Κ. Μητσοτάκης δέχεται τις βολές και των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης. «Η πολιτική του δεν αλλάζει. Οδηγεί στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων» επισημαίνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., «οι μεγάλοι κερδισμένοι των εξαγγελιών είναι συντριπτικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι» διαπιστώνει το ΚΚΕ, ενώ την «εικόνα κίβδηλης ευημερίας με ψέματα και αόριστες υποσχέσεις» κατήγγειλε το ΜέΡΑ 25.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL