Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Εδώ στον Έβρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εδώ στον Έβρο

ΕΒΡΟΣ

Για πρώτη φορά κοινή επίσκεψη των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας σε ακριτική περιοχή. Σκοπός να δείξουν ότι «τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα... δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους», σύμφωνα με τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη.

Η κοινή επίσκεψη δηλώνει ότι για την κυβέρνηση η ασφάλεια ταυτίζεται με την άμυνα και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η αποτροπή εισόδου των μεταναστών ("ορδές μεταναστών" ήταν ο όρος που χρησιμοποιήθηκε σε άλλη περίπτωση από κυβερνητικούς) ταυτίζεται με "απειλή’’. Και είναι γνωστό ότι η απειλή αντιμετωπίζεται με κάθε μέσον. Το ίδιο αύριο μπορεί να ισχυριστούν ότι υπάρχει "απειλή" της κοινωνίας από τους άνεργους, τους διαδηλωτές, τους φτωχούς, τους ανεμβολίαστους.

Και οι κάτοικοι;

Δεν έδωσαν καμία σημασία στην επίσκεψη. Κουρασμένοι από τις κυβερνητικές υποσχέσεις, τα προβλήματα με την χωρίς οδηγίες και υποστήριξη αγροτική παραγωγή, με την έλλειψη παραγωγικής βάσης, με τη χειραγώγηση από κυβερνητικούς τοπικούς βουλευτές και παράγοντες, ξέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θα τους δώσει τίποτα. Θα τους πουλήσει πάλι αντιμεταναστευτικό κλίμα και "προστασία". Απέναντι στους μετανάστες που κατορθώνουν να περάσουν παρά τα μέτρα τα σύνορα.

Κανείς δεν τους βλέπει και κανένα δεν ενοχλούν. Εκτός από ελάχιστες φήμες ή και επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ότι μπήκαν σε κάποιο ακατοίκητο σπίτι για να διανυκτερεύσουν και να συνεχίσουν την πορεία τους την άλλη μέρα.

Το κέντρο κράτησης προσφύγων στο χωριό Φυλάκιο (Βόρειος  Έβρος)

Το ψέμα στους κατοίκους πάει σύννεφο. Δήλωσε η κυβέρνηση ότι θα το επεκτείνει. Μετά τις διαμαρτυρίες δήλωσε ότι θα το εκσυγχρονίσει και τώρα περιμένει την κατάλληλη ώρα. Κοροϊδεύουν στο μεταξύ και την Ε.Ε., μήπως και πάρουν ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση. Τα κλειστά όμως κέντρα κράτησης δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Σαν αντάλλαγμα η κυβέρνηση προσλαμβάνει νέους στον στρατό και την αστυνομία για να καταλαγιάσει τις τοπικές αντιδράσεις. 400 συνοριοφύλακες και έρχονται οι οπλίτες του στρατού. Ήδη υπάρχει έλλειψη χεριών για τα χωράφια.

Τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση

Θέλει να κάνει τον Έβρο buffer zone για την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη. Να γίνει η περιοχή "χωνευτήρι" των μεταναστών, οι οποίοι θα παραμένουν είτε σαν κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης (πόσοι θα χωρέσουν;) είτε σαν εργάτες στα χωράφια. Το σχέδιο είναι κοντόφθαλμο. Οι χιλιάδες ροές μεταναστών δεν είναι δυνατόν ούτε να φυλακιστούν ούτε να απασχοληθούν. Η Μέρκελ και ο Όρμπαν φυσικά θα τρίβουν τα χέρια τους, μια και δεν θα δέχονται μεταναστευτικές ροές γιατί ο ακριτικός Έβρος και κάποια νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα έχουν σηκώσει το βάρος.

Ο πληθυσμός της περιοχής θα συντηρητικοποιηθεί κι άλλο και η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των ΜΜΕ και των δημάρχων και συντηρητικών βουλευτών της περιοχής, θα πουλάει άλλο ένα "έπος" σαν κι αυτό που πούλησε πέρυσι στις Καστανιές, όπου ο Ερντογάν έσπρωχνε 20.000 μετανάστες σε ένα μέτωπο 200 μέτρων στον φράχτη και η ελληνική κυβέρνηση αντιδρούσε με τη βοήθεια αστυνομίας και στρατού. Όσοι, βέβαια, μετανάστες ήθελαν να περάσουν τα σύνορα, πήγαιναν 5 χιλιόμετρα παρακάτω και περνούσαν ανενόχλητοι το ποτάμι. Ο Ερντογάν πήρε ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, ο Μητσοτάκης πούλησε επικοινωνιακά το "έπος του Έβρου" και οι μετανάστες πέρασαν την επόμενη μέρα τα σύνορα.

Η πρόσφατη "συναντίληψη" Μητσοτάκη - Ερντογάν για να μείνουν οι Αφγανοί πρόσφυγες εγγύς της χώρας τους είναι απλές ευχές και δεν θα υλοποιηθούν. Τι να κάνουν στο Ουζμπεκιστάν ή στο Τατζικιστάν;

Η επικοινωνία (φράχτης 27 χλμ. από 220)

Τώρα πουλάνε επικοινωνιακά ότι ολοκληρώθηκε ο φράχτης και τα σύνορα έγιναν απροσπέλαστα. Από τα 220 περίπου χιλιόμετρα των συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο, υπάρχει φράχτης (παλιός και καινούργιος) στα 27 χλμ. Όμως πουλάει επικοινωνιακά ακόμη και στους ντόπιους που δεν έχουν πάει στα σύνορα. Ο φράχτης στοχεύει στο εσωτερικό της χώρας και όχι προς τα έξω...

Τι πρέπει να γίνει;

Η περιοχή του Έβρου έχει κουραστεί από τα λόγια. Χρειάζεται ανάπτυξη με σχέδιο, κυρίως για την αγροτική παραγωγή.

Οι υπάρχουσες πανεπιστημιακές σχολές (Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη, Νοσηλευτική, Γεωπονική στον βόρειο Έβρο) δεν πρέπει να κλείσουν. Δυστυχώς, εκεί οδηγούνται οι τελευταίες.

Οι νέοι δεν πρέπει να οδηγούνται μόνο στον στρατό και την αστυνομία.

Το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνοτουρκικό θέμα αλλά ευρωπαϊκό.

Η ασφάλεια δεν είναι στρατιωτικό θέμα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης με τους απέναντι.

Η περιοχή δεν μπορεί να γίνει "χωνευτήρι" ψυχών μεταναστών χάριν της υπόλοιπης Ευρώπης.

* Ο Ν. Τόσκας είναι πρώην υπουργός και υποστράτηγος ε.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL