Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
0 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.0°C14.9°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.6°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.1°C18.0°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
9 °C
8.9°C12.5°C
0 BF 100%
Πάνος Τσακλόγλου / Άτεχνη απολογία για όσα έλεγε το 2020
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάνος Τσακλόγλου / Άτεχνη απολογία για όσα έλεγε το 2020

Ο Πάνος Τσακλόγλου στη Βουλή

Εξηγήσεις για την αποκάλυψη της ΑΥΓΗΣ υποχρεώθηκε να δώσει χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου. Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΑΥΓΗ αποκάλυψε πως το 2020 ο Π. Τσακλόγλου, ως καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης που συνόδευε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση και διαβεβαίωνε για την επάρκεια όλου του συστήματος έως το 2070 (δηλαδή και των κύριων και των επικουρικών συντάξεων)!

Θέμα αξιοπιστίας

Το ζήτημα έθεσε η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Τι άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες;» ρώτησε, και υπογράμμισε ότι με βάση την αναλογιστική μελέτη του 2020 δεν υπήρχε πρόβλημα βιωσιμότητας ούτε για τις κύριες ούτε για τις επικουρικές συντάξεις. «Τίθεται θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης» επεσήμανε και πρόσθεσε δηκτικά: «Εγώ με τον καθηγητή Τσακλόγλου εδώ συμφωνώ. Με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, την κυβέρνηση και το σχέδιο νόμου διαφωνούμε. Θεωρούμε ότι είναι και λάθος, αλλά και κοινωνικά απαράδεκτο».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στη Βουλή

Δικαιολογίες

«Προσυπογράφω κάθε συγκεκριμένη λέξη που έγραψα για τη μελέτη επάρκειας. Η μελέτη επάρκειας, όμως, δεν αναφερόταν σε επικουρικές συντάξεις. Αναφερόταν στο σύνολο του συνταξιοδοτικού» είπε ο Π. Τσακλόγλου. Ωστόσο, νωρίτερα, είχε επικαλεστεί την αναλογιστική έκθεση που προέβλεπε μείωση των επικουρικών: «Ειδικά για την επικουρική ασφάλιση πώς διασφαλίζεται αυτή η βιωσιμότητα; Εξασφαλίζεται μέσω της μείωσης, και σημαντικής μάλιστα μείωσης, των ποσοστών αναπλήρωσης» είπε και ισχυρίστηκε ότι «η μέση επικουρική σύνταξη, από 16% του μέσου μισθού που είναι σήμερα, θα μειωθεί στο 9,5% του μέσου μισθού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπογραμμίζεται ότι η μελέτη επάρκειας του ασφαλιστικού που υπέγραψε ο καθηγητής Π. Τσακλόγλου ανέφερε ότι ο μέσος όρος διαβίωσης των συνταξιούχων είναι καλύτερος από αυτόν των εργαζομένων. «Στα χρόνια της κρίσης η σχετική θέση των ηλικιωμένων στην κατανομή του εισοδήματος βελτιώθηκε. Νομίζω ότι δεν είναι τίποτα παράξενο αυτό το πράγμα που λέω, και ειδικά αν πάμε και σε πράγματα που γι' αυτούς υπήρχε και αυτό το έξτρα δίχτυ προς τα κάτω. Για πολλούς ανέργους δεν υπήρχε κανένα εισόδημα. Για τους συνταξιούχους υπήρχε πάντα κάποια σύνταξη, δεν σταμάτησε ποτέ να πληρώνει» επιχείρησε να εξηγήσει ο υφυπουργός.

Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το κόστος μετάβασης

Ο Π. Τσακλόγλου δέχθηκε και από τους βουλευτές και από τους κοινωνικούς φορείς κριτική για το κόστος μετάβασης και προσπάθησε να το υποβαθμίσει. «Σαφέστατα, αυτό το κόστος μετάβασης είναι υπαρκτό. Είναι, όμως, λογιστικό κόστος μετάβασης, είναι ένα πράγμα που πραγματικά δεν πρόκειται να κοπεί καμία σύνταξη. Θα πληρώνεται από τον προϋπολογισμό» είπε, αποκαλύπτοντας ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν την τρύπα που δημιουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου προειδοποίησε ότι, για να καλυφθεί η τρύπα, η κυβέρνηση θα δαπανήσει το 0,5% του ΑΕΠ που μπαίνει στον προϋπολογισμό του κράτους για να δίνεται κάθε χρόνο το κοινωνικό μέρισμα. «Αυτό θα πάει για να στηρίξει αφενός τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του ΤΕΚΑ, διότι μετά το 2030 θα κλιμακώνεται και το κόστος και προφανώς θα χρειαστούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα» τόνισε, σημειώνοντας ότι «η εθνική αναλογιστική αρχή φέρνει το κόστος μετάβασης μέχρι να ξεπερνάει τα 70 δισ.».

Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Υπογραμμίζεται ότι το ασφαλιστικό καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Μουλκιώτης επέκρινε τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. «Ο λόγος του στην προηγούμενη συνεδρίαση ήταν δηκτικός και σαρκαστικός για την αντιπολίτευση. Ήταν ένας απαράδεκτος λόγος, ήταν ένας λόγος όπου ο δήθεν κάτοχος της αλήθειας επέδειξε και αλαζονεία και οίηση, αλλά πρέπει να ξέρει ότι την αλαζονεία και την ύβρι την ακολουθεί η Νέμεσις» είπε χαρακτηριστικά.

«Όπως φαίνεται, θα έχετε κι εσείς μια εξέχουσα θέση σ’ αυτό το πάνθεον των πολέμιων της κοινωνικής ασφάλισης» προειδοποίησε τον υφυπουργό Εργασίας ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ενώ η Μαρία Απατζίδη του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί δώρο για τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης».

Επιτροπή στη Βουλή

Όχι οι ενδιαφερόμενοι, ναι οι συνάδελφοι του Τσακλόγλου

Οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι έμποροι και οι εργαζόμενοι απέρριψαν το ασφαλιστικό Τσακλόγλου, ενώ στηρίχθηκε από καθηγητές και εμπειρογνώμονες που είχαν κληθεί χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Η κατηγορηματικότητα του εκπροσώπου του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκου Χατζόπουλου ήταν ενδεικτική: «Ο Κ. Μητσοτάκης τζογάρει στα ιδιωτικά συμφέροντα τις εισφορές των επικουρικών ασφαλισμένων, διαλύει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και θα πλήξει τα εγγόνια μας, τα παιδιά μας και τους συνταξιούχους. Επί της ουσίας, φέρνει ένα νέο Μνημόνιο 78 δισ. και θα το πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι».

«Το κράτος δεν εγγυάται τις επικουρικές συντάξεις των σημερινών ασφαλισμένων και σε πέντε με δέκα χρόνια πραγματικά το κόστος που θα δημιουργηθεί θα είναι δυσβάσταχτο για τον κρατικό προϋπολογισμό» προειδοποίησε ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης θυμίζοντας ότι το 2020 η κυβέρνηση ψήφισε ασφαλιστικό νόμο. Αναφερόμενος στις επιπτώσεις ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε ότι «θα χτυπήσει και στο χρέος, δεν ξέρω την έκταση. Θα ήθελα να είμαι πολύ κοντά στις απόψεις του Τσακλόγλου, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι μπορώ να είμαι». Τον ίδιο φόβο εξέφρασε και ο νομικός σύμβουλος της Συνομοσπονδίας Εμπορίου Αντώνης Μέγγουλης λέγοντας ότι για την κάλυψη των σημερινών συνταξιούχων «θα δημιουργηθεί ένα κενό. Εκεί απαιτείται χρηματοδότηση, η οποία θα δούμε πώς θα καλυφθεί».

«Οι εγγυήσεις που παρέχονται από τον νόμο είναι θολές, ασαφείς, γεννούν αβεβαιότητες και αυτό το οποίο καταλαβαίνουμε όλοι είναι ότι με διάφορους τρόπους, σε τελική ανάλυση, το κόστος αυτό θα κληθούν να το καταβάλουν άμεσα οι φορολογούμενοι» υπογράμμισε ο Λεωνίδας Βατικιώτης, επιστημονικό στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου «ως απαράδεκτου για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μηχανικών» ζήτησε ο Γιάννης Μαχίκας από το ΤΕΕ, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης σημείωσε ότι εκπληρώνεται «το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης». «Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ποινικές ευθύνες οι άνθρωποι που θα διαχειριστούν τα χρήματά μας. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν κοινωνικοί φορείς μέσα και συνταξιούχοι μέσα σε αυτό το ΤΕΚΑ» τόνισε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Αθηνών Γιώργος Μυλωνάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL