Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Πάνος Τσακλόγλου / Όταν θεωρούσε επαρκείς τις συντάξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάνος Τσακλόγλου / Όταν θεωρούσε επαρκείς τις συντάξεις

Πάνος Τσακλόγλου

Επαρκείς θεωρούσε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου τις συντάξεις το 2020, όμως τώρα εισηγείται την ανατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης. Αλλά ο καθηγητής Τσακλόγλου μάλλον θα διόρθωνε τον πολιτικό Τσακλόγλου καθώς πριν από 15 μήνες είχε συντάξει ολόκληρη Μελέτη Επάρκειας Συντάξεων, η οποία πιστοποιούσε τη βιωσιμότητα του συστήματος χωρίς να περιλαμβάνει κανέναν από τους κινδύνους που επικαλείται σήμερα.

Η συγκεκριμένη μελέτη, την οποία δημοσιοποιεί η ΑΥΓΗ, συντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και την υπογράφει ως επιστημονικός υπεύθυνος ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Τσακλόγλου. Η μελέτη συνόδευσε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση για τον e-ΕΦΚΑ και ήταν από τα βασικά επιχειρήματα, η «τεχνική βάση», όπως είχε αποκληθεί, του τότε υπουργού Εργασίας.

Ως καθηγητής ο Π. Τσακλόγλου μελέτησε το ασφαλιστικό σύστημα με κριτήριο το «όριο επάρκειας αξιοπρεπούς διαβίωσης», το οποίο ορίζεται στο 60% του διάμεσου ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος κατά κεφαλήν του πληθυσμού. Ουσιαστικά προσδιορίζει το επαρκές / εύλογο επίπεδο ενός νοικοκυριού (συνταξιούχου) που του επιτρέπει να διαβιώνει με αξιοπρέπεια, εξασφαλίζοντας τους όρους όχι μόνο της φυσικής του υπόστασης (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, υγιεινή και ιατρική περίθαλψη όλων των βαθμίδων), αλλά και της συμμετοχής του στην κοινωνική ζωή με τρόπο που δεν αφίσταται ουσιωδώς από τις αντίστοιχες συνθήκες του εργασιακού του βίου.

Οι συνταξιούχοι έχουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο


Η μελέτη ήλεγξε τα νοικοκυριά που αποτελούνται μόνο από συνταξιούχους και τα νοικοκυριά που περιλαμβάνουν και συνταξιούχους. Το συμπέρασμα είναι ότι το μέσο βιοτικό επίπεδο και των δύο κοινωνικών ομάδων είναι υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο! Και μάλιστα όλο και λιγότεροι συνταξιούχοι ή νοικοκυριά με συνταξιούχους πέφτουν κάτω από το όριο επαρκούς διαβίωσης. Συγκεκριμένα, η μελέτη Τσακλόγλου (σελ. 44) αναφέρει ότι:

  • «Το μέσο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων και των μελών των νοικοκυριών τους είναι ελαφρά υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου».
  • «Τα ποσοστά των συνταξιούχων και των μελών των νοικοκυριών τους που βρίσκονται κάτω από το όριο επαρκούς βιοτικού επιπέδου είναι αρκετά χαμηλότερα του εθνικού μέσου όρου».
  • «Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ακόμα και όταν οι συνταξιούχοι βρίσκονται κάτω από το όριο επαρκούς διαβίωσης, συνήθως δεν απέχουν πολύ από αυτό».
  • «Συγκριτικά με τα περισσότερα από τα άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε., η σχετική θέση των Ελλήνων συνταξιούχων σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο (διαβίωσης) δείχνει να είναι περισσότερο ευνοϊκή».

Υπογραμμίζεται ότι η μελέτη Τσακλόγλου επικαλείται στοιχεία της Eurostat που αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα είναι μειούμενος ο κίνδυνος φτώχειας για τους άνω των 65 ετών, ενώ στην Ε.Ε. αυξάνεται. Επίσης η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στην Ε.Ε., ενώ στο παράρτημα υπάρχει πίνακας με στοιχεία της Κομισιόν που δείχνει ότι ώς το 2070 είναι μειούμενη η εξάρτηση των ηλικιωμένων από τον ενεργό πληθυσμό.

Ωστόσο τώρα ο Π. Τσακλόγλου μιλάει για «πρόβλημα δημογραφικό» και προειδοποιεί πως επειδή αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων «αυτό τραβάει τη μέση σύνταξη προς τα κάτω».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL