Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C29.2°C
2 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.6°C23.6°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C24.0°C
3 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.8°C25.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
27 °C
26.5°C26.5°C
2 BF 43%
Σωτήρης Αλεξίου στην «Α» / Όποια κυβέρνηση βλέπει σαν εχθρό τη νέα γενιά, ο χρόνος της μετρά αντίστροφα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωτήρης Αλεξίου στην «Α» / Όποια κυβέρνηση βλέπει σαν εχθρό τη νέα γενιά, ο χρόνος της μετρά αντίστροφα

Ο Σωτήρης Αλεξίου
(INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ)

Ο γραμματέας του Κ.Σ. της Οργάνωσης Σωτήρης Αλεξίου μιλάει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής για τη... φεστιβαλική επανεκκίνηση, το κάμπινγκ, καθώς σε λίγες ημέρες, 28 Ιουλίου, τα μέλη της οργάνωσης ξεκινούν από όλη την Ελλάδα για τις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας και το εναλλακτικό κάμπινγκ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρεται επίσης στα μέτωπα της επόμενης ημέρας. Κατηγορεί τη Ν. Κεραμέως και το υπουργείο Παιδείας ότι λειτουργεί ως «μπροστινός» του καρτέλ των ιδιωτικών σχολών σε βάρος του μέλλοντος και της προοπτικής ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

"Οι δυνάμεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε κοινωνικό χώρο θα συμβάλουν ώστε η στιγμή της μεγάλης πολιτικής ανατροπής να έρθει όσο πιο σύντομα γίνεται", σημειώνει, ενώ σε σχέση με το άνοιγμα των πανεπιστημίων με φυσική παρουσία υπογραμμίζει πως στόχος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είναι να ζωντανέψουν τα πανεπιστήμια και να αποτελέσουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες την αιχμή του δόρατος της κοινωνίας "απέναντι στις βάρβαρες, εξοντωτικές και κοινωνικά ανάλγητες πολιτικές της Ν.Δ.". "Ο εμβολιασμός είναι μια πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης", προσθέτει τονίζοντας ότι η νεολαία πρέπει να μπει μπροστάρης στην εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και αντιμετώπισης της πανδημίας.

Πέρσι το καλοκαίρι η πανδημία πάγωσε τα φεστιβάλ, τα κάμπινγκ, τις εκδηλώσεις. Φέτος είδαμε να πραγματοποιούνται φεστιβαλικές εκδηλώσεις και δράσεις σε γειτονιές. Ποιος είναι ο απολογισμός σας;

Τα φεστιβάλ, είτε πολιτικών οργανώσεων είτε καθαρά πολιτιστικά, αποτελούν ανάσα ζωής για την κοινωνία. Η πανδημία και η αδιαφορία της κυβέρνησης διέλυσε τον πολιτισμό και κυρίως τους καλλιτέχνες, αλλά και διέκοψε βίαια την επαφή μεγάλης μερίδας της κοινωνίας με την πολιτιστική δημιουργία. Έβαλε συνολικά τη ζωή μας στον πάγο, δημιουργώντας πολλαπλά αδιέξοδα και εντείνοντας την πίεση και την απομόνωση των νέων ανθρώπων, μη λαμβάνοντας μέτρα, χωρίς να χαράσσει πολιτικές που θα αμβλύνουν τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία σε κοινωνικό επίπεδο.

Ύστερα λοιπόν από τον πολύμηνο εγκλεισμό και τη ριζική μεταβολή της καθημερινότητάς μας, τα φεστιβάλ Σπούτνικ, που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις περιοχές της Αθήνας, έδωσαν μια ανάσα ζωής στους νέους και τις νέες -και όχι μόνο- που είχαν την ανάγκη να συζητήσουν ουσιαστικά πώς αντιμετωπίζουν και αντιστέκονται στην αβεβαιότητα και την επισφάλεια που βιώνουν, αλλά και να διασκεδάσουν φέρνοντας στο προσκήνιο τον πολιτισμό, την τέχνη και την δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων.

«Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, προχωράμε μαζί, αγωνιζόμενοι για τον κόσμο που θέλουμε να ζήσουμε». Το σύνθημα αυτό κυριάρχησε στα φεστιβάλ μας και το αφουγκράστηκαν χιλιάδες νέοι και νέες που παρευρέθησαν σε αυτά και ήρθαν σε επαφή με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Ετοιμάζεστε για το κάμπινγκ της οργάνωσης, που ξεκινά σε λίγες ημέρες στη Βόρεια Εύβοια. Τι θα δούμε εκεί; Μόνο διασκέδαση και διακοπές ή και πολιτική δράση;

Τα εναλλακτικά κάμπινγκ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει θεσμός και για την ίδια την Οργάνωση και για πολλούς άλλους/ες νέους και νέες. Φέτος θα πραγματοποιηθεί στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας 28.7 - 3.8.

Πάντοτε φροντίζουμε να συνδυάζονται οι φθηνές και εναλλακτικές διακοπές με μια πλούσια γκάμα συζητήσεων, εκδηλώσεων και δράσεων, αλλά και την επαφή με την τοπική κοινωνία και τη φύση. Δεν είναι πολλές οι φορές, άλλωστε, που νέοι άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν την ευκαιρία να βρεθούν χαλαροί στον ίδιο χώρο, να ανταλλάξουν απόψεις και να διασκεδάσουν.

Φέτος θα ασχοληθούμε με τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, καθώς στο κάμπινγκ μας θα φιλοξενηθούν εκπρόσωποι φορέων και κινημάτων, θα συζητήσουμε γύρω από την Επανάσταση του 1821, αλλά και για τα τραγικά φαινόμενα των συχνών γυναικοκτονιών και τα ξεσπάσματα έμφυλης βίας και καταπίεσης και το πώς αντιμετωπίζονται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας και της κοινωνικής ζωής. Η κεντρική συζήτηση θα αφορά την ιστορία της δικής μας Αριστεράς και παράδοσης, από τα μεγάλα αντιπαγκοσμιοποιητικά κινήματα των αρχών του αιώνα και τη Γένοβα το 2001 μέχρι σήμερα.

ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβέρνηση θα βρει ισχυρές αντιστάσεις, με ένα ενωμένο πανεκπαιδευτικό κίνημα να διεκδικεί την κατάργηση όλων των βάρβαρων πολιτικών της. Μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, δάσκαλοι, εργαζόμενοι στο εκπαιδευτικό σύστημα θα ορθώσουν το ανάστημά τους και θα συμβάλουν στην πτώση της κυβέρνησης και στον τερματισμό του καταστροφικού της έργου

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ. Σχεδόν 35.000 παιδιά έμειναν εκτός. Πώς το σχολιάζετε; Τι δράσεις αναμένεται να αναλάβετε;

Η υπουργός Παιδείας λειτουργεί ως ντίλερ των συμφερόντων των ιδιωτικών κολεγίων και εκπέμπει, από την πρώτη μέρα λήψης των καθηκόντων της, απέχθεια και μίσος προς το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Η κ. Κεραμέως, πιστή στην κυβερνητική γραμμή και τακτική, επωφελήθηκε από την πανδημία και τον φόβο του κόσμου για να διαλύσει τα όνειρα και την προοπτική χιλιάδων μαθητών/τριών των λαϊκών οικογενειών.

Το σχέδιο είναι απλό, κυνικό και δοκιμασμένο από κυβερνήσεις και υπουργούς που θέλουν κάθε δημόσιο και καθολικό κοινωνικό αγαθό να μετατραπεί σε πεδίο κερδοφορίας και όξυνσης των ταξικών ανισοτήτων. Δυσφήμηση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου, ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών ΙΕΚ με αυτά των παγκοσμίου φήμης και επιστημονικής αναγνώρισης δημόσιων ΑΕΙ, εισαγωγή φραγμών στην πρόσβαση χιλιάδων νέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω της ΕΒΕ, άρα δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολέγια.

Με λίγα λόγια, η κ. Κεραμέως δεν θεωρεί έναν νέο άνθρωπο άξιο να εισαχθεί σε ένα τμήμα δημόσιου ΑΕΙ, αν δεν γράψει επιτυχώς σε ένα πολύ πιο σκληρό σύστημα αξιολόγησης από αυτό που υπήρχε, αλλά τον θεωρεί άξιο, εφόσον έχει την οικονομική δυνατότητα, να αποκτήσει ένα ισάξιο πτυχίο από μια ιδιωτική σχολή. Πρώτη φορά βλέπουμε το υπουργείο Παιδείας να λειτουργεί ως «μπροστινός» του καρτέλ των ιδιωτικών σχολών σε βάρος του μέλλοντος και της προοπτικής ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Η κυβέρνηση θα βρει, όπως έγινε και το προηγούμενο διάστημα, ισχυρές αντιστάσεις, με ένα ενωμένο πανεκπαιδευτικό κίνημα να διεκδικεί την κατάργηση όλων των βάρβαρων πολιτικών της. Μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, δάσκαλοι, εργαζόμενοι στο εκπαιδευτικό σύστημα θα ορθώσουν το ανάστημά τους και θα συμβάλουν στην πτώση της κυβέρνησης και στον τερματισμό του καταστροφικού της έργου.

Όποια κυβέρνηση βλέπει σαν εχθρό τη νέα γενιά, ο χρόνος της μετρά αντίστροφα και οι δυνάμεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε κοινωνικό χώρο θα συμβάλουν ώστε η στιγμή της μεγάλης πολιτικής ανατροπής να έρθει όσο πιο σύντομα γίνεται.

Το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος αναμένεται να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στις σχολές. Ποιος ο ρόλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις νέες συνθήκες; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις;

Μετά από ένα τεράστιο διάστημα που η κυβέρνηση επέβαλε lockdown στην εκπαιδευτική διαδικασία, φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν ξανά τα πανεπιστήμια με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στα αμφιθέατρα. Βέβαια, οι αντικρουόμενες δηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη, δημιουργώντας ένα πλαίσιο φόβου, αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν έχει εκπονήσει κανέναν σχεδιασμό για τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουν οι φοιτητές/τριες στους τόπους των σπουδών τους. Αυτό δεν αφορά μόνο τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται, αλλά αφορά και το γεγονός πως, δύο χρόνια τώρα, οι φοιτητές/τριες έχουν ξεριζωθεί κυριολεκτικά από τα σπίτια τους και η οικονομική κρίση αρχίζει και μαστίζει χιλιάδες οικογένειες. Επομένως, η επανεκκίνηση της φοίτησης αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια πολυπαραγοντική και σύνθετη διαδικασία, κάτι που δεν φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των δυο τελευταίων ετών, μαζί με τους/τις πρωτοετείς δεν έχουν ζήσει την καθημερινότητα του πανεπιστημίου και της φοιτητικής ζωής. Θα μπουν σε ένα πανεπιστήμιο αστυνομοκρατούμενο (βάσει των λεγομένων της κυβέρνησης), διαλυμένο από τα σχεδόν δύο χρόνια αναστολής λειτουργίας, με πολύ λιγότερους/ες εισακτέους/ες, με λιγότερα τμήματα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Στόχος για εμάς είναι να ζωντανέψουν τα πανεπιστήμια και να αποτελέσουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες την αιχμή του δόρατος της κοινωνίας απέναντι στις βάρβαρες, εξοντωτικές και κοινωνικά ανάλγητες πολιτικές της Ν.Δ.

Τόσο η εκπαιδευτική διαδικασία όσο και η κοινωνικοποίηση, η δημοκρατική συζήτηση, η συλλογική διεκδίκηση αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της καθημερινότητας στα δημόσια πανεπιστήμια. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να δώσει μάχη απέναντι στον αντιεπιστημονισμό και στον σκοταδισμό που αναπτύσσεται στην κοινωνία από τις ακροδεξιές δυνάμεις, να βάλει φραγμούς στα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάλυση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να συμβάλει ώστε να κερδίσουμε πίσω τις ζωές μας.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους νέους και στις νέες σε σχέση με τον εμβολιασμό;

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όπως και άλλα έναντι πολλών πανδημιών, αποτελεί μεγάλη κατάκτηση της επιστήμης και σημαντικό όπλο στη μάχη για τη ζωή και την τιθάσευση της πανδημίας.

Δυστυχώς, παρακολουθήσαμε την κυβέρνηση, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας έως τώρα, να διαχειρίζεται την κατάσταση με έναν κοντόφθαλμο επικοινωνιακό τρόπο, αλλά, κυρίως, την αξιοποίησε ως ευκαιρία για να διαλύσει κάθε δικαίωμα, κατάκτηση και συλλογική προστασία που υπήρχε και να ρευστοποιήσει την κοινωνική συνοχή. Έβαλε μπουρλότο στην αναγκαιότητα για ομόνοια και συναίνεση και επιτέθηκε βάναυσα στην τεράστια κοινωνική πλειοψηφία, αποτελώντας έτσι τον καταλύτη της όξυνσης των αντιεμβολιαστικών και σκοταδιστικών λογικών.

Εμείς πιστεύουμε πως δεν έχει να περιμένει κανείς τίποτα από την κυβέρνηση. Ο εμβολιασμός είναι μια πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης. Να ορίσει εδώ και τώρα ως ισότιμο σύμμαχο τη νέα γενιά και να τη βάλει μπροστάρη στην εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και αντιμετώπισης της πανδημίας.

Όλοι μαζί, ενωμένοι, χτίζουμε το τείχος της ανοσίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL