Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
0 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.0°C14.9°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.6°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.1°C18.0°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
9 °C
8.9°C12.5°C
0 BF 100%
Καύσωνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καύσωνας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Μεγάλες δόσεις “μεταρρυθμιστικής” αισιοδοξίας μοίρασε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο. Προσπάθησε να πείσει ότι αρχίζει η μετα-Covid εποχή με καταιγισμό θετικών ειδήσεων. Στην πραγματικότητα θα ξεδιπλώσει το αντιλαϊκό - νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ. που είχε στο συρτάρι και, χωρίς μάσκες πια, θα ξεκινήσει η υλοποίηση όλου του πακέτου των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει πριν εκλεγεί.

Με δεδομένο ότι σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εκλογική νίκη της Ν.Δ., ο απολογισμός της κυβέρνησης φαίνεται εξαιρετικά φτωχός. Σ' αυτό το διάστημα έχει καταγράψει μόνο αποτυχίες, κυρίως στο μέτωπο της πανδημίας. Αυτό δεν κρύβεται ούτε από τα συστημικά μέσα.

Όπως δείχνει η πρόσφατη δημοσκόπηση για τον τηλεοπτικό σταθμό Open, περισσότεροι από τους μισούς (54%) κρίνουν αρνητικά το κυβερνητικό έργο. Οι κυβερνητικές παλινωδίες σε κάθε φάση της πανδημίας αλλά και οι ανακολουθίες στη διαδικασία εμβολιασμού έπνιξαν νωρίς - νωρίς κάθε πανηγυρισμό για «απελευθερωμένο» καλοκαίρι.

Να επιστρέψουμε όμως στο ψευδεπίγραφο “μεταρρυθμιστικό” πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιμένει ιδεοληπτικά στην υπονόμευση της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. Κατακαλόκαιρο δείχνει μια απίστευτη βιασύνη και άγχος να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προς τα οικονομικά συμφέροντα που τον έφεραν στην Ηρώδου του Αττικού. Θέλει να ξεπληρώσει γραμμάτια και καταργεί κατακτήσεις δεκαετιών. Δεν διστάζει και δημιουργεί νέους όρους στην Εκπαίδευση και έπεται συνέχεια.

Έχει πέσει στο κενό η εκστρατεία του υπουργού Εργασίας, ο οποίος με τις αλλεπάλληλες εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης προσπαθεί να παρουσιάσει ως εκσυγχρονισμό τα απλήρωτα δεκάωρα εργασίας ή το τζογάρισμα των εισφορών. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η δημοσκοπική καταβαράθρωση του κ. Χατζηδάκη, ενός πολιτικού που προσέχει ιδιαίτερα το προφίλ του και ο οποίος κατάφερε να ξεπουλήσει βαριά ονόματα της δημόσιας περιουσίας (π.χ. Ολυμπιακή) χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες; Για πρώτη φορά συναγωνίζεται σε δημοφιλία τους αντιδημοφιλείς Χρυσοχοΐδη και Βορίδη.

Σύμφωνα με το ίδιο γκάλοπ (της ALCO για το Open) βλέπει ότι σχεδόν οι μισοί (48%) έχουν αρνητική άποψη για το έργο του. Καθόλου εκσυγχρονιστική δεν θεωρούν τη διευθέτηση του ωραρίου οι πολίτες, οι οποίοι ανησυχούν και θεωρούν αρνητικές (55%) τις εξελίξεις.

Επιμένουν σ' αυτόν τον ολισθηρό δρόμο, όμως, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι συνεργάτες του, παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για τους «εκσυγχρονισμούς» τους.

Ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι δεν θα κάνουν διακοπές, περισσότερο διαβεβαιώνει τα συμφέροντα ότι η κυβερνητική μηχανή θα δουλεύει σε εντατικούς προεκλογικούς ρυθμούς μέσα στο καλοκαίρι για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους. Και δευτερευόντως μέσα στη θερινή ραστώνη θεωρεί ότι θα πιάσει στον ύπνο τον μέσο πολίτη, λες και κρύβονται οι αλλαγές που προετοιμάζουν.

Το άγχος και η αγωνία τους πάντως δείχνουν ότι θέλουν να τελειώνουν με «σημαντικές εκκρεμότητες» για να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων για κάθε ενδεχόμενο το φθινόπωρο, πριν ξεσπάσει το επόμενο κύμα της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL