Live τώρα    
37°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
37 °C
34.7°C39.7°C
0 BF 26%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
35 °C
31.3°C38.3°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
37 °C
34.0°C39.8°C
1 BF 29%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
34 °C
32.8°C38.2°C
4 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
31.5°C33.9°C
0 BF 29%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Εν κρυπτώ αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Εν κρυπτώ αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία

Μητσοτάκης αστυνομικοί
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για άγνωστο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης, αναφορικά με τις σημερινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις κυβερνητικές αντιφάσεις που από τη μία ο πρωθυπουργός δίνει συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. και από την άλλη, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσής της, τονίζει ότι για δύο χρόνια η αστυνομία χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, είτε με την ίδρυση νέων τμημάτων όπως ΔΡΑΣΗ, ΟΔΟΣ και Πανεπιστημιακή Αστυνομία, είτε προσλαμβάνοντας 3.500 ειδικούς φρουρούς και συνοριοφύλακες με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες.

Παράλληλα, αναφέρεται στην αντίφαση της υπερστελέχωσης των υπηρεσιών τήρησης της «τάξης» και στην υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές για τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στην ΕΥΠ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Διαβάζουμε για την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο και την υιοθέτηση σχεδίου, κρυφού ως τώρα, για την πλήρη αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ.

Δεν θα σχολιάσουμε την αντίφαση από τη μια να δίνει συγχαρητήρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από την άλλη να αναγνωρίζει την απόλυτη αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης της ελληνικής αστυνομίας.

Ούτε την αντίφαση για δύο χρόνια η ΕΛΑΣ να χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, ιδρύοντας νέα τμήματα (ΔΡΑΣΗ, ΟΔΟΣ, ΕΛΑΣ, Πανεπιστημιακή Αστυνομία), προσλαμβάνοντας 3.500 ειδικούς φρουρούς και συνοριοφύλακες με κατ’εξαίρεση διαδικασίες, υπερστελεχώνοντας τις υπηρεσίες της «τάξης», όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκαλεί την βαριά καταστολή, και υποστελεχώνοντας τα αστυνομικά τμήματα και τις υπηρεσίες αντιμετώπισης του εγκλήματος και σήμερα να αποφασίζει την πλήρη αναδιάρθρωση της με στόχο να υπηρετήσει τον θεσμικό της ρόλο για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και από την φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, να μας εξηγήσει πως έφτασε στο άγνωστο σχέδιο αναδιάρθρωσής της.

Με ποιους το συζήτησε;

Πώς καλύπτει την αναγκαιότητα πολιτικών συγκλίσεων για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, όπως μόλις πριν μια εβδομάδα ανέφερε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με ανακοινώσεις πλήρους αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ, χωρίς καμία συζήτηση με τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου;

Θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και από την φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ να σταματήσει να χρησιμοποιεί την ΕΛΑΣ για πολιτικές σκοπιμότητες, να δίνει διαρροές και δελτία Τύπου στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής της Κυβέρνησης.

Θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια με την ΕΛΑΣ και να την αφήσει να εκπληρώσει τους θεσμικούς σκοπούς ύπαρξης της στην υπηρεσία της κοινωνίας, την ασφάλεια του πολίτη και την προάσπιση του εγκλήματος.

Τέλος, σε σχέση με την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ και των υπηρεσιών που την συνδράμουν, ακούμε και ελπίζουμε να είναι ψέματα ότι ετοιμάζεται η ίδρυση υπηρεσίας στην υπό το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη ΕΥΠ, και στη συνέχεια η μετακίνηση της νέας υπηρεσίας σε άλλο οργανισμό, με στόχο την εκκαθάριση στελεχών της ΕΥΠ και με άλλοθι την πλήρη αποτυχία αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

Να θυμίσουμε ότι η ΕΥΠ είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Όποια προσπάθεια εκκαθαρίσεων στα στελέχη της, θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην εθνική ασφάλεια της χώρας και θα το παρακολουθούμε στενά.

Οι αντιφάσεις είναι πολλές και τα «εν κρυπτώ» σχέδια, συνηγορούν στην ένταση των ανησυχιών της κοινωνίας και στην καλλιέργεια κλίματος καχυποψίας για την ΕΛΑΣ και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Οι σημερινές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη για την ΕΛ.ΑΣ.:

«Κλείνω με την τρίτη μεγάλη θεσμική τομή: μια παρέμβαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αναδιοργανώνει πλήρως την Ελληνική Αστυνομία, γιατί οι νέες συνθήκες στον κόσμο του εγκλήματος απαιτούν και νέες δομές στον κόσμο του νόμου. Και είναι αλήθεια και πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στον Υπουργό, σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην Ελληνική Αστυνομία, όπως έδειξαν οι διαλευκάνσεις πρόσφατων υποθέσεων, η Αστυνομία ξέρει και μπορεί να φτάνει στη λύση με επαγγελματισμό, με μέθοδο, με υπομονή, με αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Τελευταία, άλλωστε, δεν αποκαλύπτει ενόχους από μόνη της φέρνει αποτελέσματα μόνο όταν τίθενται στη διάθεση, στα χέρια των ειδικών. Και με τη νέα διάταξη δυνάμεών της, η Ελληνική Αστυνομία φιλοδοξεί να οδηγεί πιο γρήγορα, πιο τεκμηριωμένα τους παρανόμους στη Δικαιοσύνη. Κι εκείνη, βέβαια, θα έχει τον τελικό ρόλο και λόγο για να κρίνει δίκαια.

Θέλω να θυμίσω, ότι αποφυλακίσεις κρατουμένων έγιναν ευκολότερες με ρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Και, βέβαια, ξέρουμε καλά ότι οι παλαιότερες ευεργετικές διατάξεις υπερισχύουν -όπως ξέρουμε- των μεταγενέστερων έστω και αν έχουν ισχύσει για μία ημέρα.

Θυμίζω ακόμα ότι σε πρώτη φάση η κυβέρνηση έχει ανατάξει το βασικό κύμα λαθών που είχαν οι εσπευσμένες και με προεκλογική σκοπιμότητα αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι συνθήκες, ωστόσο, διαρκώς αλλάζουν για αυτό και σύντομα θα υπάρξει η τοποθέτηση της Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, ώστε να θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες παραμένουν. Μέχρι τότε, οι πολιτικοί ας σεβαστούμε τα ανθρώπινα δράματα και ας αφήσουμε τα ποινικά εγκλήματα στους διώκτες και στους δικαστές τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL