Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Εχθροί η «προοδευτική διακυβέρνηση», τα συνδικάτα και το... 1993
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Εχθροί η «προοδευτική διακυβέρνηση», τα συνδικάτα και το... 1993

ΠΕΛΩΝΗ

Στις ράγες του κοινωνικού αυτοματισμού και της διχαστικής ρητορικής κινείται ο γαλάζιος σχεδιασμός ενόψει της δρομολόγησης του οδοστρωτήρα στο πεδίο της επικουρικής ασφάλισης και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι ένοικοι του Μαξίμου, διαβλέποντας την παγίωση της πολιτικής απομόνωσης της κυβέρνησης, επιχειρούν να διαβάλουν τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, τις ιδέες της Αριστεράς και τον συνδικαλισμό στο φόντο της προώθησης των επόμενων απορρυθμίσεων του σχεδίου Πισσαρίδη.

Η νευρικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, λόγω του αντιπολιτευτικού τείχους που συνάντησε στη Βουλή για το εργασιακό, ήταν έκδηλη και αποτυπώθηκε σε προσωπικές επιθέσεις κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Δεν παρέλειψε μάλιστα να «δαιμονοποιήσει» τις διεκδικήσεις - κινητοποιήσεις των συνδικάτων μαρτυρώντας γενικευμένη ανασφάλεια για τη φθορά της κυβερνητικής εικόνας λίγες εβδομάδες πριν από τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εκλογική νίκη της Ν.Δ.

Φόβοι από το παρελθόν...

Τα νομοσχέδια που αφορούν την εισαγωγή ενός νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών -θα τεθούν σε ψηφοφορία εντός του καλοκαιριού- προδιαγράφουν νέο κύμα πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων. Υπ’ αυτό το πρίσμα, στις τάξεις της συντηρητικής παράταξης επικρατεί έντονη ανησυχία έναντι της προοπτικής διαμόρφωσης ενός αντικυβερνητικού μπλοκ «με αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά», όπως το ονομάζουν.

Μετριοπαθή στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι η επιθετική ρητορική του πρωθυπουργού την Τετάρτη πηγάζει από την ανησυχία - διαπίστωση ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί την ατζέντα της χωρίς πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες». Το κλισέ δε πως «η Ιστορία επαναλαμβάνεται» προκαλεί φόβο και συνειρμούς στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν πέρασε ασχολίαστη, στα γαλάζια πηγαδάκια, η έμμεση επίκληση του πρωθυπουργού στο τέλος της πρωθυπουργικής θητείας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα (με αφορμή τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» μίας προοδευτικής διακυβέρνησης): «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές. Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου».

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η περίοδος διακυβέρνησης 1990-93 της Ν.Δ. είναι συνυφασμένη με την προσπάθεια προώθησης ενός σκληρού νεοφιλελεύθερου προγράμματος που προκάλεσε τις οξύτατες αντιδράσεις της κοινωνίας και τον «πόλεμο» με τα συνδικάτα.

Επιδίωξη δυσφήμησης της Αριστεράς

Σε αυτό το πλαίσιο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ξορκίζουν την προοπτική της «προοδευτικής διακυβέρνησης» και επιστρατεύουν κάθε μεθόδευση ώστε να αποτραπεί η επανασύνδεση της Αριστεράς με τους συνδικαλιστικούς φορείς και τις πλατιές μάζες των εργαζομένων.

Η προβολή του ισχυρισμού -εκ μέρους του Κωστή Χατζηδάκη- ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τουλάχιστον τα μισά άρθρα του ‘τρισκατάρατου’ νόμου» εγκαινίασε μία προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών.

Τη σκυτάλη του εμπαιγμού ανέλαβε η Αριστοτελία Πελώνη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει από το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε μόνο τις ενσωματώσεις των διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που αποτελούν υποχρεώσεις της χώρας, υποστήριξε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν παραδέχτηκαν ποτέ ότι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά είχε ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων».

Παράλληλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν αυτούσια τη γαλάζια αποπροσανατολιστική ρητορική συμμετέχοντας στην προσπάθεια παραγωγής σύγχυσης στην κοινή γνώμη.

Επιπλέον «επιστρατεύτηκε» ο Μάκης Βορίδης για την ακόμα πιο βρόμικη δουλειά, που αφορά την προσπάθεια ιδεολογικής απονομιμοποίησης της Αριστεράς.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «αναντιστοιχία των κομμάτων της Αριστεράς, αλλά και των συνδικάτων με το σύνολο των εργαζομένων» προβάλλοντας για νιοστή φορά την εκτίμηση «ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία θεαματική αλλαγή ηγεμονίας ιδεών στην κοινωνία». Δεν δίστασε μάλιστα, σε... συμβουλευτικό τόνο, να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα «να δει ποιο είναι το βαθύ δομικό πρόβλημα που έχει πια η Αριστερά στην Ελλάδα και είναι τόσο ελάχιστα πειστική».

Ήδη ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο ενός ρεσιτάλ πολιτικής θρασύτητας, είχε δώσει το σχετικό έναυσμα με όχημα τον ισχυρισμό ότι «η σκέψη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη συναντιέται με τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου». Αναρωτήθηκε μάλιστα υποκριτικά «πού πήγε αυτή η φωτισμένη Αριστερά».

Η «συμβουλή» στη Φώφη Γεννηματά

Το πρωθυπουργικό άγχος έναντι της προοπτικής της προοδευτικής διακυβέρνησης -ενόψει της απλής αναλογικής- αποτυπώθηκε και στην επίθεση κατά της Φώφης Γεννηματά.

«Άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, αφορισμού, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ: Είχα την εντύπωση ότι δεν άκουγα εσάς, αλλά άκουγα τον κ. Τσίπρα. Και πρέπει να σας δώσω μία φιλική συμβουλή: Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες» ήταν η σχετική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, παρά τις αμήχανες διακηρύξεις της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. -στο πλαίσιο «της αυτόνομης πορείας» του κόμματός της- περί «Νέας Αλλαγής μέσα από τις συμπληγάδες της συντήρησης και του λαϊκισμού».

Ένοχη σιωπή

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητη η σιωπή του κ. Μητσοτάκη στα ακανθώδη ζητήματα της δημόσιας σφαίρας, όπως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών και το βαθύ ψαλίδισμα των εισακτέων στα πανεπιστήμια.

Προκειμένου, μάλιστα, να στρέψει τη συζήτηση μακριά από το υπέρογκο χρέος της Ν.Δ. ζήτησε τα... ρέστα από τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου για τον οικονομικό εκτροχιασμό του ΠΑΣΟΚ παρότι η ίδια είχε ξεκαθαρίσει ότι «όλοι οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ δεν είχαμε ποτέ ευθύνη για τα οικονομικά»...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL