Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.4°C
4 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.1°C24.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.0°C26.7°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.3°C24.0°C
2 BF 33%
Προανακριτική για Παππά / Τα έξι ψέματα της ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προανακριτική για Παππά / Τα έξι ψέματα της ΝΔ

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Και οι έξι ισχυρισμοί της Ν.Δ. καταρρίφθηκαν από τις καταθέσεις στην Προκαταρκτική Επιτροπή, όπως αποδεικνύει το υπόμνημα του Νίκου Παππά που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το δήθεν σκάνδαλο μετατράπηκε σε μπούμερανγκ για τη Ν.Δ., η οποία έσπευσε να κλείσει όπως - όπως την Επιτροπή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πόρισμα της Επιτροπής θα κατατεθεί στις 29 Ιουνίου και μέσα σε 15 μέρες θα συνέλθει και η Ολομέλεια της Βουλής.

«Οι εις βάρος μου κατηγορίες είναι καθ’ ολοκληρίαν αβάσιμες και παντελώς αναπόδεικτες, και διαψεύδονται, όχι μόνον από τα στοιχεία και τις ένορκες καταθέσεις των εξετασθέντων μαρτύρων, αλλά και από την κοινή λογική» τονίζει ο Ν. Παππάς, απαιτώντας να μην υπάρξουν αποφάσεις «οι οποίες θα εκκινούν από πολιτικές σκοπιμότητες».

Συγκεκριμένα, στις 47 σελίδες του το υπόμνημα του Ν. Παππά αποδεικνύει ότι:

1) Ο Χρ. Καλογρίτσας δεν ήταν «μπροστινός».

2) Τα 3 εκατ. των Χούρι κατέληξαν νομίμως στις εταιρείες Καλογρίτσα και αναλώθηκαν για τις ανάγκες των εταιρειών, όπως αποκαλύπτει η Τράπεζα της Ελλάδος.

3) Εφημερίδα Documento: Τα 3 εκατ. της συμφωνίας CCC - Καλογρίτσα δεν πήγαν στην έκδοση της εφημερίδας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

4) Οι όροι που τέθηκαν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες απέκλεισαν τον Χρήστο Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό.

5) Τα «White House» και «White Porscha» αφορούν μέλη της οικογένειας Χούρι.

6) Δεν ζητήθηκαν χρήματα από τρίτους για λογαριασμό του Καλογρίτσα.

Έβαλε 14,5 εκατ., δεν ήταν «μπροστινός»

Ο βασικός ισχυρισμός της Ν.Δ. είναι πως ο Χρ. Καλογρίτσας το 2016 συμμετείχε ως «μπροστινός» στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτό καταρρίπτεται από τρία στοιχεία, σύμφωνα με το υπόμνημα του πρ. υπουργού:

α) Ο Χρ. Καλογρίτσας κατέθεσε ότι έβαλε 14,5 εκατ. για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από έγγραφα (συγκεκριμένα, έβαλε 8 εκατ. στο ταμείο της εταιρείας που συστάθηκε για τον διαγωνισμό και 6,5 εκατ. για να λάβει φορολογική ενημερότητα ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας). «Ενόρκως αποδέχθηκε ότι ο ίδιος και ο υιός του, Βλαδίμηρος, συμμετείχαν στον επίμαχο διαγωνισμό με ίδια κεφάλαια», αναφέρει το υπόμνημα Παππά και θυμίζει: «Για να βρεθούν τα 8 εκατομμύρια: Ο γιος μου για να μείνει εργολάβος πούλησε τις μετοχές του που είχε στις διάφορες εταιρείες μας». «Είπαμε να μπει ο Γιάννης μπροστά. Μάλιστα, ζητήσαμε τότε μ’ αυτούς τους ίδιους να φροντίσω να βγάλω μία φορολογική ενημερότητα, κάνοντας έναν διακανονισμό, κ.λπ., κάτι τέτοια. Δεν βγήκε με τίποτα, δεν έγινε τίποτα (...). Κι όμως, πληρώσαμε τότε 6,5 εκατ.».

β) Ούτε η CCC ούτε ο Καλογρίτσας μιλούν για «δώρο», ενώ η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί επ’ αυτού, με το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο να εκδίδει απόφαση τον Ιούνιο του 2019 και το Πρωτοδικείο Αθηνών να την επικυρώνει την 1η Ιουλίου 2020.

«Οι καταβάλλοντες το εν λόγω ποσό ουδέποτε ισχυρίστηκαν ή ισχυρίζονται ότι κατέβαλαν αυτό εν είδει ‘δώρου’», σημειώνει το υπόμνημα και προσθέτει: «και ο επιχειρηματίας Χρ. Καλογρίτσας ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι το εν λόγω ποσό τού καταβλήθηκε ως ‘δώρο’».

γ) Το συμφωνητικό του 2018 μεταξύ CCC και Καλογρίτσα για την επιστροφή των 3 εκατ. που προσκόμισε ο Κυριάκος Τόμπρας, διαμεσολαβητής των CCC και Χρ. Καλογρίτσα. «Από το από 06.05.2018 ιδιωτικό συμφωνητικό, που υπογράφεται από τους Σάμερ Χούρι, Χρήστο Καλογρίτσα και Κυριάκο Τόμπρα (...) προκύπτει ότι το φερόμενο ως 'δώρο' επίμαχο ποσό των 3 εκατ. ευρώ αποτέλεσε όχι μόνο αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης για τον τρόπο (και όχι για την υποχρέωση ή μη) επιστροφής του μεταξύ τού καταβάλλοντος και του λαβόντος αυτό, και δη μέχρι και το 2018 (...), αλλά πολύ περισσότερο αντικείμενο συμφωνίας για τον τρόπο επιστροφής του», επισημαίνει το υπόμνημα.

Τα χρήματα πήγαν στον Τοξότη

Το δεύτερο επιχείρημα είναι η διαδρομή του χρήματος. Το follow the money στα 3 εκατ. δείχνει συναλλαγή μεταξύ αποκλειστικά των Χούρι και του Καλογρίτσα, χωρίς καμία εμπλοκή πολιτικού προσώπου. Το υπόμνημα Παππά εστιάζει στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (που συντάχθηκε στις 31 Μαΐου), όπου αναφέρεται πως η εταιρεία Τοξότης του Καλογρίτσα «ανάλωσε σταδιακά το ποσό για την κάλυψη αναγκών προκυπτουσών από το παραγωγικό κύκλωμά της». Πήγαν σε πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών, φόρων, προμηθευτών, ΔΕΚΟ κ.ά.

Δεν ζητήθηκαν λεφτά από τρίτους

Κομβικό είναι το σημείο όπου αποδεικνύεται πως ουδείς ζήτησε χρήματα από τρίτα πρόσωπα (π.χ. τους Χούρι), όπως λέει η Ν.Δ. «Οι εκπρόσωποι του Ομίλου Χούρι ουδαμού και ουδόλως ισχυρίζονται ότι τους ζητήθηκε από εμένα να καταβάλουν οποιοδήποτε ποσό, αντιθέτως ρητώς, σαφώς και κατηγορηματικώς ισχυρίζονται ότι το επίμαχο ποσό των 3.000.000 ευρώ τους ζητήθηκε από τον επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα, ενώ και ο εν λόγω επιχειρηματίας, αλλά και ο υπ’ αυτού προταθείς και ενόρκως εξετασθείς μάρτυρας Κυρ. Τόμπρας ρητώς αποδέχονται ότι η καταβολή του επίμαχου ποσού συμφωνήθηκε απευθείας μεταξύ των Σ. Χούρι και Χρ. Καλογρίτσα», αναφέρει το υπόμνημα. Μάλιστα ο Ν. Παππάς υπογραμμίζει ότι από τα mail των Χούρι δεν προκύπτει ότι εκείνος είναι το «White House» ή η «White Porscha».

Ταυτόχρονα, το υπόμνημα Παππά περιγράφει γιατί είναι λάθος ο ισχυρισμός της Ν.Δ. ότι το Documento δημιουργήθηκε με τα 3 εκατ. των Χούρι. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε στις 20 Νοεμβρίου 2016, όταν τα χρήματα παρέμεναν δεσμευμένα υπέρ του Δημοσίου. Αποδεσμεύθηκαν δε τον Ιανουάριο του 2017, όταν ο Χρ. Καλογρίτσας είχε αποχωρήσει από την εφημερίδα. Μάλιστα το υπόμνημα σημειώνει ότι ο Ι.Β. Καλογρίτσας εισέπραξε το σύνολο των δεσμευμένων χρημάτων μέσω διαδοχικών μειώσεων μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών του.

Ξέμειναν με μισό Καλογρίτσα 

Ομολογία αδυναμίας αποτελεί ακόμα και το σχόλιο των πηγών της Ν.Δ. για το υπόμνημα Παππά. Η πλειοψηφία με σχόλιο κοινοβουλευτικών πηγών της «παραπονιέται» ότι ο Νίκος Παππάς δεν απάντησε στον Χρήστο Καλογρίτσα! «Κατέθεσε διά του δικηγόρου του ένα τυπικό υπόμνημα, με το οποίο δεν απαντά σε τίποτα», λένε οι πηγές της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι στην Επιτροπή υπήρξαν «έγγραφα και επικοινωνίες e-mail και SMS που περιελάμβαναν διαδρομές χρημάτων, παρένθετα πρόσωπα, κρυφές ιδιοκτησίες μέσω εξειδικευμένων δικηγόρων off -shore, μυστικές συναντήσεις στο Μαξίμου και εν τέλει μεθοδευμένη απόπειρα χειραγώγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες». Κατά τη Ν.Δ., υπάρχει «λευκή πετσέτα Παππά σε Καλογρίτσα», ο οποίος «έλαβε το μήνυμα» του μάρτυρα και «επέλεξε την ένοχη σιωπή».

Επισημαίνεται ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε απάντηση στη διαρροή της Ν.Δ., καθώς ήταν φανερό ότι έγινε για την τιμή των όπλων...

Του «έδινα» σταθμό την ώρα που έβαζα όρους που τον απέκλειαν;

Γιατί αποδεικνύεται ότι οι Χούρι είναι το «White House» και η «White Porscha»

ΠΑΠΠΑΣ

Στο υπόμνημά του ο Νίκος Παππάς χαρακτηρίζει ως «θεμελιακό παραλογισμό» τον ισχυρισμό της Ν.Δ. ότι ήθελε να δώσει άδεια τηλεοπτικού σταθμού στον Καλογρίτσα, καθώς, την ίδια ώρα, έθετε στον διαγωνισμό όρους που τον απέκλειαν: «μου αποδίδεται ότι προέβην στον σχεδιασμό, καθορισμό των όρων και νομοθέτηση ενός διαγωνισμού, στον οποίο εξ αρχής επεδίωκα να λάβει άδεια ο Χρ. Καλογρίτσας, ο οποίος όμως εξ αρχής γνώριζα ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του σε αυτόν και γι’ αυτό εν τέλει προέβην στην παραβίαση των όρων του εν λόγω διαγωνισμού, τους οποίους όρους όμως εγώ είχα θεσπίσει και νομοθετήσει, ώστε διά της εν λόγω παράβασής μου ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας να λάβει την επίμαχη άδεια, την οποία όμως τελικά ουδέποτε έλαβε, αφού κηρύχθηκε έκπτωτος από τον διαγωνισμό, του οποίου τους όρους εγώ παρέβην. Η εν λόγω αιτίαση αποτελεί ένα ξεκάθαρο βιασμό της λογικής». Μάλιστα ο Ν. Παππάς επισημαίνει στο υπόμνημά του πως «τόσο η νομιμότητα της διαδικασίας και των όρων του εν λόγω διαγωνισμού όσο και η νομιμότητα της ίδιας της συμμετοχής της εταιρείας του υιού του Χρ. Καλογρίτσα στον διαγωνισμό κρίθηκε και επικυρώθηκε δικαστικώς με σωρεία δικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Χάθηκαν στη μετάφραση

Η Ν.Δ. έχει στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την πρότασή της για τη σύσταση της Προανακριτικής στις αναφορές των mail δύο ιδιωτών περί «White House» και «White Porscha». Η ερμηνεία πως πρόκειται για τον «Λευκό Οίκο της Ελλάδας» και «κάποιο ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος» είναι αυθαίρετη, όπως προκύπτει από τα γεγονότα και τα mail που αντηλλάγησαν.

Στο υπόμνημα Παππά ξεκαθαρίζεται ότι «η ορθή μετάφραση της λέξης 'House' στα ελληνικά είναι οικία, άλλως σπίτι, και όχι οίκος, αφού ο εν λόγω όρος πλέον χρησιμοποιείται για να καταδείξει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οικογένειες με παράδοση ή δυναστεία, εμβληματικά κτήρια και δη εξουσίας (λ.χ. Λευκός Οίκος των ΗΠΑ) κ.λπ. Η επιλογή των βουλευτών της Ν.Δ. να μεταφράσουν την εν λόγω λέξη ως 'οίκο' και όχι ως 'οικία' προδήλως ούτε τυχαία είναι ούτε αποτελεί ασυνείδητη αστοχία τους, αλλά εντάσσεται στην οργανωμένη προσπάθειά τους να οικοδομήσουν επιχειρήματα και εντυπώσεις που μπορούν να στηρίξουν την εργολαβική κατασκευή τής εις βάρος μου κατηγορίας».

Όπου «φίλοι» οι θυγατρικές Χούρι

Σύμφωνα με το υπόμνημα:

- Η φράση “White House”: «είναι αυταπόδεικτο ότι χρησιμοποιείται για να καταδειχθεί ο Samer Khoury, βασικός μέτοχος και πρόεδρος της CCC (…) και ο οποίος διαμένει σε μια λευκή οικία στην Κηφισιά, όπου και ασκεί τη διοίκηση των εταιρειών του».

- Η φράση “White Porscha”: «πιθανότατα (σε βαθμό βεβαιότητας) αποτελεί το προσωνύμιο του αδελφού του Σάμερ Χούρι, Ταφίκ Χούρι, που αποτελεί το δεύτερο ιεραρχικά πρόσωπο του ομίλου, το οποίο (προσωνύμιο) του έχει προσδοθεί πιθανόν εξαιτίας του υπερπολυτελούς σπορ αυτοκινήτου, λευκού χρώματος, μάρκας 'Porsche', που έχει στην κυριότητά του».

- «Με τη λέξη 'φίλοι' (και οι 'λογαριασμοί τους') αδιαμφισβήτητα νοούνται οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Χούρι».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL