Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Εργασιακό νομοσχέδιο / Περισσότερη δουλειά με λιγότερη αμοιβή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακό νομοσχέδιο / Περισσότερη δουλειά με λιγότερη αμοιβή

Ξενογιαννακοπούλου
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την οργή και την αγανάκτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά στον σκληρό πυρήνα του αντεργατικού νομοσχεδίου εξέφρασε η εισηγήτρια και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατά την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Η ίδια επεσήμανε ότι «η οργή και η αγανάκτηση δεν είναι μόνο θέμα των βουλευτών και της αντιπολίτευσης, αλλά ξεχειλίζει στο κόσμο της εργασίας», γεγονός το οποία θα αποτυπωθεί αύριο κατά την 24ωρη γενική απεργία.

«Είναι φανερό ότι η καρδιά αυτού του νομοσχεδίου είναι αντικοινωνική, αντιδραστική αυταρχική και αντιδημοκρατική» επεσήμανε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προσθέτοντας ότι το ν/σ Χατζηδάκη «καταδικάζει τον κόσμο της εργασίας να δουλεύει περισσότερο με λιγότερη αμοιβή».

Παράλληλα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι με το νέο ν/σ υπονομεύει και τη προοπτική των συλλογικών συμβάσεων.

«Αν ένας εργαζόμενος εργαστεί πάνω από μια ώρα, που ονομάζεται υπερεργασία, θα πάρει το ωρομίσθιο συν 20% προσαύξηση. Αν εργαστεί μια ώρα ακόμα αρχίζει και μετρά ως υπερωρία. Θα έπαιρνε το 40%. Μας λέτε ότι θα πάρει ρεπό και θα είναι πληρωμένα. Τι εννοείτε; Ότι όταν θα πάρει ρεπό θα είναι μετ΄ αποδοχών, όμως τις 2 ώρες που θα έχει δουλέψει δεν θα αμειφθεί. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο», σημείωσε η ίδια.

Όσον αφορά στο διακεκομμένο ωράριο στη μερική απασχόληση η Μ. Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι «εδώ έχουμε τη πλήρη ελαστικοποίηση. Χτυπάει τις γυναίκες, τους νέους και κάνει κάτι που είναι πολύ πιο ύπουλο στο μέλλον: ότι ανοίγετε το δρόμο για τη πλήρη μερικοποίηση και ελαστικοποίηση της εργασίας. Οι εργοδότες έτσι θα λύνουν τις ανάγκες τους από ένα σημείο και μετά. Χτυπάτε πλήρως την πλήρη εργασία με αυτό που κάνετε».

Αναφορικά με την «προστασία» των απολύσεων η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «δεν υπάρχει πιο ειρωνικός τίτλος. Είναι πραγματικά η τελευταία ασπίδα που είχε ο εργαζόμενος από τότε που καταργήσατε το βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή τη Δικαιοσύνη, που έρχεστε εδώ και την αφαιρείτε με προκλητικό τρόπο.

» Να μη μπορεί να επαναπροσληφθεί, να πάρει τους μισθούς υπερημερίας, αλλά να πάρει κάποια αποζημίωση και μάλιστα αν δύναται η επιχείρηση και ο εργοδότης να δώσει. Είναι ντροπή να αποκαλείτε προστασία των απολύσεων όταν έρχεστε αυτή τη στιγμή πραγματικά να διαλύσετε το δίκαιο της καταγγελίας που στη χώρα μας ισχύει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο 100 χρόνια».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις αλλαγές στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) τόνισε ότι έκανε λόγο για παραβίαση και του αρ. 22 του Συντάγματος. «Που είναι σαφές ότι η προστασία της εργασίας είναι ευθύνη του κράτους. Το ΣΕΠΕ δεν είναι εισπρακτικός μηχανισμός, σας το είπαν όλοι οι φορείς. Εσείς το αντιμετωπίζετε σαν να είναι ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός και το αποψιλώνετε ταυτόχρονα».

Τέλος σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας η Μ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι «εμείς δεν σας είπαμε ότι είναι αρνητική, θετική είναι. Το θέμα είναι πώς θα λειτουργήσει. Πώς μπορεί να λειτουργήσει από τη στιγμή που δε θα υπάρχει ένας αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός».

Αναλυτικά η ομιλία της Μ. Ξενογιαννακοπούλου:

«Κύριε Υπουργέ αναφέρατε χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνολικά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εκφραζόμαστε με οργή και αγανάκτηση για μια σειρά από άρθρα που εσείς θεωρείτε ευεργετικά.

Η οργή και αγανάκτηση αφορά τον σκληρό πυρήνα αυτού του σ/ν που έρχεται να καταλύσει την ουσία όσον αφορά το οκτάωρο, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, να καταργήσει πλήρως τον συνδικαλιστικό νόμο και τα συνταγματικά δικαιώματα του συνδικαλισμού και της απεργίας.

Η οργή και η αγανάκτηση δεν είναι μόνο θέμα των βουλευτών και της αντιπολίτευσης, αλλά ξεχειλίζει στο κόσμο της εργασίας.

Αν ήσασταν εδώ σήμερα και ακούγατε τους φορείς που τοποθετήθηκαν, η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς και φυσικά αυτοί που εκπροσωπούσαν τους εργαζόμενους αλλά ακόμα και οι μικρομεσαίοι, ο δικηγορικός σύλλογος Αθήνας και Πειραιά εκφράστηκαν με πάρα πολύ αρνητικό τρόπο και απορριπτικά για αυτά που φέρνετε.

Αυτή την οργή και αγανάκτηση θα τη δει η κυβέρνηση και θα λάβει το μήνυμα αύριο στη γενική απεργία.

Μιλήσατε για εμπάθεια. Εμείς δεν έχουμε εμπάθεια, πολιτική κριτική σας κάνουμε. Αν κάποιος δείχνει εμπάθεια είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, που μια εμπάθεια είχε από τη πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε στη κυβέρνηση του 2019: πώς θα χτυπήσει με κάθε σ/ν τους εργαζομένους, τους μισθούς, τη συλλογική διαπραγμάτευση και φυσικά τώρα να βάλει τη πλήρη ταφόπλακα με αυτό το σ/ν.

Όσον αφορά τα ζητήματα που η κα Συρεγγέλα χθες παρουσίασε. Έκανα ήδη μια νύξη όσον αφορά αυτές τις διεθνείς συμβάσεις και την Οδηγία. Επειδή αναρωτηθήκατε ότι υπήρχε η ανάγκη του επείγοντος όσον αφορά την σύμβαση 190, συμφωνούμε και εμείς σας ζητήσαμε να τη φέρετε γρήγορα. Το ερώτημα είναι γιατί έπρεπε να περάσουν 3 μήνες γιατί δεν τη φέρατε χωριστά;

Στην ουσία ήρθατε και υπονομεύσατε τις ίδιες τις συμβάσεις.

Τίθεται και ένα ερώτημα: πόσο τελικά αυτές οι διεθνείς συμβάσεις έρχονται με τον τρόπο που νομοθετείτε στα υπόλοιπα άρθρα του σ/ν να στηρίξουν ουσιαστικά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, όταν με τις υπερωρίες και την εντατικοποίηση της εργασίας στην ουσία ανοίγετε το δρόμο για να πληγεί η υγεία και η ασφάλεια, όπως ο ΠΟΥ έχει πει και έχει προειδοποιήσει όταν υπερβαίνεται το οκτάωρο και πολύ περισσότερο τα εργατικά ατυχήματα με το διπλασιασμό των υπερωριών στη βιομηχανία που στην αλλαγή βάρδια γίνονται τα περισσότερα.

Μιλάτε για την οδηγία εξισορρόπησης της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής. Αλήθεια, δεν είναι υποκριτικό να το φέρνετε ταυτόχρονα και να το προβάλλετε ως τη βιτρίνα, την ώρα που έρχεστε και διαλύετε όλες τις ρυθμίσεις που διασφαλίζουν τις γυναίκες όσον αφορά το ωράριο τους που το καταστρατηγείτε, όσον αφορά τη μερική απασχόληση που αναγκάζετε σε σπαστό ωράριο, τις υπερωρίες, μειώνετε μισθολογικά;

Όσον αφορά το άρθρο 59 και την περίφημη ατομική σύμβαση: εδώ καταλύεται το οκτάωρο από τη στιγμή που θεσπίζεται για πρώτη φορά στο εργατικό δίκαιο της Ελλάδας, κάτι που δεν έγινε ούτε καν στη μνημονιακή εποχή, η ατομική σύμβαση.

Και ό,τι και να πείτε, ό,τι και να γράψετε μέσα ξέρετε πολύ καλά ότι και θα απολυθεί και θα εκβιαστεί να υποκύψει και ταυτόχρονα επειδή δεν είναι ισοδύναμη η σχέση μεταξύ εργαζόμενου-εργοδοσίας ή θα υποκύψει ή θα απολυθεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Από τη στιγμή που θεσπίζετε την ατομική σύμβαση θα γενικευτεί.

Υπονομεύετε ταυτόχρονα και τη προοπτική των συλλογικών συμβάσεων.

Δεν είναι δυνατόν να λέτε και υπάρχει μια σύγχυση και την καλλιεργείτε κι εσείς ως κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχει μισθολογικό κόστος.

Σήμερα αν ένας εργαζόμενος εργαστεί πάνω από μια ώρα, που ονομάζεται υπερεργασία, θα πάρει το ωρομίσθιο συν 20% προσαύξηση. Αν εργαστεί μια ώρα ακόμα αρχίζει και μετρά ως υπερωρία. Θα έπαιρνε το 40%. Μας λέτε ότι θα πάρει ρεπό και θα είναι πληρωμένα. Τι εννοείτε; Ότι όταν θα πάρει ρεπό θα είναι μετ΄ αποδοχών, όμως τις 2 ώρες που θα έχει δουλέψει δεν θα αμειφθεί. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο.

Αυτό που ο κόσμος τελικά συνεχώς ζητά και θέλει πραγματικά να αναδείξει είναι ότι δεν μπορεί να πληρώνει με ρεπό τις ανάγκες για το σπίτι του, το ενοίκιό του, για τα παιδιά του, για τα ψώνια του. Και θα καταντήσει ένα θλιβερό ανέκδοτο αυτή η ιστορία με τη πληρωμή σε ρεπό αν δεν ήταν τραγικό.

Στο άρθρο 58 για τις υπερωρίες: μας είπατε χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ενθαρρύνει τις παράνομες υπερωρίες. Αυτό καταλάβατε; Προφανώς όχι, αλλά θέλατε να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Εμείς αυτό που σας είπαμε είναι ότι όταν διπλασιάζετε τις υπερωρίες, αφενός έρχεστε να νομιμοποιήσετε την παρανομία και δεν κάνετε καν και την αντίστοιχη προσαύξηση. Και εδώ μισθολογικό κόστος.

Ποια είναι η σκοπιμότητα για την ειδική διάκριση που κάνετε όσον αφορά τις υπερωρίες για τους εργαζομένους στις μεταφορές, τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων φορτηγών; Γιατί δίνετε αυτό το τεράστιο παράθυρο παραβατικότητας σε αυτό το κλάδο που τόσο έχει χτυπηθεί από τη πανδημία, 15 ημέρες μετά να μπορεί ο εργοδότης να έρχεται και να κάνει την ανακοίνωση των υπερωριών; Νομίζω ότι είναι προκλητικό.

Διακεκομμένο ωράριο στη μερική απασχόληση στο άρθρο 57: εδώ έχουμε τη πλήρη ελαστικοποίηση. Χτυπάει τις γυναίκες, τους νέους και κάνει κάτι που είναι πολύ πιο ύπουλο στο μέλλον: ότι ανοίγετε το δρόμο για τη πλήρη μερικοποίηση και ελαστικοποίηση της εργασίας. Οι εργοδότες έτσι θα λύνουν τις ανάγκες τους από ένα σημείο και μετά. Χτυπάτε πλήρως την πλήρη εργασία με αυτό που κάνετε.

Άρθρο 66-προστασία των απολύσεων: Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο ειρωνικός τίτλος από αυτόν. Είναι πραγματικά η τελευταία ασπίδα που είχε ο εργαζόμενος από τότε που καταργήσατε το βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή τη Δικαιοσύνη, που έρχεστε εδώ και την αφαιρείτε με προκλητικό τρόπο.

Να μη μπορεί να επαναπροσληφθεί, να πάρει τους μισθούς υπερημερίας, αλλά να πάρει κάποια αποζημίωση και μάλιστα αν δύναται η επιχείρηση και ο εργοδότης να δώσει. Είναι ντροπή να αποκαλείτε προστασία των απολύσεων όταν έρχεστε αυτή τη στιγμή πραγματικά να διαλύσετε το δίκαιο της καταγγελίας που στη χώρα μας ισχύει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο 100 χρόνια.

Όσον αφορά το ΣΕΠΕ: εδώ υπάρχει παραβίαση και του άρθρου 22 του Συντάγματος. Που είναι σαφές ότι η προστασία της εργασίας είναι ευθύνη του κράτους. Το ΣΕΠΕ δεν είναι εισπρακτικός μηχανισμός, σας το είπαν όλοι οι φορείς.

Εσείς το αντιμετωπίζετε σαν να είναι ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός και το αποψιλώνετε ταυτόχρονα.

Και για την ψηφιακή κάρτα εργασίας εμείς δεν σας είπαμε ότι είναι αρνητική, θετική είναι. Το θέμα είναι πώς θα λειτουργήσει. Πώς μπορεί να λειτουργήσει από τη στιγμή που δε θα υπάρχει ένας αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός.

Και επίσης δεν είναι πανάκεια γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ειδικά τώρα που ενισχύετε απόλυτα την εργοδοσία μονομερώς, χωρίς να κρατάτε ίσες αποστάσεις. Όπως τώρα ο εργοδότης μπορούσε άλλα να γράφει και άλλα να κάνει, αν δεν υπήρχε έλεγχος, στις υπερωρίες έτσι και τώρα που θα επιβάλλει ό,τι θέλει με την ατομική σύμβαση, να δηλώνει μόνος του ό,τι θέλει στην ψηφιακή κάρτα.

Σαφώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τα τεχνικά μέσα αλλά αυτά δεν λύνουν προβλήματα. Αυτά πρέπει να έχουν έλεγχο και πολιτική βούληση.

Στα θέματα της τηλεργασίας. Θετικό αν κ με πολύ καθυστέρηση ότι φέρνετε ένα θεσμικό πλαίσιο. Το ζητάμε εδώ και 14 μήνες.

Οι ρυθμίσεις που φέρνετε όμως είναι ακόμα λιγότερο δεσμευτικές όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για την έγγραφη δέσμευση του εργοδότη με τον εργαζόμενο.

Η τηλεργασία ναι μεν θα μείνει στη ζωή μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεφεύγει από την ανάγκη των συλλογικών συμβάσεων και το εργασιακό δίκαιο.

Εμείς δεν θέλουμε την τηλεργασία το όχημα της πλήρους ελαστικοποίησης.

Θετικό ότι φέρνετε κάποιες ρυθμίσεις για τις πλατφόρμες αλλά το κάνετε με πολύ αρνητικό τρόπο. Δημιουργείτε τεκμήριο ότι αυτοί που δουλεύουν στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτώμενοι μισθωτοί από την εργασία τους. Το αντίθετο πρέπει να γίνει. Εσείς ως υπουργός Εργασίας πρέπει να τους καλύψετε ως κατά τεκμήριο μισθωτούς

Εκεί που διαλύετε τα πάντα είναι στο συλλογικό δίκαιο της εργασίας, την απεργία και το δικαίωμα σε αυτή. Επιστρέφετε τη χώρα και τους εργαζόμενους σε πολύ σκοτεινές εποχές. Πίσω στο 330, στην εποχή της δίωξης των συνδικαλιστών και των απαγορεύσεων της απεργίας. Όλα αυτά είχαν κατοχυρωθεί ως στοιχεία της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας.

Αμφισβητείτε το δικαίωμα αυτοτέλειας των σωματίων, παραβιάζοντας το άρθρο 12 του Συντάγματος. Βάζετε όσους περιορισμούς μπορείτε να σκεφτείτε για την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας.

Όταν το άρθρο 23 του Συντάγματος αναφέρετε στο δικαίωμα στην απεργία δημιουργεί τεκμήριο υπέρ της απεργίας και όχι της απεργοσπασίας. Εσείς ως υπουργός με τις διατάξεις που φέρνετε υπονομεύετε αυτό το δικαίωμα για να ευνοήσετε την απεργοσπασία.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό που νομοθετείτε για τις διώξεις των συνδικαλιστών. Με κάθε τρόπο θέλετε να τους εκφοβίσετε, με μετάθεση ή με απόλυση και οι διατάξεις σας οδηγούν στον εκφοβισμό των εργαζομένων για να μην διεκδικούν και να μην μπαίνουν στα σωματεία. Και φυσικά η αστική ευθύνη είναι ταφόπλακα, αφού θα έχουν εκτός των άλλων και τεράστιο οικονομικό κόστος.

Είναι φανερό ότι η καρδιά αυτού του νομοσχεδίου είναι αντικοινωνική, αντιδραστική αυταρχική και αντιδημοκρατική. Καταδικάζει τον κόσμο της εργασίας να δουλεύει περισσότερο με λιγότερη αμοιβή.

Το νομοσχέδιο το καταψηφίζουμε όπως και η πλειονότητα του ελληνικού λαού και ζητάμε να το αποσύρετε ως απαράδεκτο. Το μήνυμα αυτό θα δοθεί με καθαρότητα στην αυριανή απεργία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL