Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
28.9°C34.5°C
3 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
27.2°C34.3°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.6°C35.4°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C29.1°C
3 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
32 °C
30.1°C31.9°C
4 BF 33%
Σοφία Νικολάου / Κατατέθηκε η μηνυτήρια αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ για το πάρτι των απευθείας αναθέσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σοφία Νικολάου / Κατατέθηκε η μηνυτήρια αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ για το πάρτι των απευθείας αναθέσεων

ΣΥΡΙΖΑ Άρειος Πάγος Παύλος Πολάκης
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Μηνυτήρια αναφορά κατά της γενικής γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου για το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος κατέθεσε σήμερα Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όπως είχε προαναγγείλει την περασμένη Παρασκευή.

Με βαλίτσες γεμάτες στοιχεία οι τομεάρχες Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Προστασίας του Πολιτη Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Διοικητικής Διαφάνειας Παύλος Πολάκης, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο Εμμ. Καπνισάκη, υπέβαλαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη μηνυτήρια αναφορά, κατηγορώντας τη Σοφία Νικολάου για πρόκληση ζημίας στο Δημόσιο, η οποία ξεπερνά τα 2,1 εκατ. ευρώ

«Η κ. Νικολάου στο όνομα του κορωνοϊού είναι το πιο κραγμένο παράδειγμα απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες που φτιάχτηκαν μια-δυο ημέρες πριν την ανάθεση» τόνισε σε δηλώσεις του έξω από τον Άρειο Πάγο ο Παύλος Πολάκης. Όπως θύμισε, ο ίδιος είχε προκαλέσει πολλές φορές κάποιον εισαγγελέα να κινηθεί αυτεπάγγελτα, αλλά αυτό δεν έγινε. «Περιμένουμε με τα αναλυτικότατα και συντριπτικά στοιχεία, τα οποία καταθέσαμε σήμερα να κινηθεί γρήγορα η εισαγγελία και να αποδοθούν αυτές οι ευθύνες» σημείωσε.

«Η φράση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Ηλία Ηλιού "θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα" αποκτά σήμερα μια ξεχωριστή επικαιρότητα» τόνισε ο Θ. Ξανθόπουλος. Όπως επισήμανε, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος δεν απασχολεί μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά ολόκληρη την κοινωνία. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες» συμπλήρωσε.

«Ελπίζουμε η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να επαναφέρει στην εθνική νομοθεσία τις διαδικασίες που διασφαλίζουν τον έλεγχο, τη νομιμότητα, την τήρηση της διαφάνειας και την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» δήλωσε ο Χρ. Σπίρτζης. 

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα οι τρεις τομεάρχες, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής υπέγραψε από τις 30 Μαρτίου 2020 μέχρι τις 30 Μαρτίου 2021, 28 συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών για τις φυλακές της χώρας σε τιμές που υπερέβαιναν κατά πολύ όχι μόνο τις τιμές με τις οποίες άλλοι δημόσιοι Φορείς προμηθεύονταν κατά την ίδια χρονική περίοδο, αλλά ακόμη και τις εκάστοτε τιμές λιανικής πώλησης στην ελεύθερη αγορά. Ζητούν έτσι από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει το ενδεχόμενο η Σοφία Νικολάου να έχει τελέσει πράξεις διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συμβάσεις της Σοφίας Νικολάου, η οποία όμως δεν είχε γίνει γνωστή ως τώρα. Τα στοιχεία που προσκόμισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αξιοποιηθούν στην υπάρχουσα έρευνα. 

«Σαλαμοποίηση» των έργων για να μην γίνονται διαγωνισμοί

Οι καταγγέλλοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι η γενική γραμματέας ζημίωσε εν γνώσει της το Δημόσιο, αφού, σκοπίμως και κατ’ εξακολούθηση, προχωρούσε σε «σαλαμοποίηση» των έργων ώστε να μπορεί να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις.

«Η καταγγελλόμενη προκειμένου να αποφεύγει σκοπίμως την τήρηση των διατάξεων του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου οι οποίες εφαρμόζονται απαρέγκλιτα  σε κάθε σύμβαση άνω των 139.000 ευρώ και προβλέπουν διαγωνιστικές διαδικασίες ακόμη και σε επείγουσες περιπτώσεις προέβαινε τεχνηέντως στην κατάτμηση της εκάστοτε σύμβασης, ούτως ώστε να εμφανίζει την εκτιμώμενη αξία εκάστης εξ αυτών μικρότερη του ποσού των 139.000 ευρώ» σημειώνουν συγκεκριμένα στην αναφορά τους. Όπως επισημαίνουν, μέσω αυτής της μεθόδευσης, η Σοφία Νικολάου προχωρούσε σε απευθείας αναθέσεις, παρακάμπτοντας τη νομοθεσία, ακόμη  όμως και τις διατάξεις που εκτάκτως είχαν θεσπιστεί από την κυβέρνηση λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής  ανέθεσε το σύνολο των προμηθειών σε 14 εταιρείες. Εντύπωση προκαλεί ότι μία από τις εταιρείες αυτές συστήθηκε μόλις την προηγούμενη μέρα υποβολής της προσφοράς της, δεν διέθετε γραφεία και υπαλλήλους και η οποία, πέραν της συγκεκριμένης ανάθεσης δεν έχει εμφανίσει καμία άλλη εμπορική δραστηριότητα σε κανέναν απολύτως τομέα. 

Ταυτόχρονα, κάποιες από τις 14 εταιρείες αυτές τροποποίησαν το καταστατικό τους λίγες ημέρες πριν από τις κατά περίπτωση αναθέσεις από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, προκειμένου να περιλάβουν στους  εταιρικούς τους σκοπούς το εκάστοτε υπό ανάθεση αντικείμενο. Μάλιστα, τέσσερις εταιρείες δεν είχαν συναφή δραστηριότητα στον εν λόγω τομέα, καθώς ασχολούνταν κατά κύριο επάγγελμα με εντελώς άσχετα αντικείμενα, μία ακόμη εταιρεία δεν είχε καμία απολύτως (προγενέστερη ή μεταγενέστερη) συμμετοχή σε οιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας του Δημοσίου με ομοιογενή αγαθά, και τέλος, τρεις εταιρείες εμφανίζονταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα με τις υπό κρίση αναθέσεις να προσφέρουν (είτε στις ιστοσελίδες τους είτε ως συμμετέχουσες σε έτερους δημόσιους διαγωνισμούς) τα ίδια είδη σε χαμηλότερες τιμές.

Πάνω από 500.000 ευρώ σε εταιρεία για απολυμάνσεις με 3 διαδοχικές αποφάσεις

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των μεθοδεύσεων της Σοφίας Νικολάου αποτελεί η περίπτωση μίας εταιρείας, που σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μηνυτήρια αναφορά προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, εισέπραξε 506.740 ευρώ για την απολύμανση των 34 φυλακών της χώρας, του Ιδρύματος Αγωγής Αρρένων Βόλου και των 120 υπηρεσιακών τους οχημάτων, καθώς και για την απεντόμωση και μυοκτονία των ίδιων καταστημάτων κράτησης. Η εν λόγω εταιρία, αναφέρεται στην αναφορά των τριών βουλευτών, πήρε το έργο με τρεις διαδοχικές αποφάσεις της Σοφίας Νικολάου, οι οποίες είναι παράνομες αφού το ποσό της κάθε ανάθεσης ξεπερνούσε κατά πολύ το όριο των 139.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συγκεκριμένη εταιρεία, ωστόσο, δεν είχε καμία απολύτως σχέση με απολυμάνσεις, απεντομώσεις και μυοκτονίες, ενώ οι συμβάσεις με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, είναι μόνες που έχει συνάψει ποτέ με το Δημόσιο. Η δε τροποποίηση του καταστατικού της, με την οποία προστέθηκε στους σκοπούς της η παροχή υπηρεσιών καθαρισμών και απολυμάνσεων, δημοσιεύθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) μία ημέρα μετά την ημερομηνία της πρώτης ανάθεσης. 

Η εν λόγω εταιρεία δεν διέθετε καν την ειδική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για υπηρεσίες απεντόμωσης και μυοκτονίας, ούτε όμως περιλαμβανόταν στο δημόσιο μητρώο των αδειοδοτημένων εταιρειών για πραγματοποίηση τέτοιων εργασιών που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αν και αυτό αποτελεί εκ του νόμου προαπαιτούμενο για την ανάληψη και εκτέλεση αυτών. 

Μάλιστα, η ανάδοχος δεν εκτέλεσε η ίδια το έργο που ανέλαβε αλλά το ανέθεσε σε υπεργολάβους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι τρεις βουλευτές, «τρεις από τις οκτώ εταιρείες – υπεργολάβους είχαν παράσχει και στο παρελθόν αντίστοιχες υπηρεσίες σε Καταστήματα Κράτησης ανά την επικράτεια, με χρεώσεις ανά εφαρμογή στο 1/3 ή ακόμη και στο 1/4 του ποσού που δαπανήθηκε με την υπό κρίση ανάθεση για κάθε Κατάστημα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνυτήριας αναφοράς, προκύπτει ότι «για μία εφαρμογή απολύμανσης και μία εφαρμογή απεντόμωσης/μυοκτονίας για τις οποίες η Γ.Γ.Α.Π κατέβαλε 326.940 ευρώ, τα Καταστήματα Κράτησης κατέβαλαν αντίστοιχα, με αυτοτελείς συμβάσεις, το συνολικό ποσό των 38.858,07 ευρώ, με την διαφορά, συνεπώς, να ανέρχεται σε 288.081,93 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη ζημία του Δημοσίου».

Ιδρύονταν εταιρείες αποκλειστικά για να αναλάβουν τις προμήθειες

Πέρα από το παραπάνω χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο που ζημίωσε με τις αναθέσεις της η Σοφία Νικολάου, η αναφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει πολλά άλλα.

Έτσι, αναφέρεται ότι εταιρεία η οποία εισέπραξε 213.400 ευρώ για την προμήθεια ειδών ατομικής υγιεινής και ειδών καθαρισμού και απολύμανσης για όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας, συστήθηκε μόλις μία ημέρα πριν την υποβολή της προσφοράς της στην Γ.Γ.Α.Π. αποκλειστικά για να αναλάβει την εν λόγω προμήθεια. Και αυτή δεν εμφανίζεται να έχει γραφεία ή υπαλλήλους, δεν έχει καταθέσει ισολογισμό και ούτε βέβαια έχει συνάψει ποτέ στο παρελθόν άλλη σύμβαση με το Δημόσιο. 

Ερωτήματα προκαλεί ότι η προσφορά της εταιρίας υποβλήθηκε πριν το Δημόσιο δεσμεύσει το ποσό, χωρίς να υπάρχει καν σχετική απόφαση από την αρμόδια Υπηρεσία περί της δήθεν ανάγκης προμήθειας των υλικών καθαριότητας και ειδών ατομικής υγιεινής.

Εξάλλου, η Σοφία Νικολάου δαπάνησε και 366.000 ευρώ τα οποία διατέθηκαν σε τρεις εταιρίες οι οποίες προμήθευσαν τις φυλακές με χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης. Και σ’ αυτήν την περίπτωση όμως, οι δύο από τις τρεις εταιρείες υπέβαλαν την προσφορά τους πριν από τις σχετικές αποφάσεις της Γ.Γ.Α.Π. για δέσμευση πίστωσης του εκάστοτε ποσού δαπάνης, ενώ οι τιμές στις οποίες συμφώνησε το Δημόσιο ήταν εξόφθαλμα υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που κατά την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο άλλοι δημόσιοι Φορείς, Οργανισμοί, και Ν.Π.Δ.Δ προμηθεύθηκαν τις χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης. 

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τεκμηριώνουν στην αναφορά τους, ότι απ’ αυτήν και μόνο την περίπτωση προκλήθηκε ζημία ύψους 236.400 ευρώ. Σε άλλες περιπτώσεις, τις οποίες οι βουλευτές καταγράφουν αναλυτικά, εντοπίζουν ζημία του Δημοσίου που ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ κατά περίπτωση. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει πολλές φορές τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση για το «πλιάτσικο» της Σοφίας Νικολάου, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι καλύπτοντάς την φέρει ο ίδιος ακέραια την ευθύνη.

Σημειώνεται ότι οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να γνωστοποιήσουν την εν λόγω αναφορά ως καταγγελία του άρθρου 258 Σ.Λ.Ε.Ε (Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δικές της ενέργειες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL