Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.2°C25.0°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.9°C25.0°C
3 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
25.0°C25.0°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.0°C25.0°C
3 BF 31%
Εμβόλιο / Οι ρυθμοί χελώνας υπονομεύουν το success story
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Οι ρυθμοί χελώνας υπονομεύουν το success story

ΕΜΒΟΛΙΟ

Ευθύ πλήγμα στο εμβολιαστικό success story της κυβέρνησης συνιστούν οι αργοί ρυθμοί προς την «ελευθερία» -όπως αρέσκεται να σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης-, καθώς η επίτευξη του τείχους ανοσίας (70% εμβολιασμένοι ενήλικοι με τις δύο δόσεις) στη χώρα μας αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου!

Ήδη στις τάξεις του Μαξίμου… ψιθυρίζεται ότι «αυτή η εξέλιξη ίσως έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τουριστικές εισπράξεις». Μια σειρά ολιγωριών εκ μέρους της κυβέρνησης -σε συνδυασμό κυρίως με τους καταστροφικούς χειρισμούς της Ε.Ε. στο σκέλος της έγκαιρης προμήθειας των σκευασμάτων- επιβραδύνουν την πορεία ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Η HSBC, σε ανάλυσή της, άλλωστε, για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών στην Ευρώπη, παραθέτει στοιχεία και γραφήματα που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος σε χορήγηση εμβολιαστικών δόσεων και τελευταία σε ρυθμό εμβολιασμών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, ενώ οι σκληροί δείκτες της πανδημίας (κρούσματα, διασωληνωμένοι, απώλειες) δεν υποχωρούν, η κυβέρνηση ανοίγει σταδιακά όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ανεπάρκειες του επιτελικού κράτους -με εξαίρεση το θετικό πρόσημο στην ηλεκτρονική διαδικασία για τη διενέργεια των ραντεβού- αποτελούν τροχοπέδη στο πρόγραμμα «Ελευθερία». Τοπικές μονάδες Υγείας ή Κέντρα Υγείας, αν ήταν στελεχωμένα, θα μπορούσαν να εμπλακούν πιο ενεργά στη διαδικασία ώστε οι ηλικιωμένοι πολίτες να μην αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις προς το νοσοκομείο ή το εμβολιαστικό κέντρο.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε η παρατεταμένη αδράνεια του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό των πολιτών με κινητικά προβλήματα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε ότι από τις 15 Μαΐου θα μπορούν να εμβολιάζονται στο σπίτι οι κατάκοιτοι άνθρωποι με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Συν τοις άλλοις, από τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης στηλιτεύεται η αδράνεια του ισχυρότατου επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης έναντι της αρνητικής δημοσιότητας που εισέπραξαν συγκεκριμένα σκευάσματα (λ.χ. AstraZeneca), με αποτέλεσμα να διογκωθεί η καχυποψία μεγάλης μερίδας πολιτών. Ως κούφια -και σίγουρα ετεροχρονισμένη αυτοκριτική- λογίζεται η πρόσφατη αποστροφή Μητσοτάκη ότι «θα πρέπει να πείσουμε αυτούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, σε όλες τις ηλικίες, ότι πρέπει να το κάνουν για να προστατέψουν τους εαυτούς τους και να βοηθήσουν όλους μας να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας»….

Βλαχογιαννόπουλος: «Το εμβολιαστικό πρόγραμμα για να πετύχει χρειάζεται διαφάνεια»

«Έχουμε αποτύχει και δεν το λέμε» δήλωσε προχθές ο καθηγητής Ανοσολογίας στο ΕΚΠΑ Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, που παραιτήθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ επικαλούμενος λόγους δυσλειτουργίας της συγκεκριμένης επιτροπής ως προς τον τρόπο διαχείρισης του εμβολίου της AstraZeneca.

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα, για να πετύχει, χρειάζεται διαφάνεια» είπε ο καθηγητής που πρόσφατα αποχώρησε από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης με μια ηχηρή δήλωση σχετικά με την άρνηση παραδοχής ότι υπάρχουν σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου AstraZeneca. «Χρειάζεται έλεγχος στα εργαστήρια και όχι στα κανάλια» τόνισε ο Π. Βλαχογιαννόπουλος, ασκώντας έντονη κριτική στους επιστήμονες που συμμετέχουν στις επιτροπές για αντιφατικές δηλώσεις που δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες σχετικά με τα εμβόλια και τορπιλίζουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα. «Κανένας τους δεν τολμάει να μιλήσει για την πραγματική κατάσταση και αναρωτιέμαι αν ντρέπονται που τους δίνει εντολές ο κ. Γεραπετρίτης» πρόσθεσε χαρακτηριστικά….

Σε αυτό το φόντο, πολλοί προεξοφλούν ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το δόγμα της ατομικής ευθύνης και στο μέτωπο του εμβολιασμού...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL