Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
19 °C
17.0°C20.0°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.1°C18.3°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
14.4°C20.0°C
1 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.9°C22.0°C
2 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.4°C
3 BF 68%
Εργασιακό νομοσχέδιο / Καλλωπίζουν τον οδοστρωτήρα πριν τα αποκαλυπτήρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακό νομοσχέδιο / Καλλωπίζουν τον οδοστρωτήρα πριν τα αποκαλυπτήρια

ΠΕΛΩΝΗ

Το μαύρο άσπρο επιχειρεί να κάνει στο εργασιακό τοπίο η κυβέρνηση, μετά τις επώδυνες ανατροπές που κυοφορεί ο οδοστρωτήρας του Μαξίμου και του Κωστή Χατζηδάκη. Στον απόηχο των αντιδράσεων που εκφράστηκαν χθες από συνδικάτα, πολιτικά κόμματα και συλλογικότητες, με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η Αριστοτελία Πελώνη προτίμησε να εγκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ διότι «συκοφαντεί ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση, του οποίου τις λεπτομέρειες δεν έχει διαβάσει»!

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επέμεινε με παραπλανητική διάθεση να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «διαστρεβλώνει τα πράγματα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση καταργεί το οκτάωρο και καθιερώνει δεκάωρο εργασίας». Επιχειρώντας μάλιστα απεγνωσμένα να καθησυχάσει τον κόσμο της εργασίας ισχυρίστηκε ότι «το οκτάωρο κατοχυρώνεται σε ειδικό άρθρο του νομοσχεδίου» καθώς «η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι μια ρύθμιση που ισχύει εδώ και 30 χρόνια».

Η κυρία Πελώνη, τοποθετώντας σε ισότιμη βάση τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, είπε ότι «προφανώς είναι στο χέρι του εργαζόμενου -και μόνο με δική του συμφωνία- να κάνει χρήση, εφόσον θέλει να δουλέψει κάποιες ημέρες περισσότερο για να πάρει άδεια κάποιες άλλες ημέρες». Την εργασιακή επιστροφή στον... 19ο αιώνα την αντιμετώπισε «ως μια πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, που δεν κλείνει τα μάτια στις εξελίξεις. Εξελίξεις καταιγιστικές στην αγορά εργασίας, με ψηφιακές πλατφόρμες, με την τηλεργασία».

Αναφορικά μάλιστα με την αποδιάρθρωση των ωραρίων, είπε ότι το νομοσχέδιο «αντιμετωπίζει όλα αυτά τα ζητήματα και προστατεύει το οκτάωρο και το πενθήμερο της εργασίας και με σύγχρονες μεθόδους της τεχνολογίας, όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας». Υπό αυτό το πρίσμα, συνέστησε... ψυχραιμία αξιώνοντας «να διαβαστεί και να συζητηθεί το νομοσχέδιο όταν τεθεί σε διαβούλευση".

Είπε δε, σε συμβουλευτικό τόνο, «να μην διαστρεβλώνουμε, να μην δημιουργούμε fake news, πριν καν παρουσιαστεί». Τέλος, πρόβαλε το ότι το «νομοσχέδιο έχει πολλές ρυθμίσεις υπέρ των γυναικών. Θεσμοθετεί νέες άδειες, όπως άδεια πατρότητας, και ακολουθεί βέλτιστες πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών”.

Στο μικροσκόπιο οι φειδωλοί βουλευτές και η ΔΑΚΕ

Δεν περνά ωστόσο απαρατήρητη η φειδωλή στάση των βουλευτών της Ν.Δ. έναντι των ανατροπών στο εργασιακό πεδίο. Οι παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ παρατηρούν ότι «την αποστολή του πλασαρίσματος των βασικών πτυχών του νομοσχεδίου στην κοινωνία την έχουν αναλάβει αποκλειστικά κάποιοι εκ των ενοίκων του Μαξίμου μαζί με τον υπουργό Εργασίας». Τέλος, στο μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου τίθενται οι αντιρρήσεις που εγείρει η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα στις «προτάσεις Χατζηδάκη».

Η κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει τις πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε να ανιχνεύσει -μέσω τηλεδιάσκεψης- τις διαθέσεις της συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ. Στη σύσκεψη όχι μόνο δεν προέκυψε κοινός τόπος αλλά οι γαλάζιοι συνδικαλιστές «εμφανίστηκαν ανένδοτοι, ειδικά στο σκέλος που αφορά τον περιορισμό στη δυνατότητα προκήρυξης απεργιών»...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL