Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.4°C17.0°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.7°C15.0°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
9.4°C17.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C17.2°C
5 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 76%
Ψήφος αποδήμων / Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ σε απάντηση του πυροτεχνήματος Βορίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψήφος αποδήμων / Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ σε απάντηση του πυροτεχνήματος Βορίδη

Τσίπρας Βουλή
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Το πυροτέχνημα του Υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς» επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης, αναφορικά με την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καταργήσει κάθε περιορισμό στα κριτήρια που επιτρέπουν σε αποδήμους να ψηφίσουν.

Τα τρία στελέχη του κόμματος υπογραμμίζουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων» και πως «κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων». 

Υπενθύμισαν δε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

«Η πρόταση αυτή  συγκέντρωσε 160 ψήφους στην Προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές. Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κα Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε το νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού» σημειώνεται στην ανακοίνωσή τους.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας αλλά για λόγους εντυπώσεων» επισήμαναν οι Κατρούγκαλος, Τζάκρη και Ζαχαριάδης.

Συμπλήρωσαν: «Για να φανεί όμως ακόμη πιο καθαρά ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψέματα στους ομογενείς αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού λαού καταθέτουμε και εμείς τροπολογία που επαναλαμβάνει την αρχική μας πρόταση, ως εξής:

1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:

  • Ευρώπης
  • Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
  • Χωρών Ωκεανίας - Άπω Ανατολής και
  • Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές  αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται

«Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη» κατέληξαν στην ανακοίνωση.

Κώστας Ζαχαριάδης: Θέλετε να κάνετε έναν τεχνητό διχασμό για να κάνετε κωλοτούμπα

«Την ομογένεια θέλετε να τη χρησιμοποιείτε όπως ο κ. Διαμαντάρης με τα ψεύτικα πτυχία που τον κάνατε υπουργό και έφυγε νύχτα. Θέλετε να εργαλειοποιείτε την ομογένεια αξιοποιώντας διάφορες μειοψηφικές φωνές στο εσωτερικό της» ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε εκτενώς στο τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και στο τι δεν έκανε η ΝΔ.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

«Κ. Βορίδη τι έγινε; Σφίξανε τα γάλατα στο εσωτερικό και είπατε να ρίξετε μια φωτοβολίδα στο εξωτερικό; Σκέφτεστε να δημιουργήσετε ένα διχασμό στην ομογένεια στο εξωτερικό και να προσπαθήσετε στη συνέχεια να το εισάγετε στο εσωτερικό; Εγώ καλόπιστα σας ζητώ να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη της κ. Τζάκρη και τη ερώτηση δυο και την ερώτηση τρία και έπειτα ας δούμε τι έχουμε συζητήσει και ψηφίσει μέσα στη Βουλή.

Δεκέμβριος 2019, δε συγκυβερνούσαμε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελ. Λύση ΥΠΕΡ. Σας ρωτάω ευθέως: μετανιώσατε; Δε σας βγαίνει κάτι; Τι έγιναν τα μεγαλεπήβολα πρωτοσέλιδα του φιλοκυβερνητικού τύπου το σαββατοκύριακο; Η κ. Τζάκρη έδινε αυτές της πληροφορίες και διαρροές;

Εμείς είμαστε περήφανοι για την ψήφο μας, κάναμε εξαντλητική διαβούλευση εβδομάδων για να καταλήξουμε και είχε παίξει θετικό πρωταγωνιστικό ρόλο και το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ και όλα τα κόμματα. Τώρα τι λέτε και εσείς κ. Βορίδη και η κ. Πελώνη; Διαβάσαμε, λέτε, μια απάντηση σε μια συνέντευξη και φέρνουμε ένα νόμο. Πολύ ωραία νομοθέτηση κ. Βορίδη. Την προηγούμενη φορά κάναμε επιτροπές, διαβουλευόμασταν, τώρα το κάνετε έτσι, με απόλυτο τυχοδιωκτισμό, εργαλειοποίηση της ομογένειας και επικοινωνιακές φωτοβολίδες.

Δε θέλετε σήμερα να συζητάμε τη μαφιόζικη δολοφονία του δημοσιογράφου. Δε θέλετε να συζητάμε ένα χρόνο και ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων με 25 παιδιά στην τάξη. Δε θέλετε να συζητάμε ότι έχουμε φτάσει τους 800 διασωληνωμένους. Δε θέλετε να συζητάμε ότι πήγε προχθές ο Πρωθυπουργός να δει τα λεωφορεία και σήμερα αντί να είναι στο δρόμο είναι στα αμαξοστάσια. Θέλετε να κάνετε έναν τεχνητό διχασμό για να κάνετε κωλοτούμπα από αυτό το οποίο ψηφίσατε, όπως κάνατε και με τη διάταξη του ΑΣΕΠ.

Με την ευκαιρία, θέλω να ξεκαθαρίσω από αυτό το βήμα τα εξής:

Πρώτον, είμαστε υπέρ της ψήφου των απόδημων στις εκλογές, όπως αποφασίσαμε τότε, ως επιλογή διακομματικού συμβιβασμού. Είχαμε όμως πριν τη δική μας θέση, την οποία περιγράφει και η κ. Τζάκρη στη συνέντευξή της και όπως το βγάλαμε σήμερα και σε ανακοίνωση. Ελπίζω αυτό να είναι κατανοητό.

Δεύτερον, και η ΝΔ είχε την ευθύνη για τον αποκλεισμό των αποδήμων εδώ και δεκαετίες. Δεν έγινε κυβέρνηση η ΝΔ πρώτη φορά στις 7 Ιουλίου του 2019. Και το 2012-2015 και το 2004-2009 και το 1991-1993 η ΝΔ κυβερνούσε. Τι έκανε τότε; Τίποτα.

Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε πρώτη φορά το 2015; Ξεκίνησε τη νομοπαρασκευαστική το 2018, ξεκίνησε τη Συνταγματική Αναθεώρηση που έβαζε το θέμα και συνέχεια ψήφισε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τη ρύθμιση το 2019, διότι εμείς δεν εργαλειοποιούμε την ομογένεια όπως κάνετε εσείς. Σας είχα ζητήσει από βήματος της Βουλής όταν συζητούσαμε το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, του οποίου τη διάταξη αλλάζετε, να κάνουμε διάλογο για την ομογένεια. Σας είχα πει να διαλέξετε και το γήπεδο και το δημοσιογράφο και να συζητήσουμε. Για τις αμερικάνικες εκλογές, για τις διεθνείς εξελίξεις για να μπορέσει να παρακολουθήσει ο κόσμος.

Ξέρετε τι κάνατε το αποφύγατε. Όπως είχε πει και η κ. Μπακογιάννη σε μια ωραία προηγούμενη τοποθέτηση της «κότα λυράτη, μαυροπουπουλάτη». Δε συζητάτε δημόσια αλλά διαβάζετε μια παράγραφο και μετά φέρνετε νόμο.

Την ομογένεια θέλετε να τη χρησιμοποιείτε όπως ο κ. Διαμαντάρης με τα ψεύτικα πτυχία που τον κάνατε υπουργό και έφυγε νύχτα. Θέλετε να εργαλειοποιείτε την ομογένεια αξιοποιώντας διάφορες μειοψηφικές φωνές στο εσωτερικό της. Θυμάστε τον κ. Πατούλη στη Νέα Υόρκη; Θυμάστε αυτό το μειοψηφικό κομμάτι που έσερνε ο κ. Πατούλης τι είχε πει για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Θυμάστε τις διαδηλώσεις στην Αυστραλία;

Εμείς αντιθέτως με εσάς, δε θέλουμε να διχάσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού. Θεωρούμε ότι η ομογένεια -που στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι προοδευτικοί πολίτες- θέλουν να μετέχουν στις εκλογές. Και δεν πιστεύουμε πως αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορείτε να κάνετε τέτοια πολιτικά παιχνίδια. Είμαι 36 χρονών και οι περισσότεροι συμφοιτητές και συμμαθητές μου βρίσκονται στο εξωτερικό, τα καλύτερα μυαλά της χώρας και εμείς θέλουμε να πάνε να εγγραφούν στη διαδικασία και να ψηφίσουν.

Το δικό σας κόμμα κ. Βορίδη χρεοκόπησε την Ελλάδα το 2009, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι η Αριστερά. Αυτοί οι άνθρωποι που έφυγαν λόγω αυτού πρέπει να έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν. Αλλά και οι παλαιότεροι που έφυγαν τις δεκαετίες του 1950, 1960, 1970. Ας αναλογιστούμε πως έχει προκύψει τόσο μεγάλη ελληνική ομογένεια και διασπορά; Επειδή η ΝΔ χρεοκόπησα τη χώρα το 2009 και επειδή η Δεξιά είχε την πατρίδα φτωχή, μίζερη, καθηλωμένη με το μονοκομματικό της κράτος αυτές τις δεκαετίες μετά τον πόλεμο. Οι άνθρωποι που έφυγαν από την Ελλάδα και την αγαπούν θέλουν να συμμετέχουν. Θέλουμε λοιπόν κανόνες για να συμμετέχουν και όχι μικροκομματικά παιχνίδια. Αν νομίζετε ότι την ώρα που καταρρέετε στο εσωτερικό με κάποιο μαγικό τρόπο θα φτιαχτείτε από το εξωτερικό για να σωθείτε κάποιο πολύ μεγάλο λάθος κάνετε.

Και οι Έλληνες που διαμένουν εντός Ελλάδας και όσοι μένουν εκτός θα σας μαυρίσουν κ. Βορίδη γιατί σας βλέπουν, γιατί σας ξέρουν και σας κατάλαβαν.

Φόβο του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ο Μάκης Βορίδης

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών επιμένει στα επικοινωνιακά παιχνίδια και χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, φόβο.

Αναλυτικά η δήλωση του Μάκη Βορίδη:

«Είναι εντυπωσιακό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε μέρα την άποψή του στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού παίζοντας μαζί τους παιχνίδια εντυπώσεων.

Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακόμα και με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, σήμερα προτείνει 4 έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες και μάλιστα σε ενιαία λίστα (!). Η ψήφος τους δηλαδή να μην έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και να μην μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό.

Προφανώς, θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να μπορούν να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Ενδεχομένως αύριο να προτείνει κάτι άλλο, κάτι άλλο ακόμη πιο αντισυνταγματικό.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπογράφουσα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κα Τζάκρη, διαφωνεί με την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κα Τζάκρη όπως αυτή εκφράστηκε στον «Εθνικό Κήρυκα».

Προτείνουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί επιτέλους και να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας.

Είναι πλέον προφανές ότι ένα είναι το κόμμα που φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων: ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή όπου και θα κληθούν να τοποθετηθούν ενώπιον των Ελλήνων του Εξωτερικού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL