Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Λιγνιτωρυχεία σε παρακμή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λιγνιτωρυχεία σε παρακμή

Εργοστάσιο της ΔΕΗ

Θυμάμαι εκεί στην πρώτη δεκαετία του αιώνα, όταν με τους πανεπιστημιακούς Ευθύμη Παπαδημητρίου και  Άννα Βλάχου κάναμε μια επίσκεψη στα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας.  Ήτανε ημέρα Κυριακή, τα λιγνιτωρυχεία δεν δούλευαν, αλλά εμείς εξασφαλίσαμε άδεια εισόδου από μια φίλη που ο άντρας της δούλευε ως μηχανικός.

Από μακριά φαίνονταν όλα ανθρώπινα - τα φορτηγά, ένα κινητό εργοστάσιο, οι εξορύξεις. Μόνο που όταν πλησιάσαμε είδαμε ότι τα φορτηγά ήταν μαμούθ, ότι στεκόσουν δίπλα στη ρόδα κι αυτή ήταν ψηλότερη από σένα, ότι το κουβούκλιο της οδήγησης ήταν τεράστιο, ότι το όριο της ταχύτητας ήταν 30 χιλιόμετρα γιατί ο οδηγός δεν μπορούσε να βλέπει όλο το σκηνικό της πορείας του.

Το κινητό εργοστάσιο ήταν επίσης μαμούθ, πάνω σε ρόδες, και στόχο είχε την επεξεργασία του μεταλλεύματος. Κι ακόμη το «πηγάδι», το οποίο ανακαλύψαμε έκπληκτοι ότι και αυτό είχε θηριώδεις διαστάσεις: το στόμιό του ήταν τουλάχιστον 300 επί 400 μέτρα, ενώ σε βάθος έφτανε τα 150 μέτρα!  Έπειτα παρακολουθήσαμε τις εκρήξεις από δυναμίτες «εμφυτευμένους» σε διάφορες αποστάσεις και την παραλαβή του πρωτοβάθμιου υλικού. Η διαδικασία ήταν πολύ εντυπωσιακή έτσι όπως εμείς στεκόμασταν από απόσταση ασφαλείας.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανένας από τα λιγνιτωρυχεία! Πιο χαρακτηριστικό είναι τα σεντόνια που κρεμούσαν για στέγνωμα οι νοικοκυρές στην προ φίλτρων εποχή και τα οποία έβγαζαν κάτι τρύπες «να» από το θειάφι! Αξιομνημόνευτες ήταν και οι απειλές για την «ευστάθεια» και την αρτιότητα των γύρω χωριών.

Η ΔΕΗ χρωστούσε πάρα πολλά στους κατοίκους. Αρκετά βέβαια τα «εξαργύρωσε» με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με τις αποζημιώσεις κ.λπ.  Όμως αυτά δεν της έφταναν, γι' αυτό απεφάσισε να... μηνύσει τον Νίκο Στεφανή! Και μάλιστα ενάντια στον λόγο των ειδημόνων. Λόγου χάρη του καθηγητή του ΕΜΠ Κωνσταντίνου Λουπασάκη, που υποστήριζε ότι για την κατολίσθηση του ορυχείου και για τις εδαφικές υποχωρήσεις που παρατηρούνται από το 2006 στον οικισμό των Αναργύρων ευθύνεται η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ. Παρόμοια λέει και ο καθηγητής Θεόδωρος Τσάπανος, ο δε Συνήγορος του Πολίτη είναι πιο κατηγορηματικός: Χρόνια πριν την κατολίσθηση είχαν εµφανιστεί εδαφικές διαρρήξεις που ουδέποτε αξιολογήθηκαν, ενώ ουδεµία έγκαιρη κινητοποίηση υπήρξε από την επιχείρηση όταν εντάθηκαν τα φαινόμενα, στις αρχές του 2017.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL