Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
27.6°C31.2°C
4 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
29.9°C32.8°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
31.6°C32.0°C
4 BF 36%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.8°C27.1°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
30.7°C30.9°C
3 BF 30%
Δημοσκόπηση Palmos Analysis για «Α» / Κάτω από τη βάση η κυβέρνηση στη στήριξη της οικονομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσκόπηση Palmos Analysis για «Α» / Κάτω από τη βάση η κυβέρνηση στη στήριξη της οικονομίας

Κλειστό κατάστημα στην Αθήνα λόγω lockdown
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Το γενικό αφήγημα της κυβέρνησης και τα επιμέρους αφηγήματα, επιδόσεις και πρωτοβουλίες της, έχουν πάψει πλέον να γίνονται αποδεκτά από τους πολίτες, σε αρκετές δε περιπτώσεις ακόμα και από αυτούς που εγγράφονται στον προνομιακό γι' αυτήν χώρο της Δεξιάς και Κεντροδεξιάς. Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Palmos Analysis για λογαριασμό της ΑΥΓΗΣ. Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 17 έως 19 Φεβρουαρίου με δείγμα 1.000 ψηφοφόρων, απ' όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Δεν έχει περιλάβει την κακοκαιρία “Μήδεια” και την εξέλιξη του σκανδάλου Μενδώνη - Λιγνάδη, που κατά πάσαν πιθανότητα θα έχει επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους χειρισμούς της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθώς η πανδημία και τα λοκντάουν μέσα στα λοκντάουν συνεχίζονται, οι ερωτηθέντες στην έρευνα κρίνουν μη ικανοποιητικά τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων. Οι αρνητικές απαντήσεις ήταν διπλάσιες από τις θετικές στο γενικό σύνολο, 62% έναντι 30%, και οριακά θετικές με 45% έναντι 44% μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Σε καμιά εισοδηματική, επαγγελματική ή ηλικιακή κατηγορία η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να έχει θετική διαφορά, ενώ καταγράφει τα καλύτερα ποσοστά της στους συνταξιούχους και τα υψηλότερα εισοδήματα, παραμένοντας ωστόσο μειοψηφική. Τη χειρότερη γνώμη έχουν, όπως είναι αναμενόμενο, οι νέοι από 17 έως 34 ετών, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οι άνεργοι, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταγράφει εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις ακόμα και στον κεντρώο χώρο που σεμνύνεται πως εκπροσωπεί.

Πίνακας με γκάλοπ

Απαισιοδοξία και δυσαρέσκεια

Ανάλογη είναι και η εικόνα στα ερωτήματα που αφορούν το αν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση και τον βαθμό ικανοποίησης από το έργο της κυβέρνησης γενικά.

Και εδώ οι αρνητικές γνώμες επικρατούν των θετικών κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στην ερώτηση για την κατεύθυνση της χώρας, ενώ στον βαθμό ικανοποίησης το "σκορ" είναι 60 - 40, μακριά δηλαδή από τις περσινές καταγραφές επί... Μωυσέως. Και στα δύο αυτά γενικά ερωτήματα η κυβέρνηση χάνει το Κέντρο και όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, διασωζόμενη μόνον στις ηλικίες 55+ ως προς τη γενική κατεύθυνση. Στις νεαρές ηλικίες 17 - 34 ετών, η Ν.Δ. χάνει με "νταμπλ σκορ".

Στον πάτο τα κανάλια

Όπως φαίνεται -κι αυτό ώς έναν βαθμό εξηγεί την αρνητική στάση των πολιτών-, οι ερωτώμενοι δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ που κατά βάση στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης. Στην ερώτηση ποια μέσα θεωρείτε πιο αξιόπιστα, τα ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα πατώνουν με μόλις 9% αξιοπιστία, με τις ιστοσελίδες να προηγούνται με 22% και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση να ακολουθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ιδιωτικά κανάλια καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά στις ηλικιακές κατηγορίες έως 54 ετών και διασώζονται μόνον στην κατηγορία μορφωτικού επιπέδου αποφοίτων Δημοτικού, εκεί που οι ιστοσελίδες και τα σόσιαλ μίντια καταγράφουν τη χαμηλότερη διείσδυση. Γενικά καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL