Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Πολλά σύννεφα μαζεύονται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολλά σύννεφα μαζεύονται

Στιγμιότυπο από το μετρό στην Αθήνα
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η έρευνα της Palmos Analysis δημοσιεύεται σε μία εξαιρετικά πυκνή περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 19.2, οπότε τελείωσε η έρευνα, έχουν μεσολαβήσει τρία κομβικά γεγονότα, των οποίων τον αντίκτυπο δεν καταγράφει: η κακοκαιρία «Μήδεια» και οι συνέπειές της κυρίως στην Αττική, η εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ και η καταστολή στους φοιτητές και φυσικά το ελληνικό #metoo με επίκεντρο την υπόθεση Λιγνάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας συνοψίζονται στα εξής:

1. Η πανδημία εξακολουθεί να θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και αυτή την περίοδο (45%), ενώ μεγάλη αύξηση παρατηρείται στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και στα ελληνοτουρκικά (44% έναντι 30% τον Νοέμβριο), ενόψει και της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά κυρίως λόγω της σκληρής ρητορικής του Ερντογάν. Σταθερά ψηλά στις ιεραρχήσεις των πολιτών βρίσκονται η οικονομική ανάπτυξη και η ανεργία (33% και 29% αντίστοιχα).

2. Σημαντικό εύρημα αποτελεί και το ότι το 62% των πολιτών θεωρεί δικαιολογημένες τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και των πολιτών στα social media απέναντι στις εικόνες της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ικαρία. Καταλογίζουν στον Κ. Μητσοτάκη ανευθυνότητα και αντιλαμβάνονται ως πρόκληση τις εικόνες συνωστισμού εν μέσω σκληρού lockdown. Κυρίως οι νέοι (17-34 ετών) θεωρούν κατά 73% δικαιολογημένες τις αντιδράσεις, καθώς είναι αυτοί που βιώνουν περισσότερο έντονα την αποστέρηση της κοινωνικότητάς τους.

3. Το 62% των πολιτών θεωρεί ανεπαρκή και αναποτελεσματικά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τις μικρές / μεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, στοιχείο που αφορά και σχεδόν τη μισή εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας, αφού το 44% θεωρεί τα μέτρα ανεπαρκή. Αυτή η οριζόντια αντίθεση σηματοδοτεί την αρχή της ρήξης του κοινωνικού συμβολαίου της Ν.Δ. με τη λεγόμενη μεσαία τάξη και ταυτόχρονα αναδεικνύει τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. να επικοινωνήσει ξανά με αυτόν τον κόσμο, που θα βγει πληγωμένος μετά το τέλος της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

4. Στο ζήτημα των πανεπιστημίων παρατηρείται μια διαφορετική εικόνα από αυτή που προβάλλεται στα ΜΜΕ αναφορικά με τη στάση των πολιτών στο νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως, αφού το 63% των πολιτών -αλλά και το 47% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.- διαφωνεί με την ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων, καθώς αναγνωρίζει μια προσπάθεια απροκάλυπτης εύνοιας των ολίγων και προνομιούχων έναντι των πολλών.

Ακόμα και στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που έχει αναχθεί σε μείζονα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης με ιδεολογικά χαρακτηριστικά, παρατηρείται μια οριακή διαφωνία των πολιτών κατά 52%. Και εδώ ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους της Ν.Δ. διαφωνεί με τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση.

5. Μεγάλης αποδοχής τυγχάνει η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη διοίκηση της ΕΡΤ και τον συναινετικό διορισμό της από την Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής, καθώς το 59% των πολιτών (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι μισοί ψηφοφόροι της Ν.Δ.) συμφωνεί με αυτή.

Όλα τα παραπάνω ευρήματα καταδεικνύουν ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί με έντονη δυσαρέσκεια τη πλειονότητα των κυβερνητικών επιλογών σε όλα τα μέτωπα -παρ' όλο που δεν έχουν φανεί ακόμα οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας σε όλη τους την έκταση. Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση φαίνεται να πελαγοδρομεί και αυτό την οδηγεί σ’ έναν φαύλο κύκλο επικοινωνιακών ολισθημάτων και επιλογών που θολώνουν το πολιτικό της αφήγημα.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη πολιτική και κοινωνική καμπή, στην οποία η κυβέρνηση φαίνεται να μην μπορεί να περάσει με σαφήνεια το πολιτικό της μήνυμα, ώστε να πείσει την κοινωνία και να της παράσχει σιγουριά και προοπτική.

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση καταφέρνει σταδιακά να διευρύνει την κοινωνική της απεύθυνση με μια συνεκτική αντιπρόταση στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο.

Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα και τα πολιτικά αποτελέσματα αυτής της διελκυστίνδας θα κρίνουν τις διεργασίες στην κοινωνία και την πορεία της χώρας. Άλλωστε οι πολιτικοί συσχετισμοί αυτή την περίοδο βρίσκονται υπό συνεχή διαμόρφωση και την οριστική τους μορφή θα αρχίσουμε να τη βλέπουμε όσο επανερχόμαστε στους κανονικούς ρυθμούς της κοινωνικής μας ζωής.

* Ο Κώστας Πουλάκης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL