Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Πανδημία, θεομηνία και σκέψεις για νέα δημόσια πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανδημία, θεομηνία και σκέψεις για νέα δημόσια πολιτική

Χιόνια από την κακοκαιρία Μήδεια
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε εκ νέου την αναγκαιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως μηχανισμού υλοποίησης του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος στην υγεία για κάθε πολίτη διά της εν τοις πράγμασι εφαρμογής της αρχής της ισότητας. Η υπερφόρτωση του ΕΣΥ όμως ανέδειξε εκ νέου την αναγκαιότητα οργάνωσης και ανάπτυξης μονάδων Πρωτοβάθμιας φροντίδας διαγνωστικού χαρακτήρα σε επίπεδο δήμων και περιφερειακών ενοτήτων. Ο πιο φιλόδοξος στόχος θα ήταν η ανάπτυξη διαδημοτικών και περιφερειακών πολυκλινικών. Οι φιλοδοξίες αυτού του είδους όμως αξιώνουν την αξιοποίηση του ενδογενούς δυναμικού, ιατρικού, μικροβιολογικού και νοσηλευτικού, σε όλη του την έκταση.

Η πανδημία συρρίκνωσε ουσιαστικά την πρόσβαση στην Παιδεία και την κοινωνικοποίηση που γεννά η τελευταία, για να μην θίξουμε την προσβολή στην προσωπικότητα των παιδιών και των νέων. Περισσότερες αίθουσες με ολιγάριθμα τμήματα και παράλληλη πρόσληψη νέων εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών είναι ο μονόδρομος για αδιάλειπτο σύστημα δημόσιας δωρεάν Παιδείας από το επίπεδο του προνήπιου έως το επίπεδο του διδακτορικού. Λειτουργικές δομές δημόσιας δωρεάν Παιδείας σημαίνει μηχανισμός υλοποίησης του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος στην Παιδεία.  Ήδη από τα χρόνια τής διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η δημόσια δωρεάν Παιδεία επεκτείνει τον κύκλο των υποστηρικτών της ακόμα και σε πολίτες - γονείς και από τα εκάστοτε πιο εύπορα κοινωνικά στρώματα. Το θεσμικά αξιοκρατικό περιβάλλον το οποίο διαμορφώνει η δημόσια δωρεάν Παιδεία προάγει την κοινωνική ολοκλήρωση πιο άμεσα και πιο δυναμικά από οιονδήποτε άλλο δημοκρατικό θεσμό. Εξ ου και η σαγήνη που ασκεί στην ευρύτητα του ελληνισμού!

Θεομηνίες...

Η θεομηνία του χιονιά, η οποία επέβαλε συνθήκες πολικού Βορρά και στις πλέον νότιες αστικές ζώνες της Αττικής, ανέδειξε την αναγκαιότητα ισχυρής τοπικής διοίκησης, ικανής να δράσει άμεσα και κατασταλτικά. Οι δήμοι χρήζει να διατηρούν τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό για τη διάνοιξη των οδών και τη συγκομιδή των σπασμένων κορμών δένδρων, πλέον δε και παρατηρητήριο για την πρόληψη ακραίων καιρικών φαινομένων γι’ αυτή τη μία φορά κάθε χειμώνα που «το στρώνει» ή πλημμυρίζει.  Άλλωστε, μια φορά στις τόσες λαμβάνει χώρα ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο, είτε λέγεται ακατάπαυστη χιονόπτωση είτε λέγεται ακατάπαυστη βροχή δυνάμενη να προκαλέσει εκτενείς περιουσιακές καταστροφές.

Ένα παρατηρητήριο για την εύρυθμη λειτουργία των υποδομών χρήζει επίσης να ιδρυθεί σε κάθε δήμο.  Ένας, λ.χ., σύνδεσμος με τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρισμού και τηλεφωνίας και με τους φορείς διαχείρισης δικτύων. Το να ανακτήσουμε την παλιότερη μεικτή οικονομία είναι μάλλον μακρόπνοος και οριακά ουτοπικός στόχος, καθώς, όπως έχω επισημάνει σε προγενέστερο άρθρο μου, δεν έχουμε μόνο τη ΔΕΗ αλλά και άλλους, κοντά είκοσι παρόχους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην «ελεύθερη» αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Το να δύναται ο δήμος που φιλοξενεί τα δίκτυα να ασκεί θεσμικά την εποπτεία των υποδομών σε συνέργεια με τον ΔΕΔΔΗΕ για να προλαμβάνονται οι κρίσεις δεν είναι ουτοπικός στόχος.

Οι παρατεταμένες κρίσεις, οικονομικές και υγειονομικές, προκαλούν το ψυχικό άλγος των πολιτών, το οποίο αναπόφευκτα μεταφέρεται στο σπίτι. Δικαίωμα στον εκνευρισμό έχει κάθε δοκιμαζόμενος πολίτης, άνδρας ή γυναίκα, ομοίως δε και κατανόηση. Οι δομές ψυχολογικής στήριξης και οι σχολές γονέων στους δήμους φαντάζουν πιο αναγκαίες από ποτέ, όπως επίσης και οι δομές για την πρόληψη της έμφυλης βίας κατ’ ακολουθίαν της δικαιοπολιτικής κουλτούρας τής εκπορευόμενης από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Κοινωνική πολιτική

Η ίδρυση τράπεζας τροφίμων και η φροντίδα στο σπίτι στους δήμους δύνανται να καλύψουν ανάγκες οικογενειών εν καιρώ κοινωνικού αποκλεισμού λόγω πανδημίας, θεομηνίας ή ανεργίας. Οι κρίσεις δεν κάνουν διακρίσεις και η έκτακτη ανάγκη δεν εξαιρεί καμία χωροταξία. Περιοχές με ακριβές κατοικίες που αγοράστηκαν με τις οικονομίες ετών ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών στις πιο διακεκριμένες κηπουπόλεις της βόρειας Αθήνας επλήγησαν από τριτοκοσμικού χαρακτήρα ελλείψεις κοινωνικών παροχών.

Ενώπιον των στοιχείων της φύσης που ο ίδιος ο άνθρωπος προκαλεί εδώ και δεκαετίες άπαντες είμεθα εξίσου αδύναμοι. Τι νόημα έχει μια άνετη κατοικία στην Εκάλη όταν το επιτήδευμά μου δεν απολαμβάνει λειτουργικής συνέχειας και απειλείται με πτώχευση ή όταν το χιόνι με έχει αποκλείσει από τον κεντρικό αστικό ιστό; «Τα ντουβάρια δεν τρώγονται» λέει ο σοφός λαός μας.

Τράπεζες και οφειλές

Για τον λόγο αυτό ας μην παραβλέπουμε την αναγκαιότητα της αγοράς, τη δυνατότητα της κοινωνίας να συναλλάσσεται δηλαδή. Η ανάγκη για στοχευμένη πολιτική για τον ελεύθερο επαγγελματία από την Αριστερά είναι πλέον ύψιστη προτεραιότητα. Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη να θεσπίσει «κουρέματα», αλλά νέου τύπου ρυθμίσεις. Ο πολίτης στηρίζει το τραπεζικό σύστημα ήδη από το έτος 2009, και έχουμε 2021. Οι τράπεζες διαφημίζουν νέα δανειακά προϊόντα από τότε οπότε παλινορθώθηκε η Δεξιά. Σε ποιους απευθύνονται άραγε; Σε εκείνους που δουλεύουν για να πληρώνουν λογαριασμούς; Από το πρώτο Μνημόνιο έως τις μέρες μας έχουν προκύψει πολλές απρόοπτες μεταβολές συνθηκών κατά τα οριζόμενα στο δίκαιο των συμβάσεων. Είναι παράνομο και καταχρηστικό οι οφειλές να παραμένουν εις το ακέραιο. Εντέλει, είναι εύλογο το ρίσκο να διαμοιραστεί αναμεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.

Η πρώτη εικοσαετία του millennium απέδειξε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι ο αλλοτινός «τρίτος δρόμος» της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας χρήζει να επαναχαραχθεί με βαμμένα έντονα «στο κόκκινο» τα αριστερά του χαρακτηριστικά. Φιλελεύθερη πλουραλιστική αστική δημοκρατία με μαζικοποιημένη δημοκρατική διεργασία διεπόμενη υπό τα θεματικά συλλογικά δικαιώματα και με αναπαλλοτρίωτο το κοινωνικό κράτος συστήνουν τη «νέα μεταπολίτευση» για την Ε.Ε. των λαών.

* Ο Δημήτρης Π. Κυριακαράκος είναι δικηγόρος, κάτοχος ΜΔΕ «Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Πολιτική» Παντείου Πανεπιστημίου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL