Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.7°C18.9°C
1 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C21.1°C
3 BF 30%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C17.8°C
2 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.0°C
3 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
21.0°C21.0°C
4 BF 30%
«Μήδεια» / Ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση του ΔΕΔΔΗΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Μήδεια» / Ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση του ΔΕΔΔΗΕ

ΔΕΗ

Με φόντο την προ των πυλών ιδιωτικοποίηση των εθνικών δικτύων διανομής και του Διαχειριστή τους (ΔΕΔΔΗΕ) και το μεγάλο έλλειμμα προσωπικού του, σε αντίθεση με το... πλεόνασμα υπεραμειβόμενων μεγαλοστελεχών και την προφανή έλλειψη κεντρικού συντονισμού και οργάνωσης, έγιναν απολύτως σαφείς οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Ν.Δ.

Με χιλιάδες νοικοκυριά να μετρούν μέρες χωρίς ρεύμα, στο επίκεντρο βρέθηκαν το πρωτοφανές της κακοκαιρίας και ο ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και οι ευθύνες για κλαδέματα δέντρων που δεν έγιναν, όταν η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. έχει προτεραιότητα την εκποίηση των δημόσιων ενεργειακών υποδομών τη στιγμή που το έλλειμμα προσωπικού είναι δραματικό, ενώ παράλληλα το επιτελικό κράτος αναζητείται...

Την απαξίωση του Διαχειριστή καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αφού ΓΕΝΟΠ και  Ένωση Τεχνικών (ΕΤΕ) ΔΕΗ μιλούν για σοβαρή έλλειψη προσωπικού αφού είχαν προειδοποιήσει τους διοικούντες ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ πριν από την έλευση της “Μήδειας”, ενώ είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον τα μισά συνεργεία που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή ήταν εργολαβικά.

Στοχοποίηση εργαζομένων

Η έλλειψη προσωπικού συνδέεται όχι μόνο με τα όρια των υφιστάμενων εργαζομένων στον αγώνα που έδωσαν και δίνουν ακόμα στο πλαίσιο των έκτακτων καιρικών φαινομένων, αλλά και με την παραμέληση κάποιων εργασιών που προβλέπονται, ούτως ή άλλως, σε επίπεδο πρόληψης.

Την ίδια στιγμή αρμόδιοι και μη “έδειχναν” εύκολα εργαζόμενους - ΔΕΔΔΗΕ ως υπαίτιους μέχρι και για την αδυναμία πρόσβασής τους, π.χ. με δρόμους ή κεντρικές οδούς κλειστές, στα σημεία των ζημιών / βλαβών, ευθύνη που κατά βάση βαρύνει Πολιτική Προστασία και Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ αποπροσανατολιζόταν η κοινή γνώμη μέσω του “πινγκ - πονγκ” της αρμοδιότητας στο κλάδεμα των δέντρων.

Σήμερα η προθεσμία για το 49%

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν κατ' εντολήν της κυβέρνησης η ΔΕΗ “τρέχει” ήδη τον διαγωνισμό για την πώληση του 49% με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας, του πιο πολύτιμου περιουσιακού της στοιχείου, των δικτύων διανομής και του Διαχειριστή του (εταιρεία 100% θυγατρική της ΔΕΗ, ενώ τα δίκτυα ανήκουν στη ΔΕΗ και θα μεταφερθούν στον ΔΕΔΔΗΕ όταν “κλείσει” η πώληση), η πρώτη φάση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα.

Εντός της ημέρας λήγει η περίοδος υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επίδοξους αγοραστές και, όπως διαρρέει με περισσή... ικανοποίηση, μεταξύ αυτών θα είναι και ξένα funds που βασική τους επιδίωξη είναι να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με “σιγουράκια”, αφού ο ΔΕΔΔΗΕ, ως φυσικό μονοπώλιο, έχει εγγυημένες αποδόσεις - κερδοφορία, χωρίς να συνυπολογίζεται η αξία των παγίων του.

Βέβαια μένει να φανεί τι θα προσφέρουν οι μνηστήρες αυτοί, πώς αποτιμούν η κυβέρνηση και οι επενδυτές την παρακαταθήκη αυτή του ελληνικού λαού στην επόμενη φάση της υποβολής των οικονομικών προσφορών.

Σκουρλέτης: Νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία

Για απαράδεκτη πολιτική επιλογή εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου, η οποία συνοδεύτηκε από τη συστηματική απαξίωση της επιχείρησης -όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε χθες- με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ημερών, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης.

Όπως τόνισε, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μια αποκλειστική δραστηριότητα με σίγουρα έσοδα και κέρδη, έχει ως πελάτες όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και διαχειρίζεται ένα εκτεταμένο δίκτυο που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια πανελλαδικά, ενώ θα διαχειριστεί το έργο των 7,5 εκατομμυρίων “έξυπνων” μετρητών, συνολικού ύψους 850 εκατ., με χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης.

“Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παραχωρήσει τη μισή σχεδόν επιχείρηση και ενισχυμένα δικαιώματα μειοψηφίας για τη διοίκησή της” σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας υποδομή για την ανάπτυξη της χώρας και η πραγματική σημασία του για τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να αποτιμηθεί εύκολα.

“Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού μιας ιδιωτικοποίησης η οποία υπηρετεί αυστηρά τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της κυβέρνησης, υπέρ της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας” καταλήγει ο Π. Σκουρλέτης.

Φάμελλος: Παιχνίδια εκατομμυρίων

«Κατόπιν εορτής και αφού αποδείχτηκαν το ‘επιτελικό μπάχαλο’ και η ανικανότητα της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης τρέχει να καλύψει τις ευθύνες του με εκπτώσεις στο ρεύμα, που τον καλούμε εδώ και ένα χρόνο να κάνει: 'να σε κάψω, Γιάννη μου, να σ’ αλείψω λάδι'» σχολίασε από την πλευρά του ο Σ. Φάμελλος, τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιστορία όμως θα καταγράψει ότι για τρία μερόνυχτα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα δεν είχαν ρεύμα με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη, σημείωσε και πρόσθεσε ότι παράλληλα δήλωσε ενοχλημένος από το πινγκ - πονγκ των ευθυνών μεταξύ διαφόρων αρμοδίων, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ., “λες και είναι κάποιος απλός σχολιαστής ή παρατηρητής της κατάστασης και όχι ο πρωθυπουργός της χώρας”.

Αναφέρθηκε δε στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της ενέργειας: φαινόμενα “αισχροκέρδειας”, παιχνίδια εκατομμυρίων στην αγορά εξισορρόπησης, προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ και μη στελέχωσή του υποβαθμίζοντας τεχνική επάρκεια και ελέγχους / επιθεωρήσεις δικτύου, μετατροπή του Διαχειριστή σε θερμοκήπιο γαλάζιων “υπεραμειβόμενων” παιδιών κ.λπ.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών συνεχίζονταν και χθες στο δίκτυο μέσης τάσης της Αττικής και έχουν επανηλεκτροδοτηθεί τμήματα των γραμμών που παρουσίαζαν έως και το πρωί ζημιές από την πτώση δέντρων στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο,  Άγ. Στέφανο, Κρυονέρι,  Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο.  Έως το μεσημέρι (3.45 μ.μ.) υπολογιζόταν ότι το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης διαμορφωνόταν σε 7.000.

* Χθες το απόγευμα ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε αφαίρεση της χρέωσης Δικτύου Διανομής Φεβρουαρίου για τους πληγέντες καταναλωτές, δηλαδή μηδενική χρέωση για τον μήνα αυτόν (σ.σ.: χρέωση που αντιστοιχεί σε περίπου 8% επί συνολικού λογαριασμού ρεύματος διμήνου). Θα πιστωθεί στους λογαριασμούς ανάλογα με τον κύκλο τιμολόγησης κάθε προμηθευτή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL