Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
11.1°C12.2°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
7 °C
3.0°C10.0°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
7 °C
3.0°C10.6°C
2 BF 93%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
6 °C
6.0°C6.0°C
3 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
0 °C
0.0°C0.0°C
0 BF 86%
ΝΔ / Τροχιοδεικτικές βολές προς Σαμαρά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΔ / Τροχιοδεικτικές βολές προς Σαμαρά

Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει το πρωθυπουργικό επιτελείο -αγκαζέ με την ιστορική αντίπαλο του Αντ. Σαμαρά Ντόρα Μπακογιάννη- ύστερα από ένα τριήμερο αμηχανίας λόγω της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού. Την απειλή των κυρώσεων προς τους βουλευτές που θα καταψηφίσουν τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία επέσεισε ο Γ. Γεραπετρίτης στέλνοντας το πρωθυπουργικό μήνυμα ότι «όταν κάποιος δεν φοβάται, δεν εκβιάζεται κιόλας».

Ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, προσμετρώντας τα μέλη της Κ.Ο. που στοιχίζονται πίσω από τη σχετική άρνηση του πρώην πρωθυπουργού, σημείωσε ότι «όταν μιλούμε για τον σημερινό πρωθυπουργό, δεν είναι η συνήθης πολιτική φυσιογνωμία. Είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, ο οποίος, στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, δεν θα προσμετρήσει οποιαδήποτε θυσία, δεν θα συνυπολογίσει το κόστος, δεν θα υποχωρήσει ακόμη κι αν αυτό δεν αρέσει στον πολύ κόσμο». Υπό αυτό το πρίσμα, φρόντισε -με νόημα- να εκφράσει τη «βαθύτατη πεποίθησή» του ότι «δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σε σχέση με το ζήτημα αυτό».

Στο πλαίσιο δε της «κυβίστησης» του Κ. Μητσοτάκη κατέστησε σαφές ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν μπορεί να αποκλίνει από τη συμφωνία αυτή (σ.σ.: με τη Βόρεια Μακεδονία). Δεν μπορεί όχι γιατί δεν έχει την πολιτική διάθεση να το πράξει, αλλά γιατί είναι συνταγματική απαγόρευση». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η Ελλάδα, σεβόμενη τις διεθνείς υποχρεώσεις, θα κυρώσει τις συμφωνίες και θα προχωρήσουμε μπροστά», συμπληρώνοντας ότι η χώρα μας «δεν είναι μια χώρα - παρίας του Διεθνούς Δικαίου». Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρξε απάντηση από κύκλους της «σαμαρικής πτέρυγας» στις δηλώσεις Γεραπετρίτη.

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας πραγματοποίησε τις σχετικές δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM μία ημέρα αφότου η ομώνυμη ιστοσελίδα του ομίλου εγκάλεσε την Καθημερινή για «προσπάθεια δημιουργίας εσωστρέφειας στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος» με αφορμή τη συνέντευξη Σαμαρά.

Η καμπάνα του Μαξίμου χτυπά, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, και για τον Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «οι θέσεις του Αντ. Σαμαρά βρίσκουν απήχηση σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού και του πολιτικού κόσμου», όπως και σε σειρά νεότερων βουλευτών της Ν.Δ. που «γοητεύονται» από τον πρώην πρωθυπουργό. Από το πρωθυπουργικό ραντάρ δεν διέφυγε η επιλογή της ευρωβουλευτή  Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου να αναρτήσει στο Τwitter τη συνέντευξη του Αντ. Σαμαρά.

Καρφί Μπακογιάννη

«Ο Αντ. Σαμαράς έχει παγίως αυτές τις απόψεις, με ένα μικρό διάλειμμα, της δικής του πρωθυπουργίας» ήταν το μεγαλοπρεπές «καρφί» της Ντόρας Μπακογιάννη -σε αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις της-, εξηγώντας ότι «κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία προχωρούσαν, άρα είχαν τον ίδιο στόχο με τον δικό μας». Η πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, σε αντιδιαστολή με το «σαμαρικό» μότο πως «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο», ότι τότε, «με παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου, το αντικείμενο των διερευνητικών επεκτάθηκε και στην ανατολική Μεσόγειο και τα ανώτατα συμβούλια συνεργασίας των χωρών προχωρούσαν.  Όταν άσκησε την εξουσία (σ.σ.: ο Αντ. Σαμαράς), την άσκησε με τις πάγιες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών».

Υπερτονίζοντας το χάσμα με τον διαχρονικό αντίπαλο, σημείωσε ότι «εμείς στη Ν.Δ., επειδή έχουμε την τύχη να έχουμε πολλούς πρώην πρωθυπουργούς, έχουμε εγκαίρως δηλώσει ότι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να καταθέτουν τις απόψεις τους, είτε αυτές είναι σύμφωνες, είτε όχι με τις απόψεις της ηγεσίας».

Antinews: Χάγη, η νεοελληνική μας τραγωδία

Σ’ αυτό το φόντο, η ιστοσελίδα antinews, που εκφράζει τους οπαδούς του Αντ. Σαμαρά, επέμεινε στο πρέσινγκ προς το Μαξίμου: «Οι πολιτικοί μας ‘αεί μη διδασκόμενοι’ επιμένουν να πετούν σε χαμηλούς ορίζοντες και να διαγράφουν αποτυχίες που απομειώνουν την εθνική μας κυριαρχία. Η Χάγη θα είναι η νεοελληνική μας τραγωδία. Οι ζογκλέρ, όμως, της πολιτικής μας επικοινωνίας προσπαθούν να μας πείσουν με ερμηνευτικές αναδιφήσεις ότι όλα θα είναι υπέρ μας» τόνιζε χθεσινό άρθρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL