Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
11.7°C15.0°C
2 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.0°C
1 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
4.4°C11.0°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.7°C13.3°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
8 °C
8.3°C8.3°C
1 BF 88%
Βουλή / Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκαν οι συμβάσεις των Rafale
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλή / Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκαν οι συμβάσεις των Rafale

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με τις ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια οι συμβάσεις για την αγορά των Rafale. Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Το νομοσχέδιο αφορά σε 3 σχέδια συμβάσεων για την απόκτηση έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale, την υποστήριξη τους και το νέο οπλισμό τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με ρυθμό ενός ανά μήνα. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023. 

Για εμβληματικό εγχείρημα επανεξοπλισμού έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ )

Όπως σημείωσε, είναι το πρώτο ανάλογο πρόγραμμα μετά από πολλά χρόνια που ενισχύει καταλυτικά την αποτρεπτική μας δύναμη, και σημειώνοντας πως «η ισχύς μιας χώρας, δεν είναι άλλη από την ισχύ των όπλων της και η ποιότητα του έμψυχου δυναμικού των στελεχών της».

Απαντώντας σε επιφυλάξεις που διατύπωσαν κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την κατάσταση των 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ανέφερε πως είναι στην εκδοχή που αποκτούνται πολύ πρόσφατα κάτι που τα καθιστά σαν καινούρια. «Τα αεροσκάφη αυτά με τα ειδικά τους χαρακτηριστικά και τα όπλα που φέρουν δημιουργούν συνθήκες υπεροχής τόσο στο πεδίο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου όσο και στο συνολικό ισοζύγιο μαχητικής ισχύος Ελλάδος- Τουρκίας».

Για την επιλογή των μεταχειρισμένων αεροσκαφών ο υπουργός είπε πως η γαλλική πλευρά προχώρησε σε προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από εμάς. Εξήγησε πως για λόγους ταχύτητας δεν υπήρξε δημόσια πρόσκληση για αυτή την προμήθεια λόγω της ανάγκης από την κρίση που προκάλεσε στην περιοχή η Τουρκία. Όμως, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτό θα ελεγχθεί προσυμβατικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να διασφαλιστεί μέσω μιας δικαστικής Αρχής το τεκμήριο της νομιμότητας και της Διαφάνειας επισήμανε.

Κατρούγκαλος: Μην εκλάβετε την υπεύθυνη στάση μας ως λευκή επιταγή

«Υπερψηφίζουμε, για λόγους πατριωτικής ευθύνης, τον εκσυγχρονισμό του αεροπορικού μας στόλου. Μην εκλάβετε την υπεύθυνη στάση μας ως λευκή επιταγή», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις ευθύνες σας για το διπλό κενό στρατηγικής στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Και θα συνεχίσουμε να σας καλούμε  να καλύψετε το κενό αυτό και να διαμορφώσετε, επιτέλους, εθνική στρατηγική και εθνικό μέτωπο, ξεκινώντας από την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών» συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του:

Υφίσταται μία αδιάσπαστη ενότητα των στρατηγικών και τακτικών επιλογών στην Εθνική Άμυνα στην Εξωτερική Πολιτική. Και το κενό στρατηγικής της κυβέρνησης της ΝΔ έχει ήδη συνέπειες και στα δύο πεδία. Η αποτυχία του Κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίσει ισχυρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας συμπληρώνει την αδυναμία του, την δική του προσωπική πολιτική ανικανότητα, όχι των ενόπλων δυνάμεωνμας, να αποτρέψει την πρωτοφανή παραβίαση επί μήνες των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της υφαλοκρηπίδας μας.

Το κενό στρατηγικής χαρακτηρίζει, δυστυχώς, και τον προγραμματισμό στην άμυνα.

Φανερώθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο με το πρωτοφανές κομφούζιο στην κοινοβουλευτική διαδικασία, το οποίο καταγγέλθηκε κατά την διαδικασία στις επιτροπές, όχι μόνον από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων
αλλά και την κυρία Μπακογιάννη, ως προς τη σώρευση των δύο κρίσιμων νομοσχεδίων που κληθήκαμε να ψηφίσουμε σε πέντε ημέρες.

Το κενό αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με το δικό μας προγραμματισμό, που είχε τα εξής κυρίως χαρακτηριστικά:

Προτεραιότητα στη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων. Για πρώτη και μόνη φορά μέσα στα μνημόνια προχωρήσαμε σε επένδυση στην ενίσχυση του αξιόμαχου των ΕΔ με την αναβάθμιση τωνF-16 σε τύπο Viper, τα πιο προηγμένα F-16 σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα σε συνεργασία με την ΕΑΒ. Σημειώνω τη μεγάλη σημασία ανάπτυξης εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, με το παράδειγμα της Τουρκίας, που καλύπτει ήδη με δικά της μέσα τα δύο τρίτα των στρατιωτικών της προμηθειών.

Ενίσχυση του αξιόμαχου στο πλαίσιο συγκεκριμένου 15ετούς προγραμματισμού, με προτεραιότητα στην ενίσχυση του ΠΝ με σύγχρονες φρεγάτες με ικανότητες εκτεταμένης αεράμυνας σε ανοικτές θάλασσες. Για το λόγο αυτό, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ενόπλων δυνάμεων, είχαμε καταλήξει στις γαλλικές Belharra, υπερσύγχρονων ψηφιακών πλοίων με τα πιο προηγμένα σόναρ κύτους και Α/Α πυραύλους μεγάλης εμβέλειας. Μία Belharra καλύπτει αεροπορικό χώρο, τη λεγόμενη «φούσκα», όσο 4 αμερικανικές φρεγάτες ΜΜSC της Λόκχηντ που ακούω ότι συζητάτε αυτή τη στιγμή. Τέτοια πλοία χρειαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις διογκούμενες προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου.

Η δική σας πολιτική, αντιθέτως, χαρακτηρίζεται από αντεστραμμένη προτεραιοποίηση, αντιφάσεις στον προγραμματισμό, εξασθένιση και των διπλωματικών σχέσεων της χώρας μας με αδικαιολόγητες παλινωδίες, όπως στην περίπτωση της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών. Αναιρείτε συνεχώς ακόμη και τις δικές σας εξαγγελίες και αναγγέλλετε αδικαιολόγητα υπέρογκες δαπάνες, όπως η σκανδαλώδης συμφωνία ύψους  1,2 δις για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Καλαμάτα την οποία εμείς διαπραγματευόμαστε με τα μισά χρήματα.

Για το λόγο αυτό μας αναγκάσατε να ψηφίσουμε παρών στις σχετικές δαπάνες τους προϋπολογισμού.

Παρά τα κενά και τις αντιφάσεις, παρά τα μεγάλα προβλήματα της σύμβασης που ανέδειξε ο εισηγητής μας και τις αποκλίσεις από την πάγια νομοθεσία την οποία καλύπτετε με ειδικές κατ’ απόκλιση ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης θα υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο, συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους: την αναγκαία ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και τη λήψη υπόψη των άλλων αναγκών της χώρας, μετά την λαίλαπα των μνημονίων και της πανδημίας. Την ανάγκη να μην ξεκινήσουμε μια νέα, αδιέξοδη κούρσα εξοπλισμών και να αποκλείσουμε τα πάρτι και τις μίζες επιτηδείων και «ημετέρων».

Τα Rafale είναι χρήσιμα για την ελληνική άμυνα.  Συμβάλλουν στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του αεροπορικού μας στόλου, μετά από δύο σχεδόν δεκαετίες κενού προμηθειών. Δεν αποτελούν υπερθεματισμό σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Δεν είναι αεροσκάφη 5ης γενιάς, αλλά μεταξύ της 4ης και της 5ης, πολύ οικονομικότερα από τα F-35. Θυμίζω ότι η Τουρκία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για 100 παρόμοια αεροσκάφη, συμμετείχε στο πρόγραμμα παραγωγής τους και αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι αμερικανικές κυρώσεις θα είχε ήδη παραλάβει την πρώτη μοίρα από οκτώ από αυτά. Δεν επιδιώκουμε συνεπώς την υπεροπλία αλλά την ισορροπία δυνάμεων με την προμήθεια αυτή.

Μην εκλάβετε την υπεύθυνη στάση μας ως λευκή επιταγή. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις ευθύνες σας για το διπλό κενό στρατηγικής στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Και θα συνεχίσουμε να σας καλούμε  να καλύψετε το κενό αυτό και να διαμορφώσετε, επιτέλους, εθνική στρατηγική και εθνικό μέτωπο, ξεκινώντας από την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL