Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.7°C31.2°C
1 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
28 °C
25.8°C31.5°C
1 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.5°C32.0°C
1 BF 48%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C25.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.5°C27.9°C
0 BF 23%
Τι φέρνει το 2021
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι φέρνει το 2021

ART

Κάθε νέα χρονιά είναι και νέα αρχή, τουλάχιστον συμβατικά. Γι’ αυτό και ανταλλάσσουμε ευχές προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες.

Το 2020 θα μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας ως η χρονιά μιας καταστροφικής πανδημίας χωρίς προηγούμενο. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα προκύψαντα έως τώρα ανθρώπινα και κοινωνικά δεινά δεν θα συνεχιστούν τη νέα χρονιά.

Η έλευση του νέου χρόνου συνοδεύεται από τη μεγάλη ελπίδα τής παραγωγής των εμβολίων και των συνακόλουθων εμβολιασμών που οφείλουμε να κάνουμε χωρίς φόβους ή προκαταλήψεις. Τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο στη ζωή μας· το ίδιο συνέβη και με την πανδημία που προκάλεσε και προκαλεί αντιφατικά αποτελέσματα, αναδεικνύοντας αφενός την αξία της παγκόσμιας αλληλεγγύης και συνεργασίας και αφετέρου την ικανότητα του νεοφιλελευθερισμού να προσαρμόζεται στις εκάστοτε εξελίξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης της Ε.Ε., που βάζει στο ράφι για αρκετό καιρό το περιβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Η επιδρομή του κορωνοϊού, παντού στον κόσμο, αφήνει πίσω της βαρύτατες οικονομικοκοινωνικές συνέπειες που θα καταστούν πιο επώδυνες για τους λαούς το 2021, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποκλείεται μια κρίση παρόμοια με εκείνη του 2010 - 2014. Την ίδια ώρα, η προσδοκώμενη εξάλειψη της πανδημίας γεννά και την ελπίδα ενός λιγότερο θολού πολιτικού τοπίου, που θα διευκολύνει την ανάπτυξη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων με την Αριστερά στην πρώτη γραμμή. Πρόκειται για βάσιμη ελπίδα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτυγχάνει σε όλα τα μέτωπα, εσωτερικά και διεθνή.

Εκτιμώ ότι τη νέα χρονιά θα συνεχιστούν οι προκλήσεις και οι απειλές της κυβέρνησης Ερντογάν εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, αφού και οι πολυαναμενόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις έχουν παραπεμφθεί για τον Μάρτιο. Σε ό,τι μας αφορά -εννοώ την Αριστερά-, θα συνεχίσουμε να ρίχνουμε γέφυρες ειρήνης με τις δημοκρατικές και φιλειρηνικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Το 2021 είναι χρονιά και πολλών επετείων, όπως δέκα χρόνια από το πρώτο Μνημόνιο και είκοσι χρόνια από το τριπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ. Ας ελπίσουμε ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που διαδέχεται τον ανεκδιήγητο Τραμπ, δεν θα συρθεί σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς από το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα.

Στηρίζει η κυβέρνηση την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»;

Μεγάλη γιορτή για την Ελλάδα το 2021, η συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Φοβούμαι ότι η πανδημία έχει ήδη περιορίσει τους σχετικούς προγραμματισμούς, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, που δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό στον βαθμό που θα εξοικονομηθούν πόροι και θα υπάρξει πνεύμα λελογισμένης λιτότητας εκ μέρους και της κυβέρνησης.

Πρέπει όμως και μπορούμε να τιμήσουμε την επέτειο ορόσημο για την πατρίδα μας και τον ελληνισμό απανταχού της Γης, ακολουθώντας τη ρήση από τον «Επιτάφιο» του Περικλή «φιλοκαλούμεν μετ’ ευτελείας...». Διότι η σημερινή κυβέρνηση αρέσκεται να επιδεικνύει τη χλιδάτη ζωή του πρωθυπουργικού ζεύγους, που πιθανόν να θελήσει να μεταφέρει στην Αθήνα και το μεγαλοκατάστημα Harrods!

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έχουν κατατεθεί πολύ σημαντικές προτάσεις για να εορταστούν τα 200 χρόνια της Επανάστασης με σύγχρονους όρους και το βλέμμα στο μέλλον. Μαθαίνω, όμως, ότι η εν λόγω Επιτροπή, παρότι νομοθετημένη από τη Βουλή, δεν έχει βοηθηθεί οικονομικά από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα φορείς της κοινωνίας των πολιτών να παραπέμπονται για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την Αυτοδιοίκηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να παρέμβει ώστε το ορόσημο των 200 χρόνων της Επανάστασης να τιμηθεί με έργα που θα μείνουν και πρωτοβουλίες που θα φρονηματίζουν, ιδιαίτερα τις νεότερες γενιές.

Συγκρατημένα αισιόδοξος, εύχομαι το 2021 να είναι μια καλή χρονιά, με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε μεγάλη ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση και στόχο μια νέα μεγάλη αλλαγή!

 

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL