Πράγματα από το χθεσινό φύλλο της ΑΥΓΗΣ.
Εξωτερική πολιτική: η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την πανωλεθρία της πρόσφατης συνόδου κορυφής της Ε.Ε.
Και για να το κάνει, πουλάει στον κόσμο αυτό που της πούλησαν οι Ευρωπαίοι στη σύνοδο: ότι η άρνηση να επιβληθούν κυρώσεις εντάσσεται σε κάποια ευρύτερη στρατηγική κατά των τουρκικών προκλήσεων.
Πράγμα που, φυσικά, είναι παραπλάνηση. Η άρνηση να επιβληθούν κυρώσεις προστατεύει τα συμφέροντα της γερμανικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση κατάπιε αμάσητο το επιχείρημα των Ευρωπαίων χωρίς, φυσικά, να το πιστεύει. Και τώρα έχει την απαίτηση να το πιστέψει ο κόσμος.
Επίσης κατεβάζει τον πήχη που είχε θέσει από την προηγούμενη σύνοδο και μετά, προκειμένου να φανεί εκ των υστέρων ότι πέρασε από πάνω.
Έτσι ο Πέτσας στη Βουλή μίλησε για επιτυχία.
Ο σκοπός δεν ήταν να επιβληθούν κυρώσεις, είπε. Οι κυρώσεις δεν ήταν αυτοσκοπός, το θέμα ήταν να γίνει ένα βήμα ακόμα από την προηγούμενη σύνοδο.
Ο πρωθυπουργός δεν θα φύγει από τη σύνοδο αν δεν πάρει κάτι, είχε πει ο ίδιος, μερικές μέρες πριν.
Ναι, τι; Πήρε κάτι ο πρωθυπουργός που δεν θα το έπαιρνε αν έφευγε από τη σύνοδο; Ή αν δεν πήγαινε καθόλου;
Οι κυρώσεις στην Τουρκία θα δαγκώνουν, έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το καλοκαίρι.
Το αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο Δένδιας ούτε για επιτυχία μίλησε στη Βουλή ούτε για θετικά βήματα.
Και εν τω μεταξύ, πάμε και σε διερευνητικές συνομιλίες. Υπό ευρωπαϊκή πίεση, αλλά χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη. Και με την τουρκική προκλητικότητα ανεξέλεγκτη.
Αυτή είναι η εξωτερική πολιτική εκείνων που έλεγαν «πουλήσατε τη Μακεδονία για τις συντάξεις».
Οικονομία: Να ακούτε τον Σκυλακάκη. Γιατί λέει τα πράγματα όπως τα σκέφτεται.
Ο Σκυλακάκης λέει, σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, ότι τα χρήματα που ξοδεύει το Ελληνικό Δημόσιο για την πανδημία δεν είναι τζάμπα και θα τα ξαναπάρει πίσω με αύξηση φόρων.
Ότι δεν ξέρουμε πότε θα ανακάμψουμε. (Την ώρα που το επιτελείο του Σταϊκούρα μάς μιλάει για ξέφρενη ανάπτυξη το 2021.)
Ότι μην παίρνουμε θάρρος με το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, η κοινή ευρωπαϊκή στάση στα οικονομικά δεν θα συνεχιστεί.
Και ότι ελπίζει πως με κυβέρνηση Ν.Δ. η χώρα θα αποφύγει να μπει σε ένα νέο Μνημόνιο.
Πράγμα που σημαίνει ότι σκέφτονται το Μνημόνιο και μας το φέρνουν σιγά-σιγά.
Την ώρα που η Ευρώπη ξοδεύει δισεκατομμύρια για να στηρίξει την οικονομία της, αυτοί ετοιμάζουν Μνημόνια.
Γιατί θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση; Από το 2010 μέχρι το 2019, υπήρξαν μνημονιακότεροι των Μνημονίων. Και δεν το έκρυψαν κιόλας.
Και αυτοί οι τύποι πάνε στην Ευρώπη και διαπραγματεύονται για το καλό της χώρας. Ωραία.
Και μέσα εξαπατούν τον κόσμο: Ισχυρίζονται ότι έχουν ξοδέψει 24 δισ. ευρώ για την πανδημία και έχουν ξοδέψει 6,7, εκ των οποίων τα 3,1 είναι δάνεια.
Και έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη.
Μέχρι τον Ιούνιο προβλέπεται να κλείσουν 150.000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, που δεν τους λες και τίποτα μαδούρους.
Και η Τράπεζα της Ελλάδας διαψεύδει τον Σταϊκούρα. Εκεί που μας έλεγε για «ανάκαμψη τύπου V», τώρα λέει ότι θα φάμε και το 2023 για να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2019.
Δηλαδή τότε που μόλις είχαμε βγάλει το κεφάλι μας από το νερό.