Live τώρα    
5°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
3.3°C6.1°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
4 °C
1.7°C6.0°C
4 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
2 °C
-2.2°C5.0°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
6.7°C10.0°C
5 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
1 °C
0.6°C1.0°C
0 BF 64%
Αλέξης Τσίπρας / Νέο ΕΣΥ με 15.000 προσλήψεις, αυξήσεις μισθών και 7% του ΑΕΠ για την υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας / Νέο ΕΣΥ με 15.000 προσλήψεις, αυξήσεις μισθών και 7% του ΑΕΠ για την υγεία

Ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ με αυξημένες δαπάνες από το δημόσιο προϋπολογισμό ώστε να φτάσει άμεσα το 7% του ΑΕΠ, με 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και με γενναίες αυξήσεις μισθών θα θέσει σε διαβούλευση τις επόμενες ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έγινε με τηλεδιάσκεψη ανέφερε επίσης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει τη παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο των δαπανών υγείας λόγω κορωνοϊού.

«Διότι ας το καταλάβουν καλά ούτε η δημοκρατία, ούτε ο έλεγχος και η λογοδοσία μπορούνε να μπούνε σε καραντίνα. Ούτε πρόκειται να ανεχθούμε κάποιοι, με πρόσχημα τη καραντίνα να κάνουν χρυσές δουλειές με τα χρήματα αυτών που υποφέρουν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η «κρίση η υγειονομική, μπορεί να είναι δραματική, μπορεί να είναι επώδυνη, μπορεί να είναι καταλυτική για τη ζωή πολλών από εμάς, κάποια στιγμή όμως θα τελειώσει.

Και θα αρχίσει μια νέα κρίση διαρκείας. Οικονομική και κοινωνική. Όταν λοιπόν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης. Θα γίνει λογαριασμός. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου».

Ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως «όσο δύσκολο και να είναι αυτό, γιατί ξανά θα βρεθούμε μπροστά σε κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια.

Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που και να θέλει και να μπορεί να στηρίξει τη κοινωνική συνοχή, να επαναφέρει την ελπίδα και τη δικαιοσύνη. Να προστατεύσει τους πιο αδύναμους και να δώσει προοπτική στο πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, στους νέους ανθρώπους. Και φυσικά να ξαναδώσει αξία στο δημόσιο χώρο.

Να ενισχύσει αποτελεσματικά το ΕΣΥ, δημιουργώντας ένα νέο ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ. Να ενισχύσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Το Πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Εμείς έχουμε και τη γνώση και το σχέδιο και τη θέληση να το πετύχουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε ότι «τις επόμενες ημέρες με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, θα θέσουμε σε διαβούλευση το δικό μας σχέδιο.

Ένα σχέδιο στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ που περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, ελαστικοποίηση της εργασίας και περεταίρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας.

Στο σχέδιο μας θα περιλαμβάνεται και η δέσμευσή μας για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ. Με αυξημένες δαπάνες από το δημόσιο προϋπολογισμό, που πρέπει να φτάσει άμεσα το 7% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Με 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Με ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ξεκινήσαμε με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα.

Με αναμόρφωση του μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις μισθών, ώστε να έχουν κίνητρα οι νεοι γιατροί να εντάσσονται στο ΕΣΥ, για να φέρουμε πίσω στη χώρα τους νέους επιστήμονες μας που τόσο ανάγκη τους έχουμε σε αυτή τη μάχη».

Ο Αλέξης Τσίπρας με μάσκα

Παρέμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις «χρυσές» δουλειές της κυβέρνησης

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στα χρήματα που μοιράζει η κυβέρνηση σε «ημέτερους και κολλητούς», χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα.

«Απευθείας αναθέσεις σε μπακάλικα και εταιρείες αλουμινίου για να παράγουν μάσκες. Απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες φύλαξης στην Πάτρα για φύλαξη κτηρίων στον Πειραιά.

Απευθείας αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρείες φίλων και πολιτευτών της ΝΔ. Διπλασιασμό των αποζημιώσεων ημερήσιας νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές. Και φυσικά εκατομμύρια στα κανάλια για μηνύματα που εκ του νόμου πρέπει μεταδίδουν δωρεάν» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

«Είναι πολύ μεγάλος ο κατάλογος, και είναι πολλά τα λεφτά.

Για αυτό και θα ζητήσουμε τη παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο των δαπανών υγείας λόγω κορωνοϊού.

Διότι ας το καταλάβουν καλά ούτε η δημοκρατία, ούτε ο έλεγχος και η λογοδοσία μπορούνε να μπούνε σε καραντίνα.

Ούτε πρόκειται να ανεχθούμε κάποιοι, με πρόσχημα τη καραντίνα να κάνουν χρυσές δουλειές με τα χρήματα αυτών που υποφέρουν» ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ομιλία στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Οι ευθύνες είναι απόλυτες και γνωστές, και τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Κανείς δεν θα ξεφύγει από αυτές τις ευθύνες. Όμως τώρα, η μοναδική μας έγνοια είναι πως θα σωθούν ανθρώπινες ζωές. Και το δικό μας χρέος, το χρέος της Αριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης είναι να συμβάλλουμε άμεσα στη σωτηρία του λαού μας. Με ένα άμεσο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Υγεία. Με την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και του προσωπικού τους. Την άμεση ενίσχυση και την εμψύχωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Την ενίσχυση στην προστασία των χώρων που απειλούνται δραματικά, όπως τα γηροκομεία. Την άμεση συνταγογράφηση των τεστ. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που και να θέλει και να μπορεί να στηρίξει την κοινωνική συνοχή, να επαναφέρει την ελπίδα και τη δικαιοσύνη. Να προστατεύσει τους πιο αδύναμους και να δώσει προοπτική στο πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, στους νέους ανθρώπους. Να ξαναδώσει αξία στο δημόσιο χώρο. Να ενισχύσει αποτελεσματικά το ΕΣΥ, δημιουργώντας ένα νέο ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ. Να ενισχύσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Εμείς έχουμε και τη γνώση και το σχέδιο και τη θέληση να το πετύχουμε. Ομιλία στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Posted by Alexis Tsipras on Tuesday, November 24, 2020

Ακολουθεί σε μορφή pdf η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL