Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.6°C13.3°C
1 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
9 °C
8.3°C10.0°C
1 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
8.9°C15.0°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.0°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.4°C10.0°C
2 BF 81%
Κυβέρνηση / Μνημόνιο Μητσοτάκη στην έρημο του lockdown
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Μνημόνιο Μητσοτάκη στην έρημο του lockdown

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τις μηχανές του «οδοστρωτήρα» της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών δικαιωμάτων ζεσταίνει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το ερημικό τοπίο του γενικού «απαγορευτικού» που έχει επιβάλει στην επικράτεια λόγω της πανδημίας. Σε λίγα εικοσιτετράωρα, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης θα ανακοινώσει τις πτυχές του Μνημονίου «ελληνικής ιδιοκτησίας», εγκαινιάζοντας τη «μεταρρυθμιστική επίθεση» που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στο όνομα της εκταμίευσης των κονδυλίων του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης...

Ασφαλιστικό Πινοσέτ

Στην προμετωπίδα της τελικής έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη αναμένεται να τεθεί η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που αποτελεί διακαή πόθο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Υπενθυμίζεται ότι το νευραλγικό κεφάλαιο του ασφαλιστικού διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, που συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση των προτάσεων των "σοφών" της ελληνικής οικονομίας.

Το ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, εστιάζεται στον τρόπο κάλυψης του κόστους μετάβασης από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός, σε σχετική ερώτηση της ΑΥΓΗΣ στη ΔΕΘ, περιορίστηκε να εγγυηθεί ότι «καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί», αφήνοντας τις λεπτομέρειες στους «νομπελίστες» οικονομολόγους.

Νομοσχέδιο... ΣΕΒ

Επιπλέον, στις ράγες του ενδιάμεσου πορίσματος της Επιτροπής και των αξιώσεων του ΣΕΒ κινούνται και οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου Βρούτση, που στοχεύει στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η κατάργηση της αμοιβής στις υπερωρίες, η επαναφορά του εργοδοτικού "λοκ άουτ" και η διευκόλυνση των απολύσεων θα ανεβάσουν κατακόρυφα το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται ωστόσο να επενδύσει στην «κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων» που προβλέπει το ν/σ Βρούτση με βάση τον ισχυρισμό ότι «ένας εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται εξορθολογισμό»!

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση -με την αρωγή των καλοταϊσμένων μιντιακών μηχανισμών- αναμένεται να καλλιεργήσει τις γνωστές πρακτικές του κοινωνικού αυτοματισμού ώστε να περάσει τα σχέδια που καταστρατηγούν τον εργασιακό χάρτη και περιορίζουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα (π.χ. αυστηροποίηση προϋποθέσεων για κήρυξη απεργιών) με τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις...

Παιχνίδι καθυστερήσεων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, το αντεργατικό έκτρωμα του κ. Βρούτση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή λίγες ημέρες πριν την εορταστική περίοδο, όταν -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- θα έχουν αρθεί κάποια περιοριστικά μέτρα. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές στην ΑΥΓΗ, «η κυβέρνηση καθυστερεί να καταθέσει το νομοσχέδιο διότι θα βρεθεί υπόλογη πως επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία»... Έγκυρες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το κυβερνητικό παιχνίδι των καθυστερήσεων προκύπτει από τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ για τις πολιτικές - ταφόπλακα του εργασιακού δικαίου.

Αφανισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Επιπλέον, ο κ. Πισσαρίδης αναμένεται να εκπέμψει το σήμα αφανισμού της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας υπέρ των πολυεθνικών μεγαθηρίων. Το ενδιάμεσο πόρισμα της Επιτροπής προτάσσει «να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης" καθώς «το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές»! Ήδη ο νέος πτωχευτικός νόμος που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία επιταχύνει την εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αντιστοιχούν στο 57% της απασχόλησης στη χώρα, σύμφωνα με φορείς της αγοράς...

«Αξιολόγηση διδασκόντων»

Ιδιαίτερα ψηλά στη «μεταρρυθμιστική λίστα» του Μαξίμου βρίσκεται και η «αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης», καθώς το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους. Γαλάζιοι παράγοντες διαμηνύουν ότι θα προβλέπεται και «αξιολόγηση των διδασκόντων», προκαλώντας εύλογους συνειρμούς για τις πραγματικές στοχεύσεις της Ν.Δ..

Παράταση λουκέτου, τορπίλη στην αγορά

Στον δρόμο για την «εντατική» βρίσκεται η πραγματική οικονομία λόγω της χρονικής επιμήκυνσης του γενικού «απαγορευτικού» στη χώρα, που θεωρητικά λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται, τις επόμενες ημέρες, να ανακοινώσει την παράταση του γενικευμένου λουκέτου μέχρι τις 7 ή τις 14 Δεκεμβρίου, παρά την αποστροφή κυβερνητικών αξιωματούχων ότι «χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί επικεντρωνόμαστε στη μάχη».

Πιέσεις από την αγορά

Ο πανικός της κυβέρνησης για τις αντιδράσεις που θα προκληθούν στους φορείς της αγοράς, ελέω lockdown, αποτυπώθηκε στην αρχική επικοινωνιακή προσπάθεια να στρέψει τους προβολείς στα βήματα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Οι πιέσεις μάλιστα των εκπροσώπων των πολυκαταστημάτων προς την κυβέρνηση ενόψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου είναι ασφυκτικές. Γαλάζια στελέχη αποδίδουν «σε αυτό το κλίμα πιέσεων» τη σπουδή του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης να σαλπίσει την αντίστροφη μέτρηση του τέλους της καραντίνας από την 1η Δεκεμβρίου...

Οι συνθήκες Μπέργκαμο ωστόσο που επικράτησαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ενταφίασαν τις κυβερνητικές ασκήσεις κατευνασμού των επαγγελματιών και δρομολόγησαν τρένα για να μεταφερθούν οι ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομεία άλλων περιοχών! Οι λοιμωξιολόγοι άλλωστε, στις δημόσιες δηλώσεις τους, προέτασσαν την ανάγκη για λήψη σκληρότερων περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί το διογκούμενο πανδημικό κύμα.

Η πυξίδα δείχνει την ατομική ευθύνη

Ήδη οι ένοικοι του Μαξίμου πορεύονται προς την εορταστική περίοδο με σημαία την «ατομική ευθύνη». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε -στο πλαίσιο της πρόσφατης συζήτησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- ότι «εφόσον εμείς τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας, είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα κρούσματα θα μειωθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τέτοια που να μας αναγκάζει να λειτουργούμε μονίμως στο κόκκινο». Την επόμενη ημέρα ωστόσο δημοσιεύτηκαν τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που αποτυπώνουν ότι η χώρα μας κατέχει την προτελευταία θέση στην Ε.Ε. σε επιπρόσθετες δαπάνες Υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL