Live τώρα    
34°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
32.1°C34.6°C
4 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
32.1°C33.6°C
1 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
33.0°C33.0°C
3 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.7°C31.5°C
3 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
31.2°C31.9°C
2 BF 31%
ΝΔ / 158 Μακεδονομάχοι, 158 συγγνώμες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΔ / 158 Μακεδονομάχοι, 158 συγγνώμες

ΑΝΑΛΥΣΗ

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάχες για μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ διαλύοντας κάθε αυταπάτη για «σκληρή» στάση της Ν.Δ. έναντι της γειτονικής χώρας λόγω της έντονης αντίθεσής της στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η πρόσφατη υποδοχή του Ζ. Ζάεφ από τον Κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα έγινε σε «θερμό» κλίμα και οι περικεφαλαίες των «Μακεδονομάχων» της Ν.Δ. έχουν μπει στην αποθήκη.

Αξίζει όμως να θυμηθούμε τι έλεγαν οι βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών την εποχή της κύρωσής της, καθώς αναδεικνύουν το μέγεθος της πολιτικής εξαπάτησης από τη μεριά της Ν.Δ. Οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. στις συζητήσεις για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα και για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μιλούσαν για εθνικά επιζήμια Συμφωνία, φράση προφανώς ξεσηκωμένη από κάποιο non-paper.

Αρκετοί προχώρησαν σε αιχμηρότερες παραλλαγές, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που ξέφυγαν τελείως από το σενάριο και μίλησαν για Εφιάλτες και εθνικούς μειοδότες ή κατέφυγαν σε αντικομμουνιστική ρητορική βγαλμένη από τα χρόνια των εθνικοφρόνων και των εαμοβούλγαρων. Περίοπτη θέση είχαν και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, όπως αυτή για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας... να γλιτώσει τη δίκη για εθνική προδοσία!

Λευτέρης Αυγενάκης, υφυπουργός Αθλητισμού: Κάκιστη και εθνικά επικίνδυνη Συμφωνία.

Γιώργος Γεωργαντάς, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Είναι αυτή η Συμφωνία μια διευκόλυνση στον ξένο παράγοντα, διευκόλυνση σε αυτούς που τόσα χρόνια πίεζαν τις κυβερνήσεις της χώρας για λύση.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών: Η ολοκλήρωση του δράματος απέναντι στα κελεύσματα των ξένων είναι ακριβώς η Συμφωνία... Σας ζήτησαν να τελειώσετε και το Σκοπιανό και να είσαστε η πρώτη φορά Αριστερά που τα ξεπούλησε όλα και έκανε ό,τι δεν δέχτηκε ποτέ οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση να κάνει.

Κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, 23-25 Ιανουαρίου 2019

Κώστας Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής: Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών, για να μπορέσει η χώρα να απαλλαγεί από μια αβάσταχτη αλυτρωτική σφήνα στα ιστορικά της σπλάχνα.

Κώστας Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης: Όχι σε μια Συμφωνία η οποία ζημιώνει τα εθνικά μας συμφέροντα, όχι σε μια Συμφωνία η οποία, δυστυχώς, δημιουργεί σκιές σε μια μακραίωνη ελληνική Ιστορία.

Γιώργος Στύλιος: Αυτή η Συμφωνία δεν είναι μόνο μια κακή Συμφωνία για τους Έλληνες και την Ελλάδα. Ακόμα χειρότερα, είναι μια μη βιώσιμη Συμφωνία

Νότης Μηταράκης, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δεχτήκατε σήμερα υποχωρήσεις που καμιά άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν έπραξε τις τελευταίες δεκαετίες.

Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων: Σε λίγες εβδομάδες θα έρθει στην Αθήνα ο κ. Ζάεφ και θα γράφουν στην τηλεόραση ότι είναι ο πρωθυπουργός των Μακεδόνων και τότε η Προεδρική Φρουρά θα του αποδώσει τιμές ως τον πρωθυπουργό των Μακεδόνων και θα πρέπει εγώ, καταγόμενος από το Αμύνταιο Φλωρίνης, να δέχομαι για την υπόλοιπη ζωή μου ότι Μακεδόνες είναι αυτοί και όχι εγώ... Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά καταστροφική Συμφωνία... Αυτή η Συμφωνία δεν πρόκειται να φέρει ειρήνη στα Βαλκάνια. Αυτή η Συμφωνία θα φέρει αστάθεια στα Βαλκάνια και πολύ κακές σχέσεις Ελλάδας-Σκοπίων και μακάρι να βγω ψεύτης.

Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δώσατε με την υπογραφή σας συγκαταθέσεις και υποχωρήσεις που καμία κυβέρνηση δεν έκανε στο παρελθόν.

Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών καταφέρατε βαρύ πλήγμα στην ελληνική Ιστορία και τα εθνικά μας δίκαια.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Αποτελεί έναν επικίνδυνο συμβιβασμό για τα εθνικά μας αιτήματα. Έχετε αποκτήσει πολιτική παράδοση να παραχωρείτε όλα όσα ποτέ και καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να παραχωρήσει, όχι βέβαια λόγω πρωτοπορίας, αλλά λόγω παντελούς αδυναμίας να διαχειριστείτε τα εθνικά ζητήματα προς όφελος της χώρας.

Θόδωρος Καράογλου, υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί ως μια σύγχρονη κερκόπορτα. Η κύρωσή της ενδεχομένως θα ανοίξει τον δρόσο για άλλες εξελίξεις, για μια νέα Θράκη, για μια νέα δυτική Μακεδονία και οτιδήποτε άλλο ήθελε προκύψει, ανοίγοντας πληγές στο σώμα του Ελληνισμού, οι οποίες θα αιμορραγούν ασταμάτητα τις επόμενες δεκαετίες.

Χρήστος Δήμας: Δημιουργείτε ένα εθνικό τραύμα σε μια χώρα που προσπάθησε πολύ να κλείσει τις εθνικές πληγές. Προφανώς και καταψηφίζουμε αυτή την εθνικά επιζήμια Συμφωνία.

Σοφία Βούλτεψη, πρώην υπουργός: Ο σκοπός σας, ο οποίος είναι ύποπτος πλέον, εθνικά ύποπτος... Οι Σκοπιανοί είναι συστηματικοί πλαστογράφοι και γνωρίζαμε, βέβαια, ότι μία φορά πλαστογράφος, πάντα πλαστογράφος... Τι Ιστορία έχουν, δηλαδή, οι Σκοπιανοί τόσο σημαντική; Το Ίλιντεν; Πότε; Πού; Τότε που οι κοµιτατζήδες έκοβαν γλώσσες των δασκάλων και κρεμούσαν τους παπάδες από τα δέντρα; Ποια Ιστορία δηλαδή θέλουν να διαφυλάξουν αυτοί οι άνθρωποι εδώ πέρα;

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Ολέθρια για τα εθνικά συμφέροντα Συμφωνία.

Μαρία Αντωνίου, διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη: Γιατί, όμως, η Αριστερά να θέλει να ξεπουλήσει στους Σλάβους των Σκοπίων όνομα, ταυτότητα, έθνος και γλώσσα που δεν τους ανήκουν; Τους κυνηγάνε οι τύψεις του παρελθόντος από τότε, από τη Συμφωνία της Βάρκιζας, που δεν τους αφήνουν να κοιμηθούν τα βράδια; Είναι το όνειρο του περιβόητου τρίτου γύρου και πρέπει με κάποιο τρόπο να αρχίσει η υλοποίησή του; Είναι οι πιέσεις του ξένου παράγοντα που, όπως πάντα, βρίσκουν στα αυτιά της Αριστεράς ανθρώπους έτοιμους να υποχωρήσουν σε όλα; Σε κάθε περίοδο της Ιστορίας μας, εμφανίζονταν διάφοροι περίεργοι τύποι για να κάνουν τη δουλειά. Το σύνδρομο του Εφιάλτη και του Πήλιου Γούση, άλλωστε, δεν είναι καινούργιο.

Μπάμπης Αθανασίου, αντιπρόεδρος της Βουλής: Η Συμφωνία των Πρεσπών πάνω από όλα υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας μας, αλλά και το διεθνές κύρος της.

Γιάννης Ανδριανός: Καλώ λοιπόν τους συναδέλφους να αρθούν στο ύψος της εθνικής ευθύνης που αναλαμβάνουν και να πράξουν αναλόγως. Η Ιστορία θα καταγράψει τη στάση όλων μας και οι ευθύνες της επιλογής μας θα μας ακολουθούν για πάντα.

Φωτεινή Αραμπατζή, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έρθει η μαύρη στιγμή που θα χρειαζόταν να ανέβω στο βήμα εδώ του Ελληνικού Κοινοβουλίου για να υπερασπιστώ το αυτονόητο, την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας απέναντι σε μια κυβέρνηση-Εφιάλτη που ανοίγει την κερκόπορτα στους Σκοπιανούς, προσφέροντάς τους στο πιάτο τη διακαή, ψευδεπίγραφη, ανιστόρητη εθνική τους επιδίωξη από το 1944 ακόμη... Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι ένας εσμός εθνοµηδενιστών, όπως σας χαρακτήρισε ο Μίκης Θεοδωράκης, που ονοµάζεται ελληνική κυβέρνηση, θα έφτανε στο σημείο να λειτουργήσει τόσο μειοδοτικά.

Στέργιος Γιαννάκης, βουλευτής Ν.Δ.: Θα τελειώσετε πολλοί από σας την πολιτική σας παρουσία με ένα τέτοιο στίγμα επάνω σας. Μπορεί να πέρασαν δυόμισι χιλιάδες χρόνια και όμως τον Εφιάλτη δεν τον ξέχασε κανένας.

Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού: Όχι στη Συμφωνία των ανίκανων, ναι στο εθνικό συμφέρον.

Σπύρος Καλαφάτης, γραμματέας Κ.Ο. Ν.Δ.: Δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι, εάν κυρωθεί η Συμφωνία, θα ακούμε παντού στον κόσμο να καλωσορίζουν τον Μακεδόνα πρωθυπουργό και όχι τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας;

Χρήστος Μπουκώρος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.: Είστε και σήμερα με τη λανθασμένη πλευρά της Ιστορίας και πολέμιοι των εθνικών συμφερόντων μας. Γι' αυτό και σύντομα θα επιστρέψετε εκεί που ανήκετε και θα γίνετε πάλι ένα μικρό και θνησιγενές κόµµα... Δεν νομίζετε ότι διαχρονικά και όχι περιστασιακά είστε ένα πάρα πολύ μικρό κόµµα για να διαπράξετε ένα τόσο μεγάλο ατόπημα εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων;

Κώστας Σκρέκας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Στη Μαύρη Βίβλο, το κεφάλαιο Παράδοση της Μακεδονίας άνευ όρων εν καιρώ ειρήνης θα έχει περίοπτη θέση και θα είναι πολύ σκοτεινό. Θα πρέπει να λογοδοτήσετε γι' αυτό στο μέλλον και στις επόμενες γενιές.

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ετεροβαρής, εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη για το μέλλον συμφωνία.

Έλενα Ράπτη, βουλευτής Ν.Δ.: Ποιος να πίστευε πως θα ξημέρωνε μια μέρα που οι αιώνιοι στίχοι του Μακεδονία ξακουστή, είσαι και θα είσαι ελληνική, Ελλήνων το καμάρι θα έσβηναν. Ο Θεός να βάλει το χέρι του σε όσα είναι βέβαιο πως θα συμβούν.

Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθν. Άμυνας: Ως Έλληνας Μακεδόνας και περήφανος γι’ αυτό, οφείλω να δηλώσω ότι αυτή η Συμφωνία προσβάλλει την εθνική μου συνείδηση, γιατί περιγράφει τον τόπο μου ως βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους και δεν αισθάνομαι ούτε εγώ ούτε άλλα δύο εκατομμύρια Ελλήνων Μακεδόνων ως κάτοικοι μιας βόρειας περιοχής ενός πρώτου μέρους.

Κώστας Βλάσης, υφυπουργός Εξωτερικών: Αυτή η Συμφωνία αποτελεί ξεπούλημα της Μακεδονίας μας... Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από εσάς που πολεμήσατε από την πρώτη στιγμή την Ιστορία, την παράδοση, τη σημαία, την ορθοδοξία, την ελληνική οικογένεια, όλα τα θεμελιώδη συστατικά του έθνους μας.

Μάκης Βορίδης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Είστε κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας. Και τόσες μέρες η επιχειρηματολογία σας είναι πιο σκοπιανή από τους Σκοπιανούς!

Γιάννης Κεφαλογιάννης, υφυπουργός Μεταφορών: Λέμε ένα βροντερό όχι στη Συμφωνία, η οποία παραδίδει ένα µέρος της ελληνικής ταυτότητας σε ένα τεχνητό κράτος, σε έναν τεχνητό λαό, με μια τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σίμος Κεδίκογλου, πρώην υπουργός: Δεν αγωνίζεστε υπέρ πάτρης, αλλά υπέρ πάρτης.

Γιώργος Καρασμάνης: Θυμηθείτε, στην πολιτική δεν υπάρχει γομολάστιχα για να μπορεί να διαγράψει λάθη ή παραλείψεις και κυρίως ευθύνες. Κάθε ναι σε αυτήν την εχθρικά επιζήμια συμφωνία θα είναι μια ανεξίτηλη υπογραφή σε ταπεινωτικές διεθνείς δεσμεύσεις της πατρίδας μας, οριστικές και αμετάκλητες.

Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρώην υπουργός: Δεν θα μπορούν τα παιδιά να διδάσκονται την ιστορική αλήθεια, γιατί θα πέσει ψαλίδι, υπό την απειλή των ποινών από τα διεθνή δικαστήρια, με βάση την κατάπτυστη Συμφωνία που φέρνετε στη Βουλή.

Νεοεκλεγέντες και δηλώσεις εκτός Βουλής

Κωνσταντίνος Κυρανάκης, βουλευτής Ν.Δ.: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνική ήττα που πλήγωσε όλους τους Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία εξελέγη στην κυβέρνηση για να τη διορθώσει, όχι για να την υπερασπιστεί. (Twitter, 18 Ιουλίου 2019)

Το να παίρνει τηλέφωνο ο ψηφοφόρος σε πολιτικά γραφεία δεν είναι εκφοβισμός. Δεν είναι απλά δικαίωμα, είναι υποχρέωση. (Συνέντευξη, 12 Ιανουαρίου 2019)

Μακάριος Λαζαρίδης, βουλευτής Ν.Δ.: Θα ακούμε, στους διεθνείς οργανισμούς και τις ξένες πρωτεύουσες, τους εταίρους και τους συμμάχους μας να καλωσορίζουν τον Μακεδόνα πρωθυπουργό και όχι τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. (Άρθρο, 19 Ιανουαρίου 2019)

Δημήτρης Βαρτζόπουλος, βουλευτής Ν.Δ.: Θα σας πω αυτό που είπα στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, πριν από μερικούς μήνες. Να κάνουμε τον σταυρό μας να κερδίσει τις ερχόμενες εκλογές η εθνικιστική αντιπολίτευση, το VMRO, και να ζητήσει αυτό από μόνο του την κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς να απαλλαγούμε. (Συνέντευξη, 18 Ιουνίου 2020)

Σπήλιος Λιβανός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ.: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πολιτική του και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, θα μπορέσει να διαπραγματευτεί συγκεκριμένες πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών (Συνέντευξη, 21 Ιανουαρίου 2019)

Κωνσταντίνος Μπογδάνος, βουλευτής Ν.Δ.: Ο ΥΠΕΞ ορθώς ίσως αποφεύγει τον όρο προδοσία με τη νομική έννοια του αρ. 143 Π.Κ. Εντούτοις, εδώ έχουμε ηθικά μια Συμφωνία απολύτως προδοτική της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού σε μια συγκυβέρνηση που ανέβηκε με εθνολαϊκιστικό λόγο και τελικά εκποίησε τη μακεδονική ταυτότητα. (Twitter, 10 Σεπτεμβρίου 2019)

Θάνος Πλεύρης, βουλευτής Ν.Δ.: Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατάργηση του αρ. 151 ΠΚ... Τιμωρούσε με κάθειρξη εκείνον τον υπάλληλο (στην έννοια του υπαλλήλου υπάγεται και ο υπουργός ή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός) που, κατά την άσκηση διαπραγμάτευσης με άλλη χώρα, με πρόθεση, βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας... Μήπως κάποιοι θέλησαν να προστατευθούν από τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, άλλως γιατί καταργήθηκε αυτό το άρθρο που δεν είχε τύχει και κάποιας εφαρμογής ώς τώρα; (Άρθρο, 19 Ιουνίου 2019)

Νικήτας Κακλαμάνης, αντιπρόεδρος Βουλής: Υπάρχει τίποτε πιο ξεκάθαρο από την κατάπτυστη Συμφωνία του κ. Τσίπρα στις Πρέσπες, που εξελίσσεται σε δεύτερο Κυπριακό, σε ένα νέο εθνικό έγκλημα; Όλα αυτά δεν διορθώνονται. Μένουν ως εθνικά στίγματα, που ελπίζω να μην έχουν άλλες παρενέργειες. Το ευτύχημα για τη χώρα είναι ότι ο κ. Τσίπρας φεύγει και δεν θα προλάβει να συμφωνήσει κάτι, είτε για την Κύπρο είτε για τη Θράκη. (Συνέντευξη, 1 Ιουλίου 2019)

Διονύσης Σταμενίτης, βουλευτής Ν.Δ.: Δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε το δικαίωμα της χώρας μας για βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε.. Ήμασταν και θα παραμείνουμε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τη θεωρούμε κατάπτυστη, που δημιουργεί προβλήματα οικονομικά και πολιτικά στην Ελλάδα. (Ομιλία στην Βουλή, 22 Ιουλίου 2019)

Κώστας Γκιουλέκας, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής: Αυτό που παρουσίασε η κυβέρνηση ως λύση στο Σκοπιανό είναι, στην πραγματικότητα, ένας οδυνηρός εθνικός συμβιβασμός, ένα πραγματικό ξεπούλημα της Μακεδονίας (Άρθρο, 17 Φεβρουαρίου 2019)

Γιάννης Λοβέρδος, βουλευτής Ν.Δ.: Μόλις τώρα άκουσα στον ΑΝΤ1 ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προωθεί κατάργηση της διάταξης (του Ποινικού Κώδικα) με την οποία καταδικάζονται σε κάθειρξη όσοι στις διαπραγματεύσεις με ξένη χώρα θίγουν τα συμφέροντα της χώρας μας. Τρέμουν οι Συριζαίοι εξαιτίας της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών! (Twitter, 13 Μαρτίου 2019)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL